Ο Ερντογάν απειλεί πετρελαϊκούς κολοσσούς και Κύπρο για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ




Ευθείες απειλές εναντίον της Κύπρου και των πετρελαϊκών κολοσσών που υπέγραψαν τις συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για την Έρευνα και Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε αργά το βραδύ η Αγκυρα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και μετά από εντολή του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία απειλεί με αντίμετρα τις εταιρίες που προχώρησαν σε συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν επιχειρήσουν να διεκδικήσουν έργα στην Τουρκία αλλά και προκειμένου να εκφοβίσει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς και να ακυρώσει τις συμφωνίες προειδοποιεί ότι ακόμη και μετα από μια ενδεχομένη λύση του Κυπριακού, οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» θα τεθούν υπό την έγκριση των Τουρκοκυπρίων.

Η τουρκική ανακοίνωση έρχεται μετα από ένα τριήμερο έντονης δραστηριότητάς που οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, παρουσία του Αρμοδίου Ευρωπαίου επίτροπου υπέγραψαν το Μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού East Med που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε τα συμβόλαια με τις εταιρείες Exxon Mobil, Total και ENI για την έρευνα και εκμετάλλευση των Οικοπέδων 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και με την TOTAL να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 μέχρι τον Ιούλιο.

Πρώην πρόεδρος της Exxon Mobil είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος και είχε κλείσει τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (No 105)είναι η εξής:

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων υπέγραψε συμβόλαια Έρευνας και Εκμετάλλευσης με ορισμένες εταιρίες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απρίλιου.
Πρόκειται για ανησυχητική και απαράδεκτη εξέλιξη καθως οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να δρουν σαν να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και επιμένουν σε μονομερείς ενέργειες σ ε μια περίοδο που θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τον τουρκοκυπριακό λαό ..
….Επισημαίνουμε τον προβληματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων που γίνονται από εταιρίες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ζώνες επι των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα.
Περαιτέρω ένα σημαντικό τεμάχιο σε μια από τις σχετικές περιοχές ,το λεγόμενο Οικόπεδο 6 εκτείνεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι ξένες εταιρίες δεν θα πρέπει ποτέ ,κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτραπεί να αναλάβουν την διενέργεια μη εξουσιοδοτημένων ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε περιοχες των δικών μας θαλασσίων περιοχών ευθύνης
Οι Εταιρίες που συνεργάζονται με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στις δικές της μονομερείς δραστηριότητες αγνοούν την βούληση των Τουρκοκυπρίων , που αποτελούν τον έτερο συνιδιοκτήτη του νησιού . Η στάση τους αυτή (των εταιριών) θα ληφθεί υπόψη σε κάθε μελλοντική εμπλοκή τους σε ενεργειακά προτζεκτ στην Τουρκία
Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μετα από μια Λύση του Κυπριακού οι πλευρές που θα συγκροτήσουν το νέο κράτος από κοινού θα επανεξετάσουν την εγκυρότητα των συμφωνιών που εχει υπογράψει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στον τομέα της Ενέργειας.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων . Ο μόνος τρόπος για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από την επίλυση του προβλήματος ,είναι μέσω συμφωνιών για την κοινή εκμετάλλευση των πόρων με την συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και την δίκαιη μοιρασιά των πιθανών εσόδων..
Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη της τα αναφαίρετα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, του μελλοντικού πολιτικού εταίρου της , στις φυσικές πήγες του νησιού και να άρει κάθε μονομερή δραστηριότητα ,που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για μια συνολική λύση.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα, καθως και τα δικαιώματα και τα συμφερόταν της ΤΔΒΚ».

Τελετή υπογραφής των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. , Λευκωσία 5 Απριλίου 2017. Ο κ. Λακκοτρύπης με τους εκπροσώπους της MobilExxon και του Κατάρ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Τελετή υπογραφής των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. , Λευκωσία 5 Απριλίου 2017. Ο κ. Λακκοτρύπης με τους εκπροσώπους της MobilExxon και του Κατάρ. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: