Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η συνάντηση, επίσης σήμερα, των ηγετών των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, με αντικείμενο τις προεδρικές εκλογές του 2018, και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Τα τρία μεγάλα αγκάθια του Κυπριακού”, γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι εγγυήσεις, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στη διακυβέρνηση και οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, συνθέτουν ένα δύσκολο σκηνικό για το Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και πως μετά την πρόκριση του Εμάνουελ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, στο δεύτερο γύρο, υπάρχει μια πανστρατιά εναντίον της Λεπέν. Αλλού, γράφει ότι από τις 21 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου θα διεξάγει έρευνες το Μπαρμπαρός στην ανατολική Μεσόγειο.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Σε βαθιά νερά η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου”, γράφει, στο κύριο της θέμα, για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι αρχηγοί των κομμάτων ζητούν ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν στην τελευταία συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη και ότι ο Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έχει αποδεχθεί συμβιβασμούς. Αλλού, γράφει για τις εκλογές στη Γαλλία και πως ο κεντρώος Μακρόν θα “παλέψει” με την ακροδεξιά Λεπέν. Σε άλλο της θέμα γράφει πως η Βρετανία πάει για σκληρό διαζύγιο με την ΕΕ.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Πενταμερής για άσπρο καπνό”, γράφει ότι κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου ενόψει των Προεδρικών, κατά την οποία θα συζητηθεί το κατά πόσον θα υπάρξει συνεργασία στις εκλογές ενώ για πρώτη φορά θα τεθούν ονόματα για τον υποψήφιο. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε στείλει και εγκύκλιο στους δημόσιους υπάλληλους για την έγκριση της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο και τις υποχρεώσεις τους. Αλλού γράφει ότι οι Οίκοι αξιολόγησης είναι προβληματισμένοι για την κατάσταση στην κυπριακή οικονομία.

“Στηρίζουν Μακρόν για να χάσει η Λεπέν”, είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της “Χαραυγής”, η οποία γράφει πως οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων στη Γαλλίας, του κόμματος της δεξιάς και των σοσιαλδημοκρατών, έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και πως έσπευσαν να στηρίξουν τον πρώην Υπουργό του Ολάντ για να χάσει το ακροδεξιό “Εθνικό Μέτωπο”. Αλλού, γράφει για την απαράδεκτη νέα τουρκική πρόκληση στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με το Μπαρμπαρός. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι τριχοτομημένος προσέρχεται ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος στην κοινή συνάντηση που θα έχει σήμερα για τις προεδρικές εκλογές.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/04/2017 08:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: