Ψύχραιμος ο Λακκοτρύπης: Δεν είναι κάτι καινούριο οι τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ




Οι τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι κάτι καινούριο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, συστήνοντας παράλληλα ψυχραιμία, ενώ σημείωσε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει την προσπάθειά της για ευθυγράμμιση των συμφερόντων της με άλλες χώρες, αλλά και την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, στο Υπουργείο Ενέργειας, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ, ο κ. Λακκοτρύπης κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ανέφερε ότι «τόσο οι προκλήσεις όσο και οι απειλές δεν είναι κάτι καινούριο», καθώς το ίδιο είχε πράξει η Τουρκία, τόσο το 2011, στις γεωτρήσεις της Noble Energy, όσο και το 2012 στην προκήρυξη του β` γύρου αδειοδότησης, ενώ το ίδιο κάνει και τώρα.

«Θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα, με νηφαλιότητα και σίγουρα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι» με συλλογικότητα και ενότητα, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν βλέπει ένταση των απειλών, με επανάληψη του σεναρίου για κάθοδο του «Μπαρμπαρός» και πάγωμα των δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ο λόγος που είχαμε μια παγοποίηση στις δραστηριότητες δεν ήταν οι προκλήσεις της Τουρκίας» αλλά «οι αποτυχημένες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9» και η μετέπειτα ανακάλυψη του «Ζορ» που άλλαξε τα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι «προχωρήσαμε με τον γ` γύρο αδειοδότησης, τα αποτελέσματα του οποίου έχετε δει πρόσφατα». Όπως είπε, «η προσπάθεια μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην ενεργειακή μας πολιτική».

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, προσδώσαμε ιδιαίτερη σημασία στις πρόσφατες εξελίξεις για τον αγωγό East Med «όπου ευθυγραμμίζονται και τα συμφέροντα και της Ιταλίας αλλά και της ΕΕ», ενώ «προσπαθήσαμε και πετύχαμε να προσελκύσουμε εταιρείες-κολοσσούς στον γ` γύρο αδειοδότησης για να δραστηριοποιηθούν στην ΑΟΖ μας».

Η προσπάθεια αυτή για ευθυγράμμιση των συμφερόντων θα συνεχιστεί, κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης.

ΚΥΠΕ – Αντώνης ΓκιλδάκηςΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/04/2017 14:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: