Ο Αναστασιάδης ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες: Σφοδρή καταγγελία των απειλών της Τουρκίας




Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό ότι ετοιμάζεται η επιστολή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ αναφέρθηκε και στο περιεχόμενό της.

Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής χθες ποιο ήταν το περιεχόμενο. Θα εξηγεί, όπως είπε, “στον ΓΓ του ΟΗΕ τις προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων και μάλιστα σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι όλοι αναμένουν από την τουρκική πλευρά να συνεισφέρει στο τραπέζι των συνομιλιών με πολιτική βούληση και καλή θέληση, για να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος.”

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που είμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών να γίνονται τέτοιες εκβιαστικές και απειλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας», υπέδειξε.

Σε ερώτηση αν η επιστολή θα αναφέρεται και στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η επιστολή θα καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις. Ό,τι ήταν να πει για τον κ. Έιντε, ο Πρόεδρος το είπε».

Προς θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε σήμερα με το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής και αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και την ενεργειακή στρατηγική που ακολουθείται.

Τόνισε ότι πρόκειται για έναν θεσμό που δημιούργησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την εκλογή του στο αξίωμα της Προεδρίας και έχει φανεί απολύτως χρήσιμος, αφού το Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής έχει παραδώσει ήδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατία από την ημέρα της λειτουργίας του εφτά συνολικά εκθέσεις και κατευθυντήριες γραμμές και εισηγήσεις για την στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα ενεργειακά.

Επεσήμανε ότι οι εισηγήσεις αυτές έχουν υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η τελευταία έκθεση του Συμβουλίου που ήταν για τον γ` γύρο αδειοδότησης έχει υιοθετηθεί πλήρως και υπήρξε η επιτυχημένη προκήρυξη του γ` γύρου αδειοδότησης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΠτΔ και το Συμβούλιο έχουν συζητήσει και θέματα ακόμα καλύτερης λειτουργίας του Συμβουλίου, περισσότερης θεσμοθέτησής του και δημιουργίας καταστατικού αυτού του Συμβουλίου, ώστε να παραμείνει, γιατί θα είναι χρήσιμος θεσμός για οποιοδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο μέλλον και για τη Δημοκρατία γενικότερα.

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχουν συζητηθεί τα πάντα και το Συμβούλιο είναι σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί και στην πράξη εδώ και τρία χρόνια γίνεται δουλειά, που θα έπρεπε να γίνεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/05/2017 14:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: