“Διεθνοποίηση” της ελάφρυνσης: Τα μηνύματα Τσακαλωτου και η απόβαση στη Φρανκφούρτη




Τη «διεθνοποίηση» του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επιδιώκει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να περάσει τα «μηνύματα» της κυβέρνησης για το ιδανικό συμβιβασμό που αναζητά η Ελλάδα στις 15 Ιούνιου, αναφέρει η ιστοσελίδα CNN Greece (κείμενο Θανάση Κουκάκη).

Προς το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χθες με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ενώ μίλησε και στους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα. Στους πρέσβεις μίλησε για μια «καθαρή λύση» για το χρέος και στους ανταποκριτές για μια «καλή λύση».

Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει να της επιβληθεί μια λύση που θα μεταθέτει τις αποφάσεις για το χρέος και τη χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ για το τέλος του προγράμματος, ήτοι για το φθινόπωρο του 2018 και η οποία θα δυσκολέψει την ανάκτηση της επαφής της χώρας με τις αγορές.

Από τις χθεσινές αναφορές του κ. Τσακαλώτου προς τους πρέσβεις και τους ξένους ανταποκριτές προκύπτουν τρία βασικά μηνύματα:

1) Η Ελλάδα επιμένει να διευκρινιστούν τώρα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018. Κατά κάποια κυβερνητικά στελέχη ενδεχόμενη μετάθεση των αποφάσεων για αμέσως μετά τις 24 Σεπτεμβρίου 2017 και τις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή «υπό προϋποθέσεις», εάν υπάρξουν διασφαλίσεις για το τελικό αποτέλεσμα.

2) Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στο να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη χρηματοδότηση του Ταμείου. Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως αυτό δεν συνάδει με το πνεύμα της επιστολής του Ιουλίου 2015, με την οποία η Ελλάδα αιτήθηκε ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ, ούτε είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, δεδομένου ότι Ταμείο και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ταυτίζονται στις προβλέψεις τους.

3) Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΚΤ για την υπαγωγή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Το ιδανικό θα ήταν η υπαγωγή στο QE, καθώς θα βελτίωνε τους όρους του δανεισμού της Ελληνική Δημοκρατίας, αλλά εάν αυτό δεν γίνει η χώρα θα εξέλθει δοκιμαστικά στις αγορές με όχημα τις δημοσιονομικές της επιδόσεις και το αφήγημα της ανακάμπτουσας οικονομίας.

Ο κ. Τσακαλώτος θα κλιμακώσει τις διεθνείς του παρεμβάσεις επί γερμανικού εδάφους, καθώς αύριο θα είναι ομιλητής σε συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές;» που διοργανώνει στη Φρανκφούρτη ο Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι και ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας,. Χαιρετισμό στο συνέδριο θα απευθύνει, με γραπτό μήνυμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ, ΟΧΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΛΥΣΗ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: