Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το κόστος της λύσης του Κυπριακού και η άρνηση της τ/κ πλευράς να ελεγχθούν τα οικονομικά των τραπεζών στα κατεχόμενα, καθώς και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων εν μέσω των διαπραγματεύσεων, ο κατάλογος αιτημάτων που παρουσίασε η Τουρκία στην ΕΕ, η φημολογούμενη επιχείρηση ανατροπής του ΓΕΣΥ από κόμματα την ώρα που ο Υπουργός και εργαζόμενοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και η Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

H «Αλήθεια» στο κύριο τίτλο της γράφει «Επί τάπητος το κόστος της λύσης» και αναφέρει ότι συνεδριάζει σήμερα ειδική σύνοδος διεθνών τραπεζών και οργανισμών και ότι αγκάθι αποτελεί η άρνηση της τ/κ πλευράς να ελεγχθούν τα οικονομικά των τουρκοκυπριακών τραπεζών. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ανέφερε ότι ο νόμος που επιτρέπει σε δημοσίους υπαλλήλους κλίμακας Α7 και άνω να έχουν κομματικό αξίωμα είναι αντισυνταγματικός και η ΠΑΣΥΔΥ θα τον προσβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο νόμος για τις δαπάνες πολιτικών είναι τρύπιος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διενεργηθεί σωστός έλεγχος.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Προκλήσεις – οικονομία απομακρύνουν τη λύση», γράφει ότι εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τους δύο ηγέτες να έχουν σήμερα την προτελευταία τους συνάντηση. Αλλού γράφει ότι ξεκίνησε στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση για το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων αλλά δεν αγγίζουν τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι εξαγγέλλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές ο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Σουλτανικό φιρμάνι στην ΕΕ», γράφει ότι ο Ερντογάν ζητά από την ΕΕ πλήρη ένταξη, ξεπάγωμα κεφαλαίων, βίζες και αναβάθμιση Τελωνειακής Ένωσης, σύμφωνα με κατάλογο αιτημάτων που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο Ομέρ Τσελίκ. Αλλού αναφέρεται σε οργιώδες παρασκήνιο για ανατροπή του ΓΕΣΥ, γράφοντας ότι ο Υπ. Υγείας πάει για συμφωνία και τα κόμματα πάνε για αναβολή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία πάει καλά ωστόσο υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού λόγω προεδρικών εκλογών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Επιχείρηση για ανατροπή του ΓΕΣΥ», γράφει ότι την ώρα που το Υπουργείο Υγείας και οι συντεχνίες των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τα εργασιακά, ένα οργιώδες παρασκήνιο εκτυλίσσεται το οποίο έχει στόχο την ανατροπή της μεταρρύθμισης της Υγείας. Αλλού γράφει ότι η Κομισιόν διοργάνωσε 34 αποστολές στην Κύπρο με πέραν των 200 αξιωματούχων, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εξοικείωση των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «μπόχα» από τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο και για ανοχή από τις διωκτικές αρχές.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Ρόλος κλειδί για την Τράπεζα, μετά μια συμφωνία για την Κύπρο», γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δηλώνει περήφανη για το ρόλο της στην αναζωογόνηση της κυπριακής οικονομίας και προσβλέπει στο να βοηθήσει μια ενωμένη Κύπρο. Αλλού γράφει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Τουρκία θα διεξάγει σειρά γεωτρήσεων που συνιστούν παραβίαση του κυπριακού εναέριου χώρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν γίνεται αναφορά στον Έιντε και στην «μεροληψία» για την Τουρκία του στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/05/2017 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: