Ο νέος υπαρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας έδωσε τη διαβεβαίωση ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη




Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπαρχηγού της Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη.

Μιλώντας στην τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε τον νέο υπαρχηγό της Αστυνομίας να συνεχίσει να παρέχει με τον ίδιο πάντα ζήλο τις υπηρεσίες του προς την Αστυνομική Δύναμη και την κοινωνία, ενεργώντας άμεσα και αποτελεσματικά με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Κύπρο Μιχαηλίδη να είναι «άτεγκτος απέναντι στην όποια προσπάθεια μη εφαρμογής του νόμου και της τάξης».

«Από τη μέχρι σήμερα προϋπηρεσίας σας εις το Αστυνομικό Σώμα, είμαι βέβαιος πως θα τιμήσετε τους κανόνες της αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης, χωρίς να επιδείξετε σε καμία των περιπτώσεων εύνοια προς οποιονδήποτε ή ανοχή στη διαφθορά και το έγκλημα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, επικαλούμενος τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα και «ύστερα από τα πορίσματα της διενεργειθήσας έρευνας των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, καθώς και της στοιχειοθέτησης εναντίον του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου, ποινικών αδικημάτων, που εντίμως βεβαίως οφείλω να δηλώσω δεν συνδέονται με αδικήματα διαφθοράς», όπως είπε, «ευρέθηκα προ της δυσαρέστου υποχρεώσεως να οδηγηθώ στην απόφαση παύσης του για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

«Σε αντικατάστασή του προχωρώ σήμερα στο διορισμό στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, του μέχρι σήμερα Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας κ. Κύπρου Μιχαηλίδη», πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αναφέροντας ότι ο κ. Μιχαηλίδης υπηρετεί το Αστυνομικό Σώμα από το 1977 και επί σειρά ετών από διάφορα Τμήματα, Κλάδους και Υπηρεσίες της Αστυνομίας, φθάνοντας μέχρι και το βαθμό του Βοηθού Αρχηγού, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «έχοντας υπόψη την ακαδημαϊκή κατάρτιση και τα προσόντα σας, είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσετε τα νέα καθήκοντα σας στον μέγιστο και απόλυτο βαθμό, συνεχίζοντας την αγόγγυστη προσφορά σας».

«Αναγνωρίζοντας τον θεσμό της κυπριακής Αστυνομίας ως τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών, προχώρησα στον διορισμό σας, προσμετρώντας πέραν της πείρας και των ακαδημαϊκών σας προσόντων, την επαγγελματικότητα, το ακέραιο του χαρακτήρα, αλλά και την εργατικότητα που έχετε επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας σας», τόνισε.

Είπε ακόμη ότι προσβλέπει στη συνέχιση της άριστης και στενής συνεργασίας, τόσο με τον Αρχηγό, τους αξιωματικούς και τους άντρες του Σώματος, όσο και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προς όφελος της Δύναμης και του συνόλου των πολιτών.

Μέσα από τη συνεργασία σας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το Αστυνομικό Σώμα, στο πλαίσιο των δεσμευτικών του υποχρεώσεων απέναντι στους πολίτες, αναμφίβολα θα μπορέσει να διαγράψει υψηλούς δείκτες προόδου και βελτίωσης, δρώντας πάντα σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών».

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Υπαρχηγός θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών του, τον διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα σταθεί μόνιμος αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Αστυνομικής Δύναμης και στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε».

Σε σύντομη ομιλία του ο νέος υπαρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει προς το πρόσωπό του, τόνισε ότι η διαφθορά και η καταπολέμησή της είναι στις πρώτες προτεραιότητές της Αστυνομίας, όπως και η πρόληψη και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του σοβαρού εγκλήματος και των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση «της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Αστυνομία μετά το πόρισμα των ποινικών ανακριτών και της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η οποία είναι πλήρως σεβαστή».

Γι΄ αυτό και οι ευθύνες της θέσης που αναλαμβάνω είναι ακόμα πιο μεγάλες και βαριές, υπογράμμισε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αναγνωρίζει και κατανοεί το βάρος που επιφορτίζεται και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να μην διαψεύσει την απόφαση και κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον επιλέξει για την πολύ τιμητική, απαιτητική και νευραλγική αυτή θέση, όπως είπε.

Οι καιροί για την πατρίδα, την ασφάλεια της καθώς και την εν γένει αστυνόμευσή της είναι δύσκολοι, πρόσθεσε.

Ο νέος Υπαρχηγός της Δύναμης διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για φανεί αντάξιος των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των προσδοκιών του συνόλου των πολιτών της χώρας που αναμένουν και απαιτούν, όπως σημείωσε, «πολλά από μας».

Ανέφερε ότι η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα με την εισαγωγή της έξυπνης αστυνόμευσης και τεχνολογίας, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, της αύξησης των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις, την αστυνόμευση Τμημάτων, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η δημιουργία Ακτοφυλακής.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία Σχολής Επανεκπαίδευσης Παραβατών Τροχαίας, καθώς και η λειτουργία Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, είναι επίσης, στις προτεραιότητές μας.

«Σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον πολιτικό μας προϊστάμενο, καθώς και την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας, με σύνεση, επιμονή και σοβαρότητα, θα προσπαθούμε συνεχώς για αύξηση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος δικαίου και την Υπηρεσία μας», ανέφερε.

Με σεβασμό, αμεροληψία, αλλά και κατανόηση, προσεγγίζουμε το κοινό και προσβλέπουμε σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία και τη συστράτευση μαζί του, πρόσθεσε.

Τέλος, ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και υποσχέθηκε ότι θα υπηρετήσει «πιστά τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς, που η πολιτεία του εμπιστεύεται τέτοιες ψηλές και απαιτητικές θέσεις».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τελετή διαβεβαίωσης του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά με τις αλλαγές που έχουν επέλθει θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε τα προβλήματα που έχουν αναφύει να επιλυθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στα πλαίσια του νόμου έτσι ώστε να αποκατασταθούν κάποια θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν»

Ανέφερε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετά προγράμματα τα οποία θα τρέξουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από το να νιώθει ο πολίτης ασφάλεια και να μπορέσουμε να δώσουμε στον πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας και της ευνομίας στον τόπο μας».

Σε ερώτηση εάν στα θέματα που αναμένεται να τον απασχολήσουν είναι και το θέμα των προαγωγών στο Αστυνομικό Σώμα, ο κ. Μιχαηλίδης, αφού σημείωσε ότι «ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας προεδρεύει σε κάποια συμβούλια κρίσεως», είπε ότι είναι ένα από τα θέματα που είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίας της Δύναμης και αμέσως μόλις επιστρέψει στο γραφείο του θα είναι ένα από τα θέματα που θα εξετάσει, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση αυτού του θέματος «θα φέρει μια αποκατάσταση της ομαλότητας στην λειτουργία της Αστυνομίας και θα επικρατήσει μια ομαλότητα μεταξύ των συναδέλφων».

«Αναμένεται, και αναμένουν και οι συνάδελφοι ότι θα επέλθει μια αλλαγή και μια προσπάθεια για να επιλυθούν προβλήματα που εδώ και καιρό δεν έχουν επιλυθεί», πρόσθεσε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που αναμένουν να προαχθούν, ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι, αν και ο αριθμός είναι όντως μεγάλος, θα επαναξιολογηθούν σε πρώτο στάδιο κάποιες προαγωγές που έχουν χαθεί μετά από προσφυγές στα δικαστήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφθορά, ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στην Αστυνομία είναι κάτι που προβληματίζει την ηγεσία και τους αρμόδιους.

«Για αυτό εξάλλου γίνονται και τα νομοσχέδια, για να υπάρξει ένας τρόπος καταπολέμησης της διαφθοράς. Εκείνο που θέλω να δηλώσω και πάλι, είναι ότι εμείς θα είμαστε αμείλικτοι, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα και εκεί που υπάρχουν αποστήματα θα πρέπει να κοπούν. Αυτή είναι η δική μας θέση», πρόσθεσε ο νέος υπαρχηγός της κυπριακής Αστυνομίας.

16/05/2017 13:27 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: