Απαράδεκτη η κριτική σε Ρωσία για την σφαγή στο Μπεσλάν, το 2004, από ΕΔΑΔ, λέει η Μόσχα




Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποφάνθηκε πως η Μόσχα επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων σε σχολείο στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης εντός τριών μηνών.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (…) Για μια χώρα που έχει υποστεί πολλές φορές τρομοκρατικές επιθέσεις, (…) για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το ΕΔΑΔ «καθαρά υποθετικά».

Το ΕΔΑΔ έκρινε σήμερα πως οι ρωσικές αρχές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη σύλληψη ομήρων σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από μια ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών την 1η Σεπτεμβρίου 2004 και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ως τα συμπεράσματα του ΕΔΑΔ είναι «αβάσιμα» και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν «όχι πειστικά και σε αναντιστοιχία με τις αποδείξεις που παρείχαν οι ρωσικές αρχές».

«Τα συμπεράσματα του Δικαστηρίου (…) δείχνουν μια κατάφωρη έλλειψη κατανόησης εκ μέρους των ευρωπαίων δικαστών της βαρύτητας της κατάστασης στη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Μπεσλάν και των ιδιαιτεροτήτων και των κινδύνων κατά την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης», ανέφερε το υπουργείο.

Περισσότεροι από 330 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Μόσχα να καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ στους ενάγοντες, 409 ρώσους πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

13/04/2017 14:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: