“Πορτραίτα Ιστορίας: Βούλα Παπαϊωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960” στο Μουσείο Φωτογραφίας




“Τιμούμε την παράδοση της ελληνικής φωτογραφίας στις καλύτερες στιγμές της, υπογραμμίζουμε σημαντικές φωτογραφίες ως ντοκουμέντα με τις ακραίες εικόνες αλλά και έντεχνες μορφές τους και αντιμετωπίζουμε την έκθεση ως αφορμή για αναστοχασμό σε μια δύσκολη περίοδο της χώρας, αλλά …σε μια κρίση καλά θα κάνουμε να μην αμελούμε να παίρνουμε διδάγματα από μια προηγούμενη κρίση”.

Αυτό τόνισε, χθες το βράδυ, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Ηρακλής Παπαϊωάννου, μπροστά από μια σειρά εντυπωσιακών “πορτραίτων Ιστορίας”.

Στην έκθεση με τίτλο “Πορτραίτα Ιστορίας. Βούλα Παπαϊωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη” παρουσιάζονται περί τα 200 έργα των δυο κορυφαίων Ελλήνων φωτογράφων, στα οποία αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960 (Γερμανική κατοχή, Α’ μεταπολεμική περίοδος, ανασυγκρότηση), καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ.

Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα -Μαύρο Λεύκωμα της Βούλας Παπαϊωάννου και Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς του Δημήτρη Χαρισιάδη- όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση (οι δυο συγκεκριμένες ενότητες εκτίθενται σε ειδικό κλειστό χώρο της έκθεσης και συνιστάται λόγω της σκληρότητας των εικόνων να μην τις βλέπουν παιδιά).

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: