Σφαγή στην Συρία με κόντρα Μόσχας-Άγκυρας: 58 νεκροί, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά, μάλλον από χημικά




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση με χημικά που φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων περιλαμβανομένων και 11 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες”, αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Στο μεταξύο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική τουρκική επαρχία Ισπάρτα, ο Τσαβούσογλου, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από την τηλεόραση, δήλωσε πως οι υποψίες για χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η επίθεση, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από αεριωθούμενα της συριακής κυβέρνησης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ιατρικό προσωπικό.

Θρήνος στην Συρία

«Τα θύματα υπέκυψαν μετά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Ηταν άμαχοι στο σύνολό τους», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.

Η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ για την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκαν οβίδες με τοξικό αέριο και ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έναρξη έρευνας.

Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει ανακοίνωση της Δαμασκού για την επίθεση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο θάνατος των 58 οφείλεται σε ασφυξία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτοποίηση του αερίου που χρησιμοποιήθηκε.

Δεκάδες άλλοι κάτοικοι της πόλης υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα.

Ιατρικές πηγές στην Χαν Τσεϊχούν κάνουν λόγο για λιποθυμίες, εμετούς και για την παρουσία αφρού στο στόμα των θυμάτων της «χημικής επίθεσης».

Φωτογραφίες δείχνουν μέλη της οργάνωσης Λευκά Κράνη να ξεπλένουν με νερό τα θύματα της επίθεσης.

Υποψίες του ΟΗΕ και της ΕΕ

Η επαρχία Ιντλιμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο μίας συμμαχίας σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών και γίνεται συστηματικά στόχος επιθέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού και της ρωσικής αεροπορίας. Εχει επίσης πληγεί από αεροπορικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το συριακό καθεστώς αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο 320.000 ανθρώπων από τον Μάιο 2011. Εχει επικυρώσει τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων. Το 2013.

Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχτηκε έκθεση η οποία συνεπέραινε ότι ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού είχε εξαπολύσει επίθεση με χημικό αέριο (χλώριο) κατά της πόλης Κμένας, στην επαρχία Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.

Σε προηγούμενη έκθεση, η επιτροπή έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM) είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά ελικόπτερα είχαν κάνει χρήση αερίου χλωρίου εναντίον τουλάχιστον δύο κωμοπόλεων της επαρχίας Ιντλιμπ, των κοινοτήτων Ταλμένες στις 21 Απριλίου 2014 και Σαρμίνε στις 16 Μαρτίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθέτησε στις 20 Μαρτίου σε μαύρη λίστα τέσσερις ακόμη σύρους στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση «χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού» το 2014 και το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ περιπτώσεις επιθέσεων που φέρεται ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι «το αποτρόπαιο σημερινό έγκλημα» θυμίζει την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2013 κατά της ανατολικής Γούτα, κοντά στη Δαμασκό και την ευθύνη για την οποία είχε επιρρίψει στο καθεστώς της Δαμασκού και το οποίο η διεθνής κοινότητα «άφησε ατιμώρητο».

Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε αέριο σαρίν σε επίθεση κατά δύο περιοχών που τελούσαν υπό ανταρτικό έλεγχο κοντά στη Δαμασκό με 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον. Τον Σεπτέμβριο, ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τη διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου πρόλαβε τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε χθες ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ είναι «εγκληματίας πολέμου».

Τη στιγμή που οι ελπίδες για ειρήνευση παραμένουν ισχνές, οι Βρυξέλλες υποδέχονται σήμερα διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας Ομως ορισμένοι παράγοντες της σύρραξης, όπως η Τουρκία και η Ρωσία, δεν θα εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η διάσκεψη θα χρησιμεύσει στην καταγραφή των δωρεών που έγιναν από την διεθνή κοινότητα τον Φεβρουάριο 2016, τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση που κλιμακώνεται είναι η χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητά η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από μια «νέα ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση» στη Συρία.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Στον αέρα η ειρηνευτική διαδικασία

Η επίθεση «με τοξικό αέριο» που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 60 ανθρώπων στη βορειοδυτική Συρία «θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Σάμπρα, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.

«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (…) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση (στη Συρία);», αναρωτήθηκε ο Σάμπρα, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.

ΕΕ: Υπεύθυνος ο Άσαντ

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

04/04/2017 14:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: