Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει στις 17 Απριλίου




Του Κώστα Βενιζέλου*

Από τη δεκαετία του 2000 που έκανε δυναμικά την εμφάνιση του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λευκωσία αναμένουν ακόμη να κάνει ουσιαστική κίνηση ανατροπής στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της λύσης. Αρχικά βρίσκονταν- σε Λευκωσία και Αθήνα-  σε αναμονή να κερδίσει την πρώτη φορά τις εκλογές, να βγει από τη φυλακή,  στη συνέχεια να ελέγξει το πολιτικό σύστημα, να εδραιωθεί, να κερδίσει τη μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο.

Όταν όλα αυτά έγιναν άρχισε άλλο παραμύθι που αφορούσε τον αριθμό των εδρών στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την επιδιωκόμενη «άνετη πλειοψηφία»  και εσχάτως το θέμα των αρμοδιοτήτων του. Αυτό, βέβαια, θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, 16 Απριλίου, καθώς διενεργείται ως γνωστό δημοψήφισμα για την συγκέντρωση αυξημένων εξουσιών στον Πρόεδρο, ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταστεί ο απόλυτος άρχοντας της χώρας. Να καταστεί νέος σουλτάνος.

Για χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος καθόριζε σταθμούς εδραίωσης του στην πολιτική σκηνή της χώρας, εξασφάλιζε από τους Ευρωπαίους και τους άλλους συμμάχους του «δώρα» και κέρδιζε πλεονεκτήματα ενώ στη Λευκωσία ανέμεναν το θαύμα, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Ο Ερντογάν σιγά-σιγά αποκάλυπτε εαυτόν. Και σε ό,τι αφορά τη δική του θεώρηση για τη δημοκρατία αλλά και σε σχέση με την αντίληψή του για τα ζητήματα «καλής γειτονίας».

Οι επιδιώξεις του
Το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει όπως το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, να παρουσιάσει αποτελέσματα που θα ενισχύουν, θα μεγαλώνουν τη χώρα του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το κύριο σύνθημα του Συνεδρίου του ΑΚΡ, το Σεπτέμβριο του 2012,  ήταν «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023».

Μια αφίσα στο χώρο του συνεδρίου έγραφε «Όποιος έχει τις ρίζες του στο 1453, έχει στόχο του το 2023». Όχι τυχαία, στην ομιλία του ο Ερντογάν μίλησε για όλους τους σουλτάνους  και «την χιλιετία της εισόδου των Τούρκων στην Ανατολία». Επίσης, πέρσι, στους γιορτασμούς για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος είχε αναφέρει πως κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός για «να μας χωρίσει από τη γη μας, από την περιοχή της Θράκης ή από την Μεσόγειο» που «διεκδικήσαμε μετά το 1453». Τοποθέτηση που ανοίγει ή συντηρεί και αναβαθμίζει τη διεκδίκηση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ “ΑΠΟΨΕΙΣ”

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: