Η Δημοκρατία και ο ναός της (στην Κύπρο): Προσοχή μην τσαλακωθεί το βουλευτικό κοστούμι




Της Έλενας Περικλέους

Ζούμε σαφέστατα στην εποχή της απώλειας. Στην εποχή που οι λέξεις έχασαν την έννοιά τους. Οι θεσμοί την αξία τους. Οι άνθρωποι το ήθος τους. Η αλήθεια τη σημασία της. Η πολιτική τον ρόλο της. Η δημοκρατία την ουσία της… και οι ναοί την ιεροσύνη τους.

Δημοκρατία: Η εξουσία στον λαό. Βουλευτές: Οι αντιπρόσωποι του λαού. Τα δικά μας συμφέροντα, τα δικά μας δικαιώματα υπερασπίζονται. Νομοθετούν για μας. Κέντρο της ανησυχίας και της αγωνίας τους δεν είναι η επανεκλογή τους, αλλά η εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων. Σας ακούγεται περίεργο; Νομίζατε πως είναι εκεί για ίδιον όφελος; Δικό τους και των κομμάτων τους; Τώρα, αν συγκρούονται, βλέπουν και κάνουν ανάλογα; Λάθος σας! Σταματήστε να αντιμετωπίζετε με κυνισμό τα πάντα γύρω σας.

Οι νομοθέτες μας για μας ανησυχούν. Νυχθημερόν. Όχι σε καμία περίπτωση δεν αναλώνονται σε δημόσιες σχέσεις. Δεν πηγαίνουν από χορό σε χορό, από εκδήλωση σε εκδήλωση. Από γάμο και βάφτιση σε κηδεία και μνημόσυνο. Μελετούν σε βάθος τις προτάσεις νόμου. Ξέρουν με λεπτομέρεια τα ζητήματα.

Δεν άγονται και σε καμία περίπτωση δεν φέρονται από τους δυνατούς, τους πλούσιους, τους επιτήδειους. (Βασική υποσημείωση: Κάθε κανόνας έχει τις θλιβερές και τις λαμπερές εξαιρέσεις του. Και προς τα πάνω, και προς τα κάτω.)

Ναός: Χώρος ιερός. Άσχετα σε ποιον είναι αφιερωμένος, μας βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό. Ο χώρος της προσευχής, της αυτοσυγκέντρωσης, της αυτοβελτίωσης, της επικοινωνίας με το ανώτερο. Ο χώρος που σε κάνει να αιωρείσαι ανάμεσα στο πραγματικό και το ιδεατό. Ανάμεσα στο σήμερα και στην αιωνιότητα.

Σκεφτείτε τώρα αυτά τα δύο μαζί. Και ναός και δημοκρατία! Σκεφτείτε τον ναό της δημοκρατίας! Σκεφτείτε τώρα την Κυπριακή Βουλή! Καμία σχέση; Ε, τώρα γίνεστε άδικοι. Μα γιατί τόση μεμψιμοιρία; Γιατί κρίνετε τα πάντα από μια μικρή, μια τόση δα άσχημη στιγμή;

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ “ΑΠΟΨΕΙΣ”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: