Τσ συγχαρητήρια του κατοχικού ηγέτη στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ: Ψήφισαν ότι ήθελε ο Ακιντζί




Ικανοποίηση “΄για το βήμα που έγινε “προς την κατεύθυνση διόρθωσης του λάθους” από τα δύο μεγάλα κόμματα στην Βουλή, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, “παρά την ιδεολογική τους διαφορά”, εκφράζει ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι με την απόφαση της Βουλής και την αντίληψη ότι το ενωτικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ανάμεσα στα γεγονότα για τα οποία θα γίνεται αναφορά στα σχολεία. “πλέον πρέπει να δούμε μπροστά. Χτίζοντας το μέλλον, υπάρχει ανάγκη όχι για έννοιες όπως Ενωσις, Τακσίμ, προσάρτηση αλλά για κουλτούρα συνεργασίας και ανεκτικότητας”.

“Στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 11 Απριλίου πρέπει να εργαστούμε για να κάνουμε μια νέα αρχή και να δημιουργήσουμε μια νέα δομή όπου θα επικρατήσουν συνθήκες μόνιμης ειρήνης”. Δεν έμεινε πολύς χρόνος, πραγματικά είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, πρόσθεσε ο κατοχικός ηγέτης. Εύχομαι και ελπίζω όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα ενεργήσουν συναισθανόμενες αυτή την πραγματικότητα, κατέληξε.

Λύπη εκφράζει η Κυβέρνηση για τα γεγονότα στη Βουλή και ζητά ενότητα

Λύπη εξέφρασε η Κυβέρνηση για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σήμερα στη Βουλή, δια του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, και ζήτησε ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία, αλλά και τη βαθιά μας λύπη για τα όσα έχουν διαδραματιστεί σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της λήψης μιας απόφασης που ουδόλως επηρεάζει τα ιστορικά γεγονότα, όπως διδάσκονται και τιμούνται με λαμπρότητα στα σχολεία και από τον Κυπριακό Ελληνισμό» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος σε δήλωση που μεταδίδεται από το ΓΤΠ.

Στις 11 Απριλίου, αναφέρει, επαναρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες που θα καθορίσουν το μέλλον της υπό εξέλιξη διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σημειώνει ότι «αυτή την ώρα εκείνο που προέχει είναι η ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, έτσι ώστε μέσα σε ένα νηφάλιο πολιτικό κλίμα να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για εξεύρεση μιας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα».

Σε αυτό που η προσοχή όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα, συνεχίζει, «είναι, μέσα από την ενότητα, να επιτευχθούν οι στόχοι μας που δεν είναι άλλοι από μια λύση που να διασφαλίζει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Αντίθεση στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισα, εξέφρασαν ομάδες πολιτών

Την αντίθεση τους στην πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα συζητείται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, εξέφρασαν ομάδες πολιτών που πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Την εκδήλωση πραγματοποιούν το ΕΛΑΜ, η Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών και η Ομάδα Διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι ανάρτησαν στα κάγκελα που έστησαν Αστυνομικοί πανό που ανέγραφε “Δολοφονούν την ιστορία, ΔΗΣΑΚΕΛ ή Παλμεροκρατία; ψωμί, παιδεία, ελευθερία”.

Διαδηλωτές κρατούσαν επίσης πλακάτ που ανέγραφαν: «Αξιούμεν Βουλή με αξιοπρέπεια», «ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ ουρά του Ακιντζί».

Ο Πέτρος Κουντουρέσιης εκ μέρους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΕΛΑΜ, ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πως «φαίνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί πέρασε αυτό που ήθελε να περάσει μέσω του κυπριακού Κοινοβουλίου, το οποίο σήμερα παραδίδει μαθήματα ντροπής απέναντι στο λαό του και ιδιαίτερα η παράταξη του ΔΗΣΥ η οποία σήμερα εντάλθηκε από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί να ακυρώσει το ψήφισμα για το ενωτικό δημοψήφισμα».

Εκ μέρους της Ομάδας διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κώστας Αυγουστή καταδίκασε την προωθούμενη πρόταση νόμου, λέγοντας ότι «έγινε ένα ιστορικό γεγονός το 1950 το οποίο ζητήθηκε να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία τρία λεπτά το χρόνο και αυτοί οι κύριοι, επειδή βρήκε αφορμή ο εγκάθετος της Τουρκίας και διέκοψε τις συνομιλίες, το ΔΗΣΑΚΕΛ και σήμερα ήρθαν να αφαιρέσουν την κανονική ψηφοφορία που έγινε πριν πριν λίγες μέρες».

«Δεν σκοτώθηκαν οι γονείς μας το `55-`59 και έρχονται αυτοί οι κύριοι να ταπεινώνουν την οικογένειά μου και να λένε ότι ήταν λάθος. Δεν ήταν λάθος, σήμερα είμαστε ελεύθεροι έχουμε μια Κυπριακή Δημοκρατία έστω και αδύνατη διότι οι γονείς μας σκοτώθηκαν το 1955 – 1959», είπε.

Ο Πάνος Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο, είπε πως «αυτό που μάλλον πρόκειται να συμβεί σε λίγο σημαίνει ένα πράγμα: έναρξη επιβολής της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Αν δεν το έχουν καταλάβει οι κύριοι βουλευτές, όλα αυτά που ζητά ο κ. Ακιντζί είναι άσκηση βέτο, έχει ήδη αρχίσει να το ασκεί προτού καν υπογράψει το παραμικρό χαρτί. Αν δεν το έχουν καταβάλει καλά είναι να το καταλάβουν, διότι η ευθύνη δεν θα βαραίνει τον κ. Ακιντζί θα βαραίνει προσωπικώς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους Υπουργούς και τους βουλευτές», πρόσθεσε.

Τέλος, εκ μέρους της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών, ο Αλέκος Μιχαηλίδης, διαβάζοντας μέρος της ανακοίνωσης που δόθηκε στην εκδήλωση ανέφερε ότι «εμείς, έξι μέρες μετά την 62η επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ δεν ανεχόμαστε να υποδεικνύουν εκπρόσωποι του νεοσουλτάνου στη Βουλή που μας αντιπροσωπεύει πώς να διαχειρίζεται την μνήμη, την ιστορία και τις επετείους αυτού του λαού»

  • Πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: