Αν κερδίσει ο Ερντογάν θα σκληρύνει τη θέση του στο Κυπριακό, διότι θέλει την Κύπρο όλη δική του…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο ισλαμο-εθνικιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είναι η προσωποποίηση της πολιτικής απάτης. Η πρωθυπουργία του -και τώρα- η προεδρία του χαρακτηρίστηκε από απίστευτα ψέματα και αυταρχισμό.

Όχι μόνο όσον αφορά τη χώρα του, η οποία οδηγείται σε ισλαμική δικτατορία, αλλά και την περιοχή μας. Εμάς βεβαίως μας ενδιαφέρει η στάση του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία ήταν και είναι πάντα εξτρεμιστική, χυδαία και ακραία ανθελληνική.

Δεν έχει ίχνος δημοκρατικότητας -και έτσι ήταν πάντα. Είναι ένας φανατικός -και ο φανατικός άνθρωπος είναι και επικίνδυνος. Στην περίπτωση του προέδρου της Τουρκίας ομιλούμε για ένα φανατικό ισλαμιστή και εθνικιστή. Και αυτό το γεγονός δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση μας, καθώς ο φανατικός άνθρωπος δεν είναι και λογικός.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος, εκτός βεβαίως του …Ερντογάν, ο οποίος θα προσπαθήσει να μην το χάσει, εκτός εάν η διαφορά του ΟΧΙ από το ΝΑΙ είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην δύναται να επιχειρήσει καν νοθεία. Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα να κερδίσει. Πρόταξε απειλές και εκβιασμούς εναντίον των πολιτών. Ο φόβος είναι διάχυτος στην Τουρκία και η παρακολούθηση των αντιπάλων του έντονη, για να το καταλαβαίνουν -είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και εάν επικρατήσει στο δημοψήφισμα ο Ερντογάν, η κατοχική δύναμη θα μετατραπεί σε μία απέραντη φυλακή. Όχι ότι δεν είναι και τώρα.

Ο Ερντογάν δεν συλλαμβάνει μόνο όσους έχουν (υποτίθεται) διαπράξει «εγκλήματα» εναντίον του. Σαρώνει ολόκληρες φαμίλιες. Έτυχε να γνωρίζω μία οικογένεια Δημοκρατικών Τούρκων, που δεν είχαν ποτέ σχέσεις με τον Ιμάμη Γκιουλέν. Στο πραξικόπημα οι δύο γιοι κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο ψέμα σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειας -και τους πιστεύω. Οι πάντες, εκτός του τρίτου υιού, που το έσκασε μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη βρίσκονται στη φυλακή. Η ευρύτερη οικογένεια έχει και μικρά παιδιά. Τα πήραν και πήγαν σε θρησκευτικό σχολείο οι δυνάμεις του Ερντογάν. Για να γίνουν «καλοί ισλαμιστές και Τούρκοι», προφανώς.

Το παραπάνω είναι ένα από χιλιάδες παραδείγματα…

Ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας έχει τη δική του ιστορία στο Κυπριακό. Πόσες φορές πρόσφερε στους ανόητους τους δικούς μας ελπίδες, και πόσες φορές τις διέψευσε οικτρά; Άπειρες. Έχω να παρουσιάσω ένα σωρό περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων που πίστεψαν τον Ερντογάν και όχι τους ηγέτες της Κύπρου, που προειδοποιούσαν ότι όσοι παίζουν στην αυλή του Σουλτάνου απλά τον εξυπηρετούν. Αλλά ήταν τόσο το μίσος τους απέναντι σε όσους επιμένουν σε καθαρή λύση, που δέχονταν ως γεγονότα όλες τις βλακείες που εκτόξευε το στόμα του Ερντογάν και των διεφθαρμένων συνεργατών του. Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι οργανώθηκαν από το εξωτερικό, σε συνεργασία με την Άγκυρα παρακαλώ, ταξίδια Ελληνοκυπρίων στην Τουρκία για να ακούσουν, δήθεν, από τον ίδιο τον Ερντογάν την …αποφασιστικότητα του για λύση του Κυπριακού. Λύση, βεβαίως, μόνο στα μέτρα της Τουρκίας, η οποία δεν ήρθε ποτέ επειδή δεν του εξασφάλιζε τον έλεγχο όλης της Κύπρου. Είναι αυτό που επιδιώκει και σήμερα.

Λόγω της σημερινής εορτής δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα αυτό, αλλά υπόσχομαι ότι θα επανέλθω. Πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα, το οποίο άπτεται της εθνικής ασφάλειας των Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι -εάν επικρατήσει η λύση που απαιτεί ο Ερντογάν- θα βρεθούν από τη μία στιγμή στην άλλη ξένοι στην Πατρίδα τους.

Τι θα μπορούσαμε να αναμένουμε από μία νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στο σημερινό δημοψήφισμα; Βασικά τίποτα. Δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός αναλυτής στο εξωτερικό, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα υποχωρήσει σε οποιοδήποτε θέμα. Και έχει πολλά ανοκτά θέματα η κατοχική δύναμη αυτή τη στιγμή, και θα έλεγα ότι το Κυπριακό είναι το ελάχιστο της πρόβλημα. Σε όλα τα άλλα χάνει, στο Κυπριακό πάντα κερδίζει. Και αυτό οφείλεται στη συνεχή υποχωρητικότητά των πολιτικών μας, οι οποίοι έχουν αναδείξει τα «βρεγμένα σώβρακα» σε …επιστήμη.

Μιλάς με τους δεξιούς-«εθνικόφρονες» του ΔΗΣΥ και σου λένε «μα τι να κάνουμε, η Τουρκία είναι υπερδύναμη». Συζητάς με τους κομμουνιστές του ΑΚΕΛ, και σου απαντούν «μα ρε κουμπάρε, εσείς θέλετε να σφάξετε τους Τουρκοκύπριους». Αν έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον και για τους Ελληνοκύπριους, καλά θα ήταν. Διότι οι Τουρκοκύπριοι, όπως αποδείξαμε πολλές φορές, καλά την έχουν. Και λεφτά τους δίνει ο Ερντογάν, και πολίτες της Ευρώπης είναι. Δίπορτο το έχουν. Ζορίστηκαν τώρα τελευταία, διότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας τα έχει πάρει στο κρανίο, επειδή τους πληρώνει μισθούς και έξοδα και στο «πραξικόπημα» -με εισαγωγικά παρακαλώ η λέξη- τον «πρόδωσαν».

Θα διακινδυνεύσω να προβλέψω ότι εάν κερδίσει το δημοψήφισμα -και λέω εάν επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισοπαλία- θα σκληρύνει τη θέση του στο Κυπριακό, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί οτιδήποτε που -στο μυαλό του- θα σημαίνει απώλεια του ελέγχου της Κύπρου. Θα προβλέψω και κάτι άλλο: Θα αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο και αυτούς τους ελάχιστους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν στην καθαρή επανένωση του νησιού: Χωρίς ξένους στρατούς, επιρροές και επεμβάσεις. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ΔΕΝ είναι ένας από αυτούς, έστω και αν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δημόσια λέει ότι συνεχίζει να τον πιστεύει. Ο Ακιντζί είναι επίσης -όπως και ο Ερντογάν- περίπτωση «πολιτικού απατεώνα». Δεν πιστεύει τίποτα απ’ όσα λέει στους φίλους του τους Ελληνοκύπριους.

Τι θα συμβεί αν χάσει το δημοψήφισμα ο Ερντογάν; Μα το χάος, τι άλλο; Δεν πρόκειται να δεχθεί το αποτέλεσμα. Είναι τόσο αυταρχικός, είναι τόσο ισχυρή η ψυχοπάθειά του, τα έχει όλα τόσο μπερδεμένα στο ταραγμένο του μυαλό, που θα εκραγεί. Βεβαίως, θα έχει σημασία, στην περίπτωση της ήττας του, η αντίδραση των νικητών. Θα κατέβουν στους δρόμους; Και εάν το πράξουν, πως θα αντιδράσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που ελέγχουν απόλυτα οι ισλαμιστές;

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ΜΟΝΟ υποθέσεις… Σε λίγες ώρες θα ομιλούμε επί της πραγματικότητας…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: