Ο Ακιντζί υπονομεύει τον Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο: Κινήσεις σε γκρίζο φόντο στο Κυπριακό




Νέα δεδομένα, με πρόσχημα τις νόμιμες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο, επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά σε συνεργασία και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας.

Η πρόκληση έντασης με την παρουσία ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου στοχεύει να συμπαρασύρει την κυπριακή πλευρά σ’ ένα παιχνίδι πολεμικής και αντεγκλήσεων.

Στόχος είναι να στηθεί σκηνικό γκρίζων ζωνών πέριξ της Κύπρου, δηλαδή, αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσω αυτή της οδού η τουρκική πλευρά και ο Μουσταφά Ακιντζί ελπίζουν ότι θα φέρουν μέσα ξένους παίχτες για να αναγκάσουν τη Λευκωσία είτε να υπαναχωρήσει από τις έρευνες είτε (αυτό είναι το χειρότερο από τα δύο) να οδηγήσει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε πλευρά -πέραν των καταγγελιών των παραβιάσεων από μέρους της Τουρκίας- πως δεν θα παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι που θέλει η Άγκυρα.

Θα πρέπει την ίδια ώρα να σημειωθεί το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντηση της Πέμπτης, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, έσπευσε να υπερασπιστεί την Άγκυρα.

Υποστήριξε πως όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν με το θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο.

Η τουρκική πλευρά, με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό το τέλος του Ιούνη. Γι’ αυτό και οι τρεις επόμενες συναντήσεις των ηγετών εντός Μαΐου -καθώς και αυτές που θα έχουν στο μεσοδιάστημα οι δύο διαπραγματευτές- καθίστανται κρίσιμες για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως στη συνάντηση της Πέμπτης δεν υπήρξε πρόοδος. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν και στη συνέχεια, τότε τα πράγματα στο Κυπριακό καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολα.

Για όλα αυτά θα ενημερωθεί την ερχόμενη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μια συνεδρία που πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα με έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ασκούν έντονη κριτική στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς του.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: