Όλα τα κεφάλαια στο Κυπριακό ακανθώδη, εξαρτώνται από Τουρκία, λέει ο Κασουλίδης




Όλα τα κεφάλαια στο Κυπριακό είναι ακανθώδη και όλα εξαρτώνται από τις θέσεις της Τουρκίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη για λύση που θα εξυπηρετεί τα δικαιώματα των Ε/κ και των Τ/κ, ωστόσο δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τούρκων πολιτών.

Υπέδειξε παράλληλα ότι ένα ξεκαθάρισμα στο θέμα της ασφάλειας θα βοηθήσει πολύ τις προσπάθειες για λύση, προσθέτοντας ότι “η λέξη συμβιβασμός εξυπακούει αμοιβαιότητα.”

Αναφορικά με τη μεθοδολογία, επεσήμανε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, και απαντώντας σε ερωτήσεις για το Brexit, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεριμνήσει για τις σωστές διαπραγματευτικές θέσεις, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στο ΗΒ κ.ά.

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο μέρη στη διαπραγμάτευση, δηλαδή η συνθήκη αποχώρησης και η συμφωνία των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-ΗΒ.

Είπε ακόμα ότι θέματα όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο θα τύχουν χειρισμού κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις του ΗΒ με την ΕΕ, ενώ για τις Βρετανικές Βάσεις διευκρίνισε ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα γίνει μεταξύ του ΗΒ και της ΚΔ.

Η Κύπρος, είπε απαντώντας άλλη ερώτηση, ευελπιστεί να προσελκύσει το μερίδιο που της αναλογεί σε ό,τι αφορά μετακίνηση τραπεζικών ή και άλλων ιδρυμάτων που επιθυμούν να φύγουν από το City.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία κανονικά με τον ενεργειακό προγραμματισμό της, υποδεικνύοντας ότι “δεν είμαστε μόνοι, είμαστε δεσμευμένοι με συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες.”

Σε σχέση με τυχόν εντάσεις που θα προκαλέσει η Τουρκία, ο ΥΠΕΞ είπε ότι εάν δημιουργήσει εντάσεις και προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρενοχλεί τόσο την ΚΔ όσο και τις εν λόγω εταιρείες και παράλληλα υπογράμμισε ότι εάν ισχυριστεί ότι ενεργεί εκ μέρους των Τ/κ, τότε και η τ/κ κοινότητα θα φέρει “μεγάλη ευθύνη” για το μέλλον των συνομιλιών.

Σημείωσε τέλος ότι το φυσικό αέριο αποτελεί “τεράστιο κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού”.

ΚΥΠΕ Μαρία Μάιλς – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/04/2017 09:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: