Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ανακοίνωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό την Μ.Τρίτη, οι ελπίδες του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργικό διάλογο και η εμμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις προϋποθέσεις που έθετε, είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται σχεδόν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης.

Προβάλλεται επίσης πρωτοσέλιδα η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 3 δισ, τον περασμένο χρόνο, η έναρξη των εκταφών για τα λείψανα Ελλαδιτών που έπεσαν στα γεγονότα που έπληξαν την Κύπρο, οι επαφές για τον East Med στο Ισραήλ και οι υπογραφές για τα τεμάχια 6,8, 10 από τις εταιρείες.

H «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ξανά συνομιλίες» γράφει ότι μετά από 61 μέρες Αναστασιάδης και Ακιντζί τα λένε τη Μεγάλη Τρίτη. Σε άλλο θέμα γράφει και κάτω από πρωτοσέλιδες φωτογραφίες ότι τουλάχιστον 100 άμαχοι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έχασα τη ζωή τους χθες κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση «τοξικού αερίου» στη βορειοδυτική Συρία. Αλλού γράφει ότι πέφτουν οι υπογραφές για τα τεμάχια 6,8, 10 σήμερα στο προεδρικό.

Η «Σημερινή» υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Επανέναρξη με εκβιασμό», γράφει ότι με tweet o Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανακοίνωσε την έναρξη των συνομιλιών, με τον κατοχικό ηγέτη να επιμένει ότι περιμένει πρώτα να δει την απόφαση της Βουλής. Αλλού γράφει ότι στο Ισραήλ βρίσκεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για σειρά επαφών αναφορικά με τον αγωγό EastMed, με τα κόμματα να χαιρετίζουν τις επαφές. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος επιχείρησε να εκφοβίσει.

Με κύριο τίτλο «Ορίστηκε το ραντεβού», η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησε κατά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ότι θα επανέλθει στις συνομιλίες, διατηρώντας ωστόσο τις προϋποθέσεις που έθετε και προηγουμένως. Αλλού γράφει ότι άρχισαν χθες στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκταφές για να εντοπιστούν τα λείψανα έξι Ελλαδιτών πεσόντων της ακταιωρού Φαέθων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την έκδοση Ρώσου φυγόδικου αποφάσισε το Εφετείο, ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση με την οποία υπήρξε άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος της Ρωσίας, αφού έκρινε ότι σε περίπτωση έκδοσής του υπήρχε ορατός κίνδυνος να μην τύχει δίκαιης δίκης.

Η εφημερίδα «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Προσδοκία για ουσιαστικές συνομιλίες», γράφει ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες την ερχόμενη Τρίτη 11 Απριλίου, υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ξεκίνησε την προετοιμασία. Αλλού γράφει ότι με κύριο σύνθημα «όχι στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού», αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους έξω από την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε η διαδικασία εκταφής των λειψάνων των 11 Ελλαδιτών, οι οποίοι έπεσαν στις μάχες του 1964, ενώ σε τρεις μήνες αναμένονται οι πρώτες ταυτοποιήσεις οστών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο «Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ελπίζει να εστιαστούν σε δημιουργικό διάλογο. Αλλού γράφει ότι ξεκίνησε η εκταφή λειψάνων για τους Ελλαδίτες που σκοτώθηκαν στα γεγονότα που έπληξαν το νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το διαμάντι «ροζ αστέρι» πωλήθηκε για το ποσό ρεκόρ των 71,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με κύριο θέμα «Ψαλίδι 3 δισ. ευρω στα κόκκινα δάνεια», η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή γράφει ότι κατά 3 δισ. ευρω έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια από το τέλος του 2015 ως το τέλος του 2016. Αλλού γράφει ότι «παίρνουν θέσεις μάχης για το Brexit» μετά την υπογραφή από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της επιστολής με την οποία ενημέρωσε επισήμως τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ιστορική απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρεις εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις στην Πολεοδομική Αρχή της Λάρνακας για την ανέγερση εμπορικών κέντρων στην πόλη του Ζήνωνος.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/04/2017 08:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: