Ερντογάν-Ακιντζί “τα θέλουν όλα”: Ζητούν περιορισμούς σε δικαιώματα, θέλουν το τέλος τον Ιούνιο




Του Κώστα Βενιζέλου

Μεγάλες ανατροπές καταγράφηκαν σε συγκλίσεις που είχαν σημειωθεί κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έχει εγκαταλείψει συμφωνηθέντα ενώ την ίδια ώρα επιδιώκει τη σύγκληση Διάσκεψης στη Γενεύη με απώτερο στόχο να πέσει η αυλαία της διαδικασίας το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα πιέζει- μέσω της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ- την ελληνοκυπριακή πλευρά για να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και να φορτωθεί την ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», κατά τη διάρκεια της διακοπής των συνομιλιών υπήρξε προσπάθεια καταγραφής των θέσεων, με συγκλίσεις και αποκλίσεις σε τρίπτυχο, που αποτελεί σήμερα το εργαλείο των διαπραγματευτών. Στην καταγραφή αυτή αποδεικνύεται πως υπάρχει τουρκική υπαναχώρηση από παλαιότερες συγκλίσεις.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διασφαλίσει πλειοψηφία περιουσιών και πληθυσμού στο τ/κ συνιστών κρατίδιο. Αυτό θα επιτευχθεί με τον περιορισμό δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Η τουρκική πλευρά ζητά να καθοριστεί κότα για την έκταση της γης που θα πωληθεί αλλά και ανώτατο όριο στα τετραγωνικά που θα μπορούν να αγοράζονται σε ότι αφορά τα σπίτια. Επιμένει όπως τα συνιστώντα κρατίδια έχουν δικαίωμα για ρύθμιση απόκτησης περιουσίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιμένει πως το δικαίωμα της νόμιμης κατοικίας ρυθμίζεται από τα συνιστώντα , ώστε να μην ξεπερνά το 20% όσων ανήκουν στο κρατίδιο και έχουν την εσωτερική ιθαγένεια. Περαιτέρω, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει όπως ισχύσει το ίδιο περιουσιακό καθεστώς τόσο στις περιοχές που θα επιστραφούν όσο και στις άλλες, που θα παραμείνουν στα όρια του δικού τους συνιστώντος κρατιδίου.

Εξάλλου, αυτό που προβλήθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα ως… πρόοδος αφορά το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Η τουρκική πλευρά αποδέχεται όπως σε όσα ομοσπονδιακά όργανα δεν υπήρξε συμφωνία να μην ισχύσει το βέτο. Δηλαδή να μην χρειάζεται τουρκοκυπριακή ψήφος για την λήψη απόφασης. Ζητά, παράλληλα, ωστόσο, όπως καταργηθεί σε αυτά τα όργανα η αναλογία στη συμμετοχή 2:1 κα ισχύσει το 1:1! Ίσος αριθμός συμμετοχής.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: