Επίκεινται βαριά πρόστιμα για Κοτσιάτη και Βατί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας




Τον Ιούλιο του 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το Ευρωπαικό Δικαστήριο καθώς δεν είχε έως τότε θέσει εκτός λειτουργίας τους ανεξέλεγκτους σκυβαλλότοπους στην επικράτεια της.

Η απόφαση φυσικά αναφερόταν κυρίως στους δύο μεγάλους σκουπιδότοπους στη Λευκωσία και τη Λεμεσό (Κοτσιάτη και Βατί) και επομένως στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφάρμοζε τις σχετικές Οδηγίες περί υγειονομικής ταφής αποβλήτων της Ε.Ε. (που επέβαλλαν τερματισμό λειτουργίας των χωματερών από τον Ιούλιο 2009).

Υπογραμμίζουμε ότι η εν λόγω απόφαση δεν επέσυρε αυτομάτως πρόστιμο μη συμμόρφωσης, έθετε όμως την Δημοκρατία προ των ευθυνών της και την καλούσε να πάρει άμεσα μέτρα.  Έκτοτε φαίνεται ότι πολλά υποσχεθήκαμε και τίποτε δεν έγινε.  Λόγω της χρόνιας αδράνειας η Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα εκατομμυρίων όπως αφήνει να εννοηθεί σχετική επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαική Επιτροπή.

Μέχρι πρότινος στις απαντήσεις της προς την ΕΕ η Δημοκρατία πρότασσε ως μέρος της λύσης την εκτροπή ποσοτήτων από τον Κοτσιάτη προς τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Πεντάκωμο.

Είναι να απορεί κανείς γιατί ενώ διαβεβαιώναμε εγγράφως την ΕΕ ότι ο ΧΥΤΥ της Λεμεσού θα ήταν έτοιμος να δεχτεί σκουπίδια από το Α’ εξάμηνο του 2016, πλέον ένα χρόνο μετά δεν έχει καν εκκινήσει την λειτουργία του. Άραγε για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το έργο;

Αν είχε ολοκληρωθεί από πέρσι ο ΧΥΤΥ ώστε να αρχίσουν να εκτρέπονται ποσότητες:

α) θα γλιτώναμε τα όποια πρόστιμα ή μέρος αυτών και

β) θα μετριάζαμε την περιβαλλοντική μόλυνση που εξακολουθεί να εξελίσσεται και αποτελεί άμεση απειλή για τη Δημόσια υγεία.

Πόση είναι η καθυστέρηση και ποιες οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών και του εργολάβου για αυτό;  Έχουν επιβληθεί ρήτρες καθυστέρησης ή τελικά τον λογαριασμό θα πληρώσει πάλι ο πολίτης;  Οι παραπάνω απορίες έρχονται με την ευχή ότι δεν θα υπάρχουν αστοχίες στην έναρξη λειτουργίας της μονάδας του Πεντακώμου, διότι σε μια τέτοια περίπτωση η επιβολή προστίμων θα είναι αναπόφευκτη ενώ πιθανώς να τεθούν σε αμφισβήτηση τα Ευρωπαϊκά κεφάλαια που έχουν εγκριθεί και δεν έχουν εκταμιευτεί για τη μονάδα.

Πλέον ανοιχτό παραμένει το θέμα εκτροπής μέρος των ποσοτήτων που καταλήγουν στον Κοτσιάτη προς τη μονάδα της Κόσιης, η οποία είναι και η μόνη εγκατάσταση εντός προδιαγραφών ΕΕ που σήμερα λειτουργεί στη Κύπρο .  Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόβλεψη αποτελούσε μέρος της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει η Δημοκρατία με την  ανάδοχο Κοινοπραξία.  Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε συνέχεια ισχυρισμών διευθυντών της ΗΛΕΚΤΩΡ Κύπρου περί δεκασμών με αποτέλεσμα τώρα να αναζητείται επειγόντως διέξοδος στο θέμα και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εν τω μεταξύ η διαχειρίστρια Κοινοπραξία εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες παραμένοντας απλήρωτη από τον Ιανουάριο 2015.  Να σημειωθεί πάντως ότι και στην Κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του Πεντακώμου, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο σύνολό τους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα (ΣΑΠΑ).  Επομένως προς τι η καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας για την Κόσιη;

Εχουν αναλογιστεί, οτι ο Εργολάβος μπορεί να παραμείνει, όπως δικαιούται βάσει της συμφωνίας, στους αρχικούς οικονομικούς όρους με αποτέλεσμα τα καουμπυλίκια διαφόρων να τα επιβαρύνεται ο δημότης και μόνον;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: