Ζητούμενο η αξιόπιστη αλλαγή, τονίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του




Εξασφάλισε νωρίς το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου και νωρίς μπαίνει στο κολουάρ για τον αγώνα δρόμου των προεδρικών εκλογών του 2018, χωρίς έγνοιες ή αντιπαραθέσεις εσωκομματικές και με ενίσχυση από την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη.

Η πενταμερής στον χώρο του ενδιάμεσου δεν επιτεύχθηκε, αλλά αυτό δεν χαλά τον Νικόλα Παπαδόπουλο που βλέπει την τριμερή ως αφετηρία για μια πιο πλατιά συνεργασία όλων όσων θέλουν την αλλαγή και την ανατροπή «της δυσάρεστης -όπως λέει- πραγματικότητας στην οποία οδήγησε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη με τη στήριξη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ».

Προσπερνά όσα καταλόγισε ο Γιώργος Λιλλήκας περί προηλειμμένων αποφάσεων και μένει στη ρότα που ο ίδιος χάραξε για την προώθηση μιας νέας στρατηγικής, αξιόπιστης, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς σας για τις προεδρικές εκλογές με στήριξη των τριών από τα πέντε κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου σημαίνει κάτι περισσότερο από το πρώτο βήμα προς διεκδίκηση της προεδρίας το 2018;

Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς μου και η μέχρι στιγμής στήριξή της από το Δημοκρατικό Κόμμα, την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη σηματοδοτεί την αφετηρία για συνεργασία των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, κομμάτων, κοινωνικών συνόλων, κυρίως πολιτών που επιθυμούν την πολιτική αλλαγή και την ανατροπή της σημερινής δυσάρεστης πραγματικότητας, στην οποία μας οδήγησε τα τελευταία χρόνια η διακυβέρνηση Αναστασιάδη με τη στήριξη των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Πολιτική αλλαγής, που να δίνει στον κάθε Κύπριο και στην κάθε Κύπρια αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική. Η συνεργασία αυτή, με τη σειρά της, σηματοδοτεί την αφετηρία της προσπάθειας που οδηγεί την πατρίδα μας στην απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή μέσω μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης και που θα δίνει στον λαό μας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ζήσει και να ευημερήσει σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, προόδου, αξιοκρατίας, αριστείας, επαγγελματισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω ξανά τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, και την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, που έβαλαν την προσωπική σφραγίδα τους σε αυτή την ιστορική συνεργασία που άρχισε να χτίζεται προς όφελος της πατρίδας μας. Αλλά και να απευθύνω ξανά πρόσκληση για συνεργασία, τόσο στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με τους οποίους αρχίζουμε άμεσα διάλογο με απώτερο στόχο τη συνεργασία, όσο και στη Συμμαχία Πολιτών.

Πίστευα και πιστεύω στη δυνατότητα πλήρους συνεργασίας όλων των δυνάμεων που συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Το χρωστάμε στη μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας που ενίσχυσε τον ενδιάμεσο χώρο στις τελευταίες εκλογές και έδωσε σε όλους μας το μήνυμα για συνεργασία.

Πρώτο ζητούμενο για όσους συνεργάζεστε είναι η αλλαγή. Αλλαγή προσώπου;

Πρώτο ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής, η αλλαγή στρατηγικής, η αλλαγή τακτικής, η αλλαγή νοοτροπίας. Κυρίως, όμως, η αξιόπιστη αλλαγή. Που να εμπνέει τους πολίτες και να τους δίνει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση να πάρουμε την Κύπρο μπροστά. Στις εκλογές θα αντιπαρατεθεί το παλιό και αναποτελεσματικό, όπως το ζούμε τα τελευταία 9 χρόνια, με το καινούργιο και αποτελεσματικό.

Η νοοτροπία των μεγάλων ψεύτικων λόγων, που μας έχει κουράσει, με την πεποίθηση ότι οι ιδέες και οι προτάσεις που λέγονται προεκλογικώς, πρέπει να υλοποιηθούν μετεκλογικώς. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη διαχείριση της εξουσίας, με τη συλλογικότητα μίας ευρείας συνεργασίας. Ασφαλώς, όταν μιλάμε για προεδρικές εκλογές, μιλάμε πρωτίστως για την επιλογή του προσώπου που θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτού που αναλαμβάνει να εφαρμόσει μιαν άλλη πολιτική, μια νέα στρατηγική, μια διαφορετική τακτική, μιαν καινούργια νοοτροπία.

Άρα, το πρόσωπο έχει καθοριστική σημασία και θα πρέπει να διαθέτει το τεκμήριο της αξιοπιστίας και της ικανότητας να υλοποιήσει αυτά τα οποία θα υποσχεθεί προεκλογικώς. Και έχουν απόλυτο δίκαιο να το απαιτούν αυτό οι πολίτες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την αθέτηση από τον Νίκο Αναστασιάδη σωρείας προεκλογικών δεσμεύσεών του, που δυστυχώς κατέστησαν τη λέξη «δεσμεύομαι» στο πιο σύντομο κυπριακό ανέκδοτο.

Γιατί πρώτα επιλογή υποψηφίου και μετά κοινή διακήρυξη;

Ταυτόχρονα έγιναν και τα δύο. Ταυτόχρονα με τη στήριξη στην υποψηφιότητά μου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την Ελένη Θεοχάρους, οι τρεις μας συμφωνήσαμε και σε μία Κοινή Πολιτική Διακήρυξη στην οποία θα βασιστούμε για να συνδιαμορφώσουμε το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα όλα τα κόμματα και τα κοινωνικά σύνολα που μετέχουν ή που θα μετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Αυτή η διακήρυξη είναι δηλαδή το θεμέλιο για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ναι. Η κοινή διακήρυξη περιγράφει ουσιαστικά το πλαίσιο της παρούσας κατάστασης στον τόπο μας, με τα άλυτα προβλήματα της οικονομίας και την απομάκρυνσή μας από μια σωστή και λειτουργική λύση του Κυπριακού και θέτει τους βασικούς στόχους που ενώνουν την πλειοψηφία των πολιτών.

Δηλαδή, την αλλαγή της διακυβέρνησης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και τους θεσμούς του κράτους, την επίλυση των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, τη δημιουργία προϋποθέσεων για ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προώθηση της πράσινης αειφόρου ανάπτυξης, τον τερματισμό της διαπλοκής και την εξάλειψη της διαφθοράς από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, την προστασία και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά την αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό με την υιοθέτηση νέας στρατηγικής και τακτικής.

Πού προσέκρουσε η συνεργασία των πέντε και έμειναν μόνο τα τρία κόμματα σε πρώτη φάση;

Όπως ορθώς είπατε, σε πρώτη φάση η συνεργασία άρχισε με τα τρία κόμματα. Είμαι βέβαιος ότι στην πορεία θα διευρυνθεί με οργανωμένα σύνολα και κοινωνικούς φορείς, αλλά και απολύτως αισιόδοξος ότι θα καταλήξει θετικά ο διάλογος που θα έχουμε άμεσα με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, το οποίο προτίθεται να θέσει την υποψηφιότητά μου ενώπιον των συλλογικών οργάνων του Κινήματος. Ασφαλώς επιθυμώ και ευελπιστώ ότι στη συνεργασία θα προστεθεί και η Συμμαχία Πολιτών.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζουμε τις καθημερινές επαφές μας με οργανωμένα σύνολα και πολίτες που συμφωνούν στην ανάγκη απαλλαγής από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ο Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για προηλειμμένες αποφάσεις αφήνοντας τον ίδιο ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού… προσδοκώντας σε στήριξη στη δική σας υποψηφιότητα από διαφωνούντες της Συμμαχίας.

Δεν υπήρξε καμία προηλειμμένη απόφαση. Ο κ. Λιλλήκας ήταν παρών στη σύσκεψη των πέντε προέδρων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και, επιπρόσθετα, είχε και ο ίδιος, όπως και εμείς, χωριστές συναντήσεις με τα άλλα κόμματα. Άρα γνωρίζει από πρώτο χέρι το πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση της περασμένης Δευτέρας. Από κει και πέρα, προσδοκώ στη στήριξη όλων των πολιτών και ασφαλώς προσδοκώ στη στήριξη όλων των στελεχών και ψηφοφόρων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Βασικός αντίπαλος είναι ο Αναστασιάδης

Η υποψηφιότητά σας απευθύνεται και προς το ΑΚΕΛ ή είναι αντιπαραθετική προς το κόμμα της Αριστεράς;

Η υποψηφιότητά μου δεν είναι αντιπαραθετική προς οποιονδήποτε. Οι πολιτικές διαφωνίες μας με την ηγεσία του ΑΚΕΛ για επιλογές που θεωρούμε ότι ήσαν λανθασμένες, όπως για παράδειγμα στα θέματα της οικονομίας την προηγούμενη πενταετία, ή στο Κυπριακό που στηρίζουν ένθερμα τη λανθασμένη πολιτική Αναστασιάδη, δεν συνιστούν διάθεση αντιπαράθεσης αλλά ειλικρινή και καθαρή θέση, συμβατή με τις δικές μας απόψεις και εκτιμήσεις.

Απόψεις και εκτιμήσεις που δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί και έχουν αποδειχτεί ορθές. Και θα πρέπει να σημειώσω πως το γεγονός ότι επιβεβαιωθήκαμε σε όσα λέγαμε στην οικονομία και επιβεβαιωνόμαστε σε όσα εκτιμούμε σε σχέση με το Κυπριακό, αναγνωρίζεται πλέον και από συμπολίτες μας που ανήκουν στην Αριστερά, αλλά και από αυτούς που ανήκουν στο Κέντρο ή στη Δεξιά.

Ο βασικός σας αντίπαλος ποιος είναι;

Εκλογικός αντίπαλός μας είναι προφανώς ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτός είναι Πρόεδρος σήμερα και αυτόν θα πρέπει να κερδίσουμε για να πετύχουμε την αλλαγή πολιτικής. Πολιτικός μας αντίπαλος είναι η αποτυχημένη και αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων χρόνων. Κοινωνικός μας αντίπαλος είναι η νοοτροπία της ασυνέπειας λόγων και έργων, της παραίτησης και της αποχής.

Αποτελεσματική και μετεκλογική συνεργασία

Αυτή η συνεργασία πώς θα δουλέψει αν εκλεγείτε; Θα έχουμε μια κυβέρνηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα δουλέψουν για την εκλογή σας;

Στόχος και πρόθεσή μου, δεν είναι μόνο η προεκλογική συνεργασία των κομμάτων και κοινωνικών συνόλων που με στηρίζουν ή θα με στηρίξουν, αλλά και η μετεκλογική, στην περίπτωση που ο λαός μάς τιμήσει με την ψήφο του.
Και να προσθέσω και κάτι ακόμα, λόγω «προσωπικής» εμπειρίας: το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πικρή εμπειρία από τους δύο τελευταίους Προέδρους, δηλαδή τον κ. Χριστόφια και τον κ. Αναστασιάδη, οι οποίοι, άλλα δεσμεύονταν προεκλογικώς και άλλα έπρατταν μετεκλογικώς. Έχουμε πικρή πείρα από τη μετεκλογική μεταμόρφωσή τους και την απουσία συνεργασίας, διαβούλευσης και συλλογικότητας. Αυτή η πρακτική θα αλλάξει. Όσο αγαστή και αναγκαία είναι για όλους μας η προεκλογική συνεργασία, άλλο τόσο αγαστή και αποτελεσματική θα είναι και η μετεκλογική.

Προς όσους αναζητούν αξιοπρέπεια

Αρχίζετε τον προεκλογικό, με τι στοχεύσεις; Και σε ποιους απευθύνεστε;

Απευθύνομαι σε όλες και όλους τους πολίτες, που αναζητούν αξιοπρέπεια, αξιοπιστία, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, αξιόπιστες λύσεις.

Και ακριβώς θα αξιοποιήσουμε την έγκαιρη εξαγγελία της υποψηφιότητάς μου και τους δέκα σχεδόν μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να επικοινωνήσουμε απευθείας με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Να τους ακούσουμε, να μιλήσουμε μαζί τους και να τους κάνουμε συνεταίρους στη μεγάλη προσπάθεια για πολιτική αλλαγή.

Θέλουμε οι πολίτες να μας εμπιστευτούν. Και πιστεύουμε ότι έχουμε την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια προκειμένου να μας εμπιστευτούν. Και να πιστέψουν ότι εμείς θα κάνουμε αυτό που θα υποσχεθούμε προεκλογικώς, θα κάνουμε δηλαδή αυτό που και οι ίδιοι κρίνουν ότι πρέπει να γίνει για να πάει η Κύπρος μπροστά. Και επιτρέψτε μου να δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αξιοπιστίας, γιατί είναι μια κρίσιμη παράμετρος στη σχέση κράτους-πολιτών. Και είναι δυστυχώς ένα χαρακτηριστικό που η παρούσα διακυβέρνηση και ο Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΝ διαθέτουν.

Έγινε πολύς λόγος για δημοσκοπήσεις που μέτρησαν στην επιλογή σας ως κοινού υποψηφίου. Τι λένε αυτές οι δημοσκοπήσεις;

Με μία φράση, αποδεικνύουν αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά στην επικοινωνία μας με τους πολίτες παντού, δηλαδή, τη μεγάλη επιθυμία της πλειοψηφίας της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή, για εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό και ενός συγκεκριμένου σχεδίου στην Οικονομία. Επιβεβαιώνουν ότι ο κυπριακός ελληνισμός θέλει ηγεσία που θα του δίνει αξιοπρέπεια, ελπίδα, προοπτική. Και δείχνουν επίσης ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τις εκλογές και να πετύχουμε αυτή την αλλαγή. Από κει και πέρα, εσείς οι δημοσιογράφοι και αναλυτές είστε πιο αρμόδιοι να κρίνετε και να αξιολογήσετε τις δημοσκοπήσεις. Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Που όμως δεν πρέπει να υποκαθιστά την επικοινωνία με τον κάθε Κύπριο και την κάθε Κύπρια χωριστά, ούτε ασφαλώς να προκαλεί οποιονδήποτε εφησυχασμό.

Νέα στρατηγική που να δημιουργεί ελπίδα

Με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ουσιαστικά να βρίσκονται σε τέλμα πώς θα κινηθείτε;

Ποια είναι η αντιπρόταση στη γραμμή που ακολουθείται από τους δύο τελευταίους Προέδρους, τους οποίους και κακίζετε για την παρούσα κατάσταση; Τι θα κάνετε διαφορετικό από όσα γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια; Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που είναι πολύ βεβαρημένο το περιβάλλον γύρω από τη χώρα μας; Θα εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική. Μια νέα στρατηγική που θα δίνει στους Ελληνοκύπριους αξιοπρέπεια και ελπίδα για το μέλλον. Μια νέα στρατηγική που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας και συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν ότι η πολιτική Αναστασιάδη απέτυχε.

Μια πρώτη βάση για αυτή τη νέα στρατηγική είναι το 20-σέλιδο έγγραφο που έχω ήδη καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο, από τον περασμένο Φεβρουάριο, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που αναμένω να εμπλουτιστούν με τη συνεργασία και των άλλων δυνάμεων. Αυτή η νέα στρατηγική θα είναι βασισμένη στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα έχει στόχο την επίτευξη μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα διασφαλίζει τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον έμπρακτο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των βασικών ελευθεριών των πολιτών, την απόλυτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων.

Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της νέας στρατηγικής;

Επιγραμματικά, η νέα αυτή στρατηγική θα αξιοποιεί τα τέσσερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή τη στρατηγική θέση του νησιού μας, την ιδιότητα μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ιδιότητα μέλους στην Ευρωζώνη και την ύπαρξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και θα στηρίζεται σε πυλώνες όπως η συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η δημιουργία πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία για τη μη-λύση του Κυπριακού, η επιστημονική και διαρκής αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία, όχι μόνο γιατί η Τουρκία είναι η δημιουργός του Κυπριακού και η χώρα που ευθύνεται για τη μη επίλυσή του, η προσπάθεια για απεγκλωβισμό και απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου που όπως ανέφερα και πριν είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους μας, η αλλαγή της τακτικής στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή η επιστροφή και επιμονή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η απόσυρση απαράδεκτων και επικίνδυνων υποχωρήσεων, οι οποίες μάλιστα έγιναν χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και η σαφής απόρριψη απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων, τις οποίες απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Επιπρόσθετοι πυλώνες της πολιτικής μας, θα είναι ο τερματισμός της στοχοποίησης και ενοχοποίησης των Ελληνοκυπρίων, η αποτροπή ενεργειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη, η συνεχής ενημέρωση των πολιτών και η διαφάνεια για όλα όσα αφορούν στο μέλλον της πατρίδας μας και ασφαλώς η σωστή συνεργασία και συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ώστε να αποτρέψει φαινόμενα αιφνιδιασμού της Ελλάδας ή επίρριψης ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση, όπως δυστυχώς έγινε πρόσφατα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: