Προτεραιότητα για τη συριακή κρίση παραμένει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, αναφέρει η Γαλλία




Η Γαλλία εξακολουθεί να επιδιώκει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και πρόσθεσε ότι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις αποτελούν προτεραιότητα έναντι της πιθανότητας ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

“Η Γαλλία εξακολουθεί να επιδιώκει τις συνομιλίες με τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ειδικά με τα μόνιμα μέλη και ιδιαίτερα τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS.

“Είναι δύσκολο γιατί μέχρι σήμερα, κάθε φορά που καταθέταμε ένα ψήφισμα, υπήρχε ένα βέτο από τη Ρωσία, κάποιες φορές υποστηριζόμενο από κινεζικό βέτο (…) Αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αυτή η σφαγή θα πρέπει να σταματήσει”, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα συμμετάσχει σε τυχόν στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία υπό τις ΗΠΑ έπειτα από την μαζική καταδίκη της επίθεσης με χημικά με στόχο αμάχους που χρεώνεται στην κυβέρνηση Άσαντ ο Ζαν-Μαρκ Ερό απάντησε ότι προτεραιότητα της Γαλλίας παραμένει η αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

“Το πρώτο στάδιο είναι να εξασφαλίσουμε ένα ψήφισμα και πάνω απ΄ όλα να ξεκινήσουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Δεν είναι να πάμε μόνοι μας με το πρόσχημα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ξαφνικά εξοργίστηκε και να εμπλακούμε σε κατάσταση πολέμου”, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

“Θα έρθει μια μέρα που η διεθνής δικαιοσύνη θα καταδικάσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ που σφαγιάζει τον λαό του”, είπε ο υπουργός και ερωτηθείς για την επίθεση με χημικά είπε ότι “αυτά τα εγκλήματα δεν θα πρέπει να μένουν ατιμώρητα. Παρεμπιπτόντως υπάρχουν έρευνες, επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών (…)”, είπε ο Ερό ζητώντας να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου ο Σύρος Πρόεδρος.

Τουλάχιστον 86 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 30 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε την Τρίτη στην Χαν Σεϊχούν της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ. Οι γιατροί της περιοχής δήλωσαν ότι οι τραυματίες είχαν τα συμπτώματα μιας επίθεσης με χημικά: διεσταλμένες κόρες, σπασμούς, αφρό από το στόμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέβαλε τη ψηφοφορία για ένα προσχέδιο απόφασης, δίνοντας αρκετό χρόνο στους Δυτικούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το προσχέδιο απόφασης που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

Το προσχέδιο της απόφασης ζητεί να διεξαχθεί έρευνα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και η Συρία να παραδώσει τα σχέδια πτήσης της πολεμικής της αεροπορίας και όλες τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση.

06/04/2017 10:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: