Η Άγγελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συγχαίρουν τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας




Συγχαρητήρια μηνύματα από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε ο νέος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Μια “πολύ θερμή” τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άγγελα Μέρκελ.

Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άγγελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

– Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

“Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

– Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Είμαι ευτυχής που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», ανέφερε ο Γιούνκερ, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουρκ χαιρέτισε την ψήφο των Γάλλων υπέρ «της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

– Ο πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο twitter είπε” μπράβο στον κύριο Μακρόν”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Γκι Φέρχοφσταντ, ανέφερε ότι “η νίκης του κ. Μακρόν είναι μια καταπληκτική επικράτηση τους ευρωπαϊκού ιδεώδους.

– Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι «θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό».

Ενώ για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η «εκκωφαντική» νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη «για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: