Πρέπει να μας προβληματίσει η αήθης συμπεριφορά του Ερντογάν: Μπορούμε τον εμπιστευθούμε;




Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εθνικό θέμα του Κυπριακού. Μελετώ με περισσή προσοχή τις ομιλίες του και έχω καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα.

Πρέπει να είναι τόσο πολύ διχασμένος (μέσα του) για το τι πραγματικά επιθυμεί, που φτάνει σε σημείο να διαψεύδει τον εαυτό του. Και αναφέρω τα παραπάνω χωρίς ίχνος αιχμής για τις αποφάσεις του, με τις οποίες, βεβαίως, διαφωνώ. Και διαφωνώ κάθετα και οριζόντια, επειδή αποδεικνύεται πως η Τουρκία δεν θέλει να χορέψει ταγκό. Το οποίο, ως γνωστόν, χρειάζεσαι και παρτενέρ να το χορέψεις. Διαφορετικά το θέαμα είναι τραγικό… Όπως και το αποτέλεσμα.

Όταν ο κ. Αναστασιάδης δεν συμμετέχει στις σικέ διαπραγματεύσεις, είναι ένας λογικός πολιτικός που αντιλαμβάνεται όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που διεξάγεται στο Παλιό Αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Γνωρίζει ότι εκεί δεν γίνεται καμία προσπάθεια για ορθή λύση του Κυπριακού. Γνωρίζει ότι διαπραγματεύονται την παράδοση του νησιού στην επιρροή της ισλαμικής Τουρκίας. Αυτό θέλει ο κ. Αναστασιάδης; Φυσικά όχι…

Όταν όμως βρίσκεται στον κύκλο του Νορβηγού Άιντα και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετατρέπεται σε άλλο άνθρωπο. Μετατρέπεται στον «επιτήδειο» τρίτο στο τραπέζι του διαλόγου και ξεχνά τις προσβολές του Άιντα και του Ακιντζί. Ναι, δεν πρόκειται για φυσιολογική κατάσταση και πρέπει να ξανασκεφθεί τον τρόπο και τον τρόπο που δρα και αντιδρά. Πρέπει να αναλύσει, για να πάρει και τις αποφάσεις του, το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και οι οπαδοί του ΔΗΣΥ, διαφωνούν με τις σκέψεις και τις ιδέες του αναφορικά με το Κυπριακό.

Γιατί η παραπάνω μεγάλη εισαγωγή; Διότι ο κ. Αναστασιάδης -μα το Θεό που πιστεύει- σκέφτεται να πάει στη Γενεύη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόοδος- και να δώσει την ευκαιρία στους Τούρκους και στον ταλαίπωρο αλλά επικίνδυνο Άιντα, να απαιτήσουν την αναβολή κάθε ενεργειακής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα τον σύρουν στη Γενεύη είναι αυτός. Διότι, δεν επίκειται, ας πούμε, λύση του Κυπριακού, εκτός αν κάποιος σκέφτεται ότι στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν παραφρονήσει. Παρουσίασε μία λογική πρόταση και ο κατοχικός ηγέτης την απέρριψε. Σημαίνει κάτι; Και βέβαια σημαίνει. Είναι αυτό που γράφω τόσο καιρό. Τα θέλει όλα η Τουρκία με την υπογραφή μας. Πότε θα το καταλάβουν στο Προεδρικό Μέγαρο;

Βέβαια, θα μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό αύριο, εάν συνέβαιναν δύο πράγματα:

  • Εάν η κατοχική δύναμη υποχωρούσε και έλεγε ότι φεύγω και αφήνω τους Κύπριους στην ησυχία τους και
  • Εάν ο κ. Αναστασιάδης έδινε όσα ζητούσε η Τουρκία.

Το πρώτο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ και ας ονειρεύονται «καρβέλια» οι νηστικοί της «όποιας λύσης». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση για την παραμικρή υποχώρηση στο Κυπριακό. Την Κύπρο την έχει εντάξει στον «τουρκικό χώρο» και πρέπει να το καταλάβουμε, να το αναλύσουμε αλλά και να δούμε τις επιλογές μας. Διότι επιλογές έχουμε πολλές. Εμείς τις πετούμε στα σκουπίδια.

Το δεύτερο σενάριο, για καθολική υποχώρηση του κ. Αναστασιάδη, ούτε να το σκέφτομαι θέλω. Αλλά, από την άλλη πλευρά γνωρίζω ότι δεν θα το πράξει. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί και να ήθελε. Ας το θέσουμε έτσι…

Αλλά για να μην παρεξηγηθώ θα επαναλάβω ότι είμαι βέβαιος πως θα απορρίψει τις νέες και περίεργες ιδέες του κ. Άιντα, που μπορεί να φτάσουν μέσω Γενεύης ως ιδέες του Γενικού Γραμματέα. Γιατί, λοιπόν, να δεχθεί να πάει στην ελβετική πόλη, αφού θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, να πει το μεγάλο «όχι»; Διότι το «ναι» οδηγεί στην καταστροφή. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν δομήσει τη «συμφωνία» και φταίνε τόσο ο κ. Αναστασιάδης, όσο και ο μεσολαβητής κ. Μαυρογιάννης, εξασφαλίζει τους Τούρκους και θέτει σε μόνιμο κίνδυνο τους Έλληνες.

Στα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν την ελάχιστη εκτίμηση για τον κ. Άιντα και ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να παραμυθιάζεται. Ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες, δεν γνωρίζει το Κυπριακό. Διότι αν το γνώριζε θα έκανε όπως και ο Χριστός. Θα έμπαινε στο παζάρι και θα έφερνε τα κάτω πάνω και ανάποδα. Διότι και ο τρόπος που γίνεται η διαπραγμάτευση είναι λανθασμένος και αυτή η λύση που επιδιώκεται αντιτίθεται σε κάθε αρχή του ΟΗΕ.

Ας μην κατηγορώ βεβαίως μόνο τους ξένους. «Βρήκαν και κάνουν», που λέμε και στο νησί, αφού η διαπραγμάτευση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγεί την Κύπρο σε νέες κρίσεις και οι πολίτες το γνωρίζουν καλύτερα και από τους πολιτικούς, και γι’ αυτό θα ψηφίσουν ξανά εναντίον της «όποιας λύσης».

Την περασμένη Τρίτη είχαμε τη …χαρά να καλύψουμε στην Ουάσινγκτον την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν μέσα από τον Λευκό Οίκο. Από την προηγουμένη νιώσαμε να σχηματίζεται ένα συγκρουσιακό σκηνικό. Έφτασε στο Blair House  με πολυπληθή συνοδεία και μετρώντας τα αυτοκίνητα και τα μέλη της αποστολής συνειδητοποιήσαμε ότι νιώθει πως είναι σουλτάνος, δεν τον παριστάνει. Το σκηνικό με τους μπράβους του το ζήσαμε από τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν ο ένας εξ αυτών -και είναι πολλοί- έβριζε ένα άλλο μαυροφορεμένο, που αποδείχθηκε ότι ήταν ο οργανωτής της πολύ μικρής διαδήλωσης κατά την υποδοχή του ισλαμιστή ηγέτη.

Αλλά το πραγματικό πρόσωπο της αυταρχικής Τουρκίας το είδαμε την επόμενη ημέρα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της πρεσβευτικής κατοικίας. Ήταν ένα πρόσωπο πανάσχημο, βίαιο, φασιστικό, αυταρχικό.

Οι μπράβοι του Ερντογάν χτυπούσαν χωρίς ίχνος λύπησης τους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Φαντάζομαι είδατε το θέαμα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν. Σκεφτείτε να το ζείτε, να βλέπετε να χτυπούν ανθρώπους μπροστά στα μάτια σας. Με απύθμενο μίσος, να τους κλωτσούν.

Φοβάμαι πως αυτή είναι η νέα Τουρκία, η σημερινή Τουρκία, που θα μπάσουμε πιο βαθιά στα σπίτια μας με το σχέδιο που προσπαθεί να επιβάλει ο Άιντα και οι Βρετανοί.

Υστερόγραφο: Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ανακοίνωσε την απόφασή του να κατέβει στον προεδρικό στίβο. Είναι μία λάθος απόφαση και είμαι βέβαιος ότι είναι τόσο έξυπνος άνθρωπος, που το γνωρίζει. Ένας εκ των φίλων του, που τον στήριξε έμπρακτα στην προηγούμενή του προσπάθειά, του έστειλε μήνυμα ότι με την πράξη του αυτή εξυπηρετεί μόνο τον κ. Αναστασιάδη και το ΑΚΕΛ. Δεν θα διαφωνήσω. Πόσες πιθανότητες έχει να επικρατήσει και να οδηγήσει τα πράγματα στο δεύτερο γύρο; Οι πιθανότητες του είναι μηδενικές. Ακόμα και αν τον υποστήριζε το ΑΚΕΛ -που λέει πως δεν θα το κάνει- οι πιθανότητες του θα ήταν πολύ λίγες. Όποιον υποστηρίξει το κομουνιστικό κόμμα, ακόμα και αν έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο, τον καίει επί τόπου. Πόσο μάλλον τον κ. Λιλλήκα ο οποίος αλληλοβρίστηκε μαζί τους. Ποια τύχη έχει εάν διεκδικήσουν την προεδρία ο κ. Αναστασιάδης, το ΑΚΕΛ και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος; Ο κ. Λιλλήκας θα είναι τέταρτος στους τέσσερις. Να δεχθώ ότι μία στο εκατομμύριο θα είναι τρίτος. Μέχρι εκεί θα πάει. Και στο μεταξύ θα έχει βοηθήσει τον σημερινό Πρόεδρο και το ΑΚΕΛ, να συνεχίσουν μία καταστροφική -κατά τη γνώμη μου- πολιτική στο Κυπριακό. Αυτό θέλει; Αυτός είναι ο στόχος; Εάν είναι αυτός ο στόχος του, εγώ πάω πάσο…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: