Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση απέδειξε ότι εξαρτώμαστε από έναν «…κατά λάθος ήρωα»




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση ανέδειξε ξανά μια σκληρή πραγματικότητα. Οι «εγκέφαλοι» της τεχνολογίας, ωθούμενοι από τον ανελέητο κερδοσκοπικό ανταγωνισμό, προχώρησαν βιαστικά σε «έξυπνες εφευρέσεις» φέρνοντας τα πάνω-κάτω.

Με τις πρωτοποριακές συσκευές και εφαρμογές τους άλλαξαν τη ζωή μας και τον κόσμο, αλλά αποδεικνύεται συνεχώς ότι δεν φρόντισαν εκ τω προτέρων με τον ίδιο ζήλο για την «απόλυτη ασφάλεια» και την «απόλυτη προστασία» χρηστών, εταιρειών και κρατών.

Κι αυτή η καθοριστική αδυναμία -αργά ή γρήγορα- μπορεί να μετατρέψει την εξέλιξη σε μπούμερανγκ. Ακόμη μια τρανή απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι θα ταξιδεύουμε αεροπορικώς χωρίς laptop και ενδεχομένως κάποια στιγμή να ληφθεί απόφαση και για τα κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, λόγω περικοπών και απληστίας ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να γίνονται πιο ανθεκτικά τα συστήματά τους.

Καμία υπερδύναμη, κανένα ΝΑΤΟ, καμία Υπηρεσία Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλης ή μικρής χώρας και καμία εταιρεία-κολοσσός δεν μπόρεσε να προλάβει το κακό. Και για την συγκεκριμένη επίθεση ειπώθηκε ότι ήταν μόνο η αρχή για ότι έπεται…

Όπως αναφέρθηκε, για την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση χρησιμοποιήθηκε κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα των υπολογιστών, εμποδίζοντας την πρόσβαση έως ότου το θύμα πληρώσει «χρηματικό αντίτιμο» για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το «κενό ασφαλείας» που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες είχε ανακαλυφθεί και αναπτυχθεί στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και το εργαλείο για το «χακάρισμα» των υπολογιστών διέρρευσε από ομάδα που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers.

Η ομάδα αυτή ανεβάζει από πέρυσι στο διαδίκτυο παρόμοια εργαλεία τα οποία έχουν κλαπεί από την NSA.
Κι ενώ διατίθενται δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ από χώρες και επιχειρήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πρόληψη οποιασδήποτε μορφής επίθεσης -συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής- τελικά ένας 22χρονος κατάφερε να αναχαιτίσει τον ρυθμό διάδοσης του ιού «WannaCry».

Τα ΜΜΕ τον αποκάλεσαν: « Ήρωα …κατά λάθος».

Δηλαδή, η ανθρωπότητα στηρίζει πλέον την ασφάλειά της σε κάποιους πιτσιρικάδες και οι οποίοι μπορεί ακόμα και να αναχαιτίσουν κυβερνοεπίθεση σε συστήματα πυρηνικών μονάδων.

Είτε λοιπόν κατά λάθος θα σωθούμε είτε κατά λάθος θα καταστραφούμε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: