H Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του Λαϊτάιζερ στη θέση του εμπορικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για τη NAFTA




Η Γερουσία ενέκρινε το διορισμό του βετεράνου νομικού σε θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ στη θέση του εμπορικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην Βόρεια Ευρώπη (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό.

Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, ξεπέρασαν χρονικά τις 100 ημέρες, προκαλώντας ουσιαστική καθυστέρηση στην δρομολόγηση εξελίξεων σε ένα ζήτημα ουσιαστικής εμπορικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά και το περιφερειακό εμπόριο στην Βόρεια Αμερική, όπως η αναθεώρηση της NAFTA.

Ο διορισμός του Λαϊτάιζερ εγκρίθηκε με ψήφους 82 έναντι 14 στη Γερουσία με την υποστήριξη τόσο των Ρεπουμπλικάνων, όσο και των Δημοκρατικών.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση Τραμπ ήταν υποχρεωμένη να περιμένει την επικύρωση του διορισμού του, προκειμένου να ενεργοποιήσει το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA

Ωστόσο, δεν έγινε άμεσα γνωστό πότε ο Λευκός Οίκος θα ξεκινήσει τη διαδικασία, καθώς θα πρέπει ν’ αποστείλει επιστολή στο Κογκρέσο μέσα σε 90 ημέρες, αναφέροντας την πρόθεσή του για την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της NAFTA κατά τα τελευταία 23 χρόνια είχε καταστροφικές συνέπειες για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, υποστηρίζοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, στην περίπτωση που δεν πετύχει ένα καλύτερο για τα αμερικανικά συμφέροντα καθεστώς επαναδιαπραγμάτευσης.

Μερικοί Δημοκρατικοί Γερουσιαστές που είναι επικριτικοί έναντι των απόψεων του Τραμπ για την αναφερόμενη συμφωνία, εξέφρασαν την άποψη ότι ο Λαϊτάιζερ θα εργαστεί προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Ο διορισμός του Λαϊτάιζερ έγινε αποδεκτός παρά τις αντιδράσεις των δύο Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών Τζον Μακέιν (Αριζόνα) και Μπεν Σέις (Νεμπράσκα) που υποστήριζαν ότι ο Λαϊτάιζερ δεν εκτιμά τα οφέλη της NAFTA.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, που έχει την ευθύνη των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν αναμένει μία (χρονικά) άμεσα κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη NAFTA. “Φαντάζομαι ότι ο πρεσβευτής Λαϊτάιζερ θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για κάποιες διαβουλεύσεις, πριν από την έναρξη του χρονικού περιθωρίου των 90 ημερών,” δήλωσε η ίδια στην διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας.

12/05/2017 10:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: