Μία σχέση αγάπης και μίσους: Τι κρύβεται πίσω από τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Δεν αποκλείουμε νέα Γενεύη φτάνει να πάμε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του περίεργου Νορβηγού Έσπεν Μπαρθ Άιντα και των συνεργατών τους. Και μας …έστειλε όλους.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο «παγώσαμε» όταν ακούσαμε τη δήλωση του κ. Νίκου Αναστασιάδη, περισσότερο επειδή έχουμε συνηθίσει αυτή τη συμπεριφορά του. Θυμώνει, γίνεται «φούρνος», είναι στη φάση του «ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε» και μετά ηρεμεί, τα ξεχνά όλα και κάνει τα ίδια. Για να το πούμε πιο απλά, είναι όπως την τρικυμισμένη θάλασσα, όταν περνά η φουρτούνα. Ήρεμη και απολαυστική (η θάλασσα). Έτσι και ο Πρόεδρος της Κύπρου…

Όταν βρίσκεται μακριά από τον κατοχικό ηγέτη «σκοτώνονται». Περισσότερο γι’ αυτό, ευθύνεται ο Ακιντζί, ο οποίος από την αυλή του Ιμάμη Γκιουλέν βρέθηκε εν μία νυκτί στο σαράι του σουλτάνου Ερντογάν. Δεν είναι μόνο ερειστικός. Είναι ο κλασικός αντιπρόσωπος του τουρκικού κατεστημένου. Όταν, όμως, συναντηθούν, στην παρουσία του Νορβηγού, όλα είναι μέλι-γάλα. Σαν να του κάνουν  μάγια (ο Ακιντζί και ο Άιντα). Ως να εξαφανίζονται διά μαγείας τα προβλήματα.

Χωρίς παρεξήγηση κύριε Πρόεδρε, αλλά εγώ στο λέω: Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τούτη την ιστορία και πρέπει να ασχοληθείς με το θέμα. Διότι αυτοί οι δύο άνθρωποι, σου ετοιμάζουν ένα πολιτικό εξευτελισμό, από τον οποίο δεν θα συνέλθεις ποτέ. Στην πραγματικότητα ετοιμάζουν τον «πολιτικό (σου) θάνατο». Και εσύ τους βοηθάς αποδεχόμενος ό,τι βλακεία (για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) σου καταθέτουν στο τραπέζι.

Ξεκινάμε από τον κ. Άιντα: Ο Νορβηγός έχει αποφασίσει να «κατέβει» υποψήφιος στις εκλογές της πατρίδας του και εκτός απροόπτου θα εκλεγεί. Μέχρι να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία θα βρίσκεται στην Κύπρο και θα μας ταλαιπωρεί. Ο τύπος αυτός με δημόσιους εκβιασμούς και απειλές προσπαθεί να εξυπηρετήσει, έστω και την ύστατη στιγμή, την Τουρκία. Είναι θέμα συμφερόντων της πατρίδας του. Και σου λέει ο άνθρωπος: Αφού υπάρχει η πιθανότητα -μεγάλη λέω εγώ- να εκλεγεί, γιατί να μην εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Νορβηγίας και της Τουρκίας από τώρα.

Από τη στιγμή που έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική σκηνή και ζωή της πατρίδας του, έπρεπε επί τόπου να παραιτηθεί. Διότι δεν είναι -ούτε ήταν βεβαίως- ο ανεξάρτητος «διαιτητής» των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Εξυπηρετεί συμφέροντα, που δεν ταυτίζονται με αυτά του κυπριακού λαού, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η αποστολή των υπηρεσιών του, που εξυπηρετούσαν πάντα την Τουρκία, τελείωσε.

Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου, άσχετα με όσα δηλώνει δημόσια. Άλλωστε ενημέρωσε για τις σκέψεις του και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τον κ. Άιντα και τον φιλοτουρκισμό του. Το ενδιαφέρον και συνάμα περίεργο, είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει ξεπεράσει και τον θυμό του Νίκου Κοτζιά για τον «υπηρέτη της Τουρκίας» Άιντα. Στο Προεδρικό του τα …«ψέλνει» και χρειάζεται ηρεμιστικά για να συνέλθει και στο χώρο των συνομιλιών γίνεται αρνάκι και αποδέχεται όποια βλακώδη ιδέα καταθέσει στο τραπέζι.

Ως γνωστόν, η πρόοδος είναι μηδενική και δεν δικαιολογεί καμία αισιοδοξία για καλή και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Και σίγουρα δεν δικαιολογεί σύγκλιση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, που θα θέσει τις βάσεις για το τελικό πάρε-δώσε, ώστε να κλείσει το Κυπριακό (προ όφελος βεβαίως της Τουρκίας).

Και το ερώτημα είναι γιατί ο Πρόεδρος της Κύπρου αποδέχεται τις βουλές του δαιμόνιου Νορβηγού, σε ένα παιχνίδι που παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα και οι Ελληνοκύπριοι είναι καταδικασμένοι να χάσουν. Δεν γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης ότι ακόμα και αν δώσει τα πάντα στην Τουρκία, πάλι σ’ αυτόν θα επιρρίψει τις όποιες ευθύνες ο Άιντα;

Αλλά είναι και το άλλο μέγα πρόβλημα, που εσχάτως νιώθω ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διότι είναι άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Οι φίλοι μου της «όποιας λύσης», αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποδείξουν ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν έχει την παραμικρή σχέση με την κατοχική δύναμη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο κ. Ακιντζί επιθυμεί λύση που θα αποκλείει κάθε ανάμιξη της Τουρκίας. Με λίγα λόγια παρουσιάζουν τον πρώην Γκιουλενιστή και νυν Ερντογανικό κατοχικό ηγέτη ως να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Τουρκίας. Και υποστηρίζουν όλες αυτές τις ανοησίες χωρίς να γνωρίζουν ότι η μύτη τους είναι μεγαλύτερη και από αυτή του …Πινόκιο.

Ποιος Ακιντζί; Που λέει και η διαφήμιση… Δεν τον ακούτε τι λέει; Ανέδειξε τον εκβιασμό και τις απειλές σε επιστήμη! Και αν ακόμα ισχυριστεί ο κ. Αναστασιάδης ότι άλλα του λέει όταν συνομιλούν οι δύο τους, θα μου επιτρέψει να το αμφισβητήσω. Διότι κύριε Πρόεδρε, αν οι άνθρωποι επιθυμούμε οτιδήποτε με πάθος, το κερδίζουμε. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι αυτός που μας παρουσιάζουν. Και όπως έλεγα και στον φίλο μου τον Διονύση, δεν είναι δυνατόν έξυπνοι άνθρωποι, όπως ο ίδιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι πολλοί, να πέφτουν σε τέτοια παγίδα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως άνθρωπος που δεν αντέχω αυτόν τον κακό εθνικισμό, που υπονομεύει τον αληθινό πατριωτισμό, αδυνατώ να αποδεχθώ ότι ο Μουσταφά Ακιντζί κοροϊδεύει τόσο απροκάλυπτα τον κ. Αναστασιάδη και πολλούς άλλους Ελληνοκύπριους. Και δεν εισέρχομαι καν στη διαδικασία αναζήτησης των σκοπών όσων κατηγορούν αυτούς που έφτασαν στο σημείο να δέχονται οποιαδήποτε λύση. Αναζητώ πάντα δικαιολογίες για τις πράξεις όλων των ανθρώπων, ακόμα και αυτών που έχουν οικονομικά συμφέροντα με την «όποια λύση». Είτε είναι επιχειρηματίες, είτε ασκούν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα.

Όμως, άλλο εμείς που έχουμε διάφορες και διαφορετικές απόψεις και άλλο ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος έχει δώσει όρκο να προστατεύσει το Σύνταγμα και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει τον λαό από επικίνδυνους ανθρώπους, όπως είναι ο Νορβηγός Άιντα και ο κατοχικός ηγέτης. Αυτοί οι δύο είναι μαζί κύριε Πρόεδρε, άρα βρίσκονται απέναντί σου, επειδή βυσσοδομούν και εναντίον σου και εναντίον του ελληνικού στοιχείου του νησιού.

Είναι εύκολο, προφανώς, να γίνεται δεκτή η απαίτηση για νέα Διάσκεψη στη Γενεύη. Αλλά τι θα συμβεί αν αυτή η Διάσκεψη αναγκάσει τον κ. Αναστασιάδη να ζητήσει από την ENI και την TOTAL να αναβάλουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ; Οι δικαιολογίες θα έχουν λείψει και ο καθένας θα μετρήσει τον πατριωτισμό του. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός. Αλλά η αποδοχή της Διάσκεψης στη Γενεύη, το καλοκαίρι, είναι μία πράξη καθόλου πατριωτική. Έτσι για να εξηγούμαστε…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και τι δεν λένε οι «σύντροφοι» του «κομμουνιστικού» κόμματος εναντίον όσων από εμάς δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σοφία των στελεχών που έλαβαν την απόφαση ταύτισης με τους «εθνικόφρονες» του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό. Ναι αυτούς που κάθε Ιούλιο κατηγορούν ως πραξικοπηματίες και προδότες. Να τα πείτε δημόσια κύριοι, για να πάρετε την πληρωμένη απάντηση…
          ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Υπάρχουν προβλήματα στο λεγόμενο «ενδιάμεσο χώρο». Πέντε κόμματα έχουν δέκα διαφορετικές απόψεις. Συμβαίνουν αυτά στην πολιτική. Και οι πολίτες τα ανέχονταν. Όχι πιά. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και δεν χωράει ο διχασμός. Το θέμα είναι η ήττα των πολιτικών που οδηγούν την Κύπρο σε τραγωδία. Οτιδήποτε άλλο, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: