Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το αποψινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ακιντζί στο Λήδρα Πάλας, οι διεργασίες που αφορούν τις προεδρικές εκλογές του 2018, τα ενεργειακά στο πλαίσιο και της επίσκεψης της Αμερικανής ΥΦΕΞ στην Κύπρο και η ιδέα γι `επιστροφή και εγκατάσταση στο Βαρώσι με ή χωρίς λύση του Κυπριακού είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα φύλλα των κυριακάτικων κυπριακών εφημερίδων.

Υπό τον τίτλο «Ρίχνει το γάντι σε Νικόλα και ΑΚΕΛ» η εφημερίδα «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα επιμένει στην υποψηφιότητα του διαμηνύοντας ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο ύπαρξης και δεύτερου υποψηφίου από τον ενδιάμεσο χώρο, εκείνος που θα περάσει στο β` γύρο, θα είναι ο ίδιος. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για “απόφαση κόλαφο” για την Ελεγκτική Υπηρεσία και τον Ανδρέα Χασαπόπουλο καθώς το δικαστήριο έκρινε αβάσιμες την καταγγελία και τη μαρτυρία του Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και αθώωσε τον τέως πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας Σπύρο Ελενοδώρου. Αλλού γράφει ότι μετά από 40 μέρες πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα ξαναβρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στο κοινωνικό δείπνο στο Λήδρα Πάλας.

Υπό τον τίτλο «Στήνουν παγίδα στον Πρόεδρο» η εφημερίδα «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Τούρκοι διατυπώνουν απαράδεκτες θέσεις για να αναγκάσουν τον Πρόεδρο να υποχωρήσει ενώ προωθούν και τη λογική της νατοϊκής βάσης για να εισπράξουν το «όχι» του ΑΚΕΛ. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του Παραολυμπισμού. Αλλού κάνει λόγο για μαθητές εθισμένους στα τυχερά παιχνίδια αφού έρευνα του ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά αναφέρεται στην Κύπρο ως μια από τις τέσσερεις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ενασχόληση με το ηλεκτρονικό στοίχημα.

Υπό τον τίτλο «Δείπνο χωρίς αλατοπίπερο» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η πρώτη συνάντηση του ΠτΔ και του κατοχικού ηγέτη μετά την αποχώρηση της τουρκικής πλευράς από τις συνομιλίες πραγματοποιείται στη σκιά νέων αξιώσεων της Άγκυρας και ότι στο αποψινό δείπνο θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί τρόπος για επανάληψη των συνομιλιών αν και οι βασικοί παίκτες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και δεν έχουν τις ίδιες επιδιώξεις. Σε δεύτερο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυπριακή Πολιτεία τίμησε χτες τη μνήμη των ηρώων του αγώνα της ΕΟΚΑ για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού φιλοξενώντας και σχετικές φωτογραφίες. Αλλού κάνει λόγο για παρασκήνια Έιντε και Λονδίνου να ικανοποιήσουν την Άγκυρα μέσω «διμερών διευκολύνσεων» προς Τούρκους πολίτες.

Υπό τον τίτλο «Κυρίως πιάτο η επανέναρξη των συνομιλιών» η «Χαραυγή» γράφει ότι στο αποψινό δείπνο και τα αποτελέσματα που αυτό θα φέρει είναι στραμμένα τα βλέμματα, με τον ΠτΔ να καλεί την τ/κ πλευρά σε στήριξη της λύσης με έργα και όχι μόνο με λόγια και το ΑΚΕΛ να ζητά αποτελεσματική μεθοδολογία για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις κριτικές ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν παραμένει το απόλυτο φαβορί για τις εκλογές στη Γαλλία. Αλλού γράφει ότι κατακλυσμός τουριστών αναμένεται σε Αμμόχωστο – Λάρνακα.

Υπό τον τίτλο «Οι κάτοικοι βλέπουν επιστροφή στο Βαρόσι» η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ότι το βράδυ της Τρίτης πρόσφυγες από τα Βαρόσια θα συγκεντρωθούν σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα για να συζητήσουν την ιδέα επιστροφής και εγκατάστασης στις πατρογονικές τους εστίες στα κατεχόμενα με ή χωρίς πολιτική λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία από τη χτεσινή μαξιλαρομαχία που διοργανώθηκε στη Λευκωσία γράφοντας ότι δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση, διασκέδασαν χτυπώντας ο ένας τον άλλο με τα μαξιλάρια τους μέχρι που ο αέρας γέμισε με πούπουλα. Αλλού αναφέρεται στη χτεσινή δήλωση του ΚΕ Νίκου Χριστοδουλίδη ότι οποιαδήποτε ΜΟΕ θα πρέπει να ενισχύουν τη διαδικασία των συνομιλιών μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Η Κύπρος μπαίνει στον χάρτη Τραμπ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ενεργειακό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου κινητοποιεί τους μηχανισμούς της αμερικανικής διπλωματίας στην υπό διαμόρφωση νέα διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ βάζοντας την Κύπρο στον χάρτη της Ουάσινγκτον και πως αναμένεται (στην Κύπρο) η Αμερικανίδα ΥΦΕΞ για τις υπογραφές με Exxon ενώ ο Τραμπ βλέπει Αναστασιάδη τον Ιούνη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τουρκική πηγή αναφέρει ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ριζικές τομές στη στρατηγική της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας ο οποίος αναλύει τη σημασία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αποκαλύπτει ότι δύο νέα πανεπιστήμια βρίσκονται επί θύραις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάχη» υπό τον τίτλο «Χαμηλές οι προσδοκίες» γράφει στο κύριο της θέμα ότι χαμηλές είναι οι προσδοκίες από το αποψινό δείπνο των ηγετών, και αυτό λόγω της ατζέντας με την οποία προσέρχεται ο Ακιντζί, ο οποίος θέτει θέμα ΜΟΕ αλλά και χρονοδιαγραμμάτων. Αλλού γράφει ότι αύριο πραγματοποιείται η τετραμερής για τον East Med. Αλλού φιλοξενεί δήλωση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλος Ιωάννου ο οποίος χαρακτηρίζει παράνομο και καταχρηστικό τον καθορισμό του βασικού επιτοκίου.

ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 02/04/2017 11:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: