Ξεσάλωσε ο Ακιντζί: Ζητά από τα κυπριακά κόμματα να αλλάξουν την απόφασή τους για το δημοψήφισμα




Λευκωσία: «Αποδέχθηκαν ακόμα και με μισό στόμα (σ.σ. εννοεί με μισή καρδιά) το λάθος που έγινε και εμείς τους λέμε διορθώστε το και την επομένη θα είμαι στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του, κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν όπου μετέβη για τη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας.

Δεν είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αυτό ή το άλλο, είπε ο κ. Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι μιλά ως το άτομο που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις στο όνομα των Τ/κ, ως ο «εκλελεγμένος πρόεδρος» του ψευδοκράτους. «Αύριο διορθώστε το λάθος, την επομένη να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ούτε δημοψηφίσματα, ούτε τίποτα άλλο» ανέφερε.

Σε ρεπορτάζ του συναδέλφου Ανδρέα Μπιμπίσιη στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί είπε ότι έγινε η πρόταση του ΔΗΣΥ για να διορθωθεί το λάθος, κατά την έκφρασή του, στη Βουλή, αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει μπει καν κατά προτεραιότητα στην ατζέντα της αρμόδιας Επιτροπής για να συζητηθεί. «Εάν θεωρούν ότι δεν χρειάζεται καν το «κατά προτεραιότητα», τότε σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει τις ευαισθησίες των Τ/κ, δεν τις έχουν λάβει καν υπ’ όψιν» ανέφερε.

Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως θέλει να απαντήσει σε ερωτήσεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στον ίδιο όπως το «Να αλλάξουμε την Ιστορία;». «Δεν μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε την Ιστορία, ούτε εμείς είχαμε τέτοια απαίτηση και ούτε θα μπορούσαμε να έχουμε. Αλλά, ενώ χτίζουμε το μέλλον μας, μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη στην Ιστορία μας» ανέφερε. Επανέλαβε ότι η Ένωση ήταν «η μάνα των κακών» και ο κύριος λόγος για τα γεγονότα το 1963 και το 1974, διερωτώμενος πώς μπορεί να θεωρούν οι Ε/κ ότι το να γιορτάζεται κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για το μέλλον της Κύπρου. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε την Ιστορία αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με μια κουλτούρα ειρήνης, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η «βουλή» μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων, γιατί εάν οι δύο ηγέτες παρακαθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών «θα έχουμε τη δική μας πορεία» και οι «εκλογές» τη δική τους πορεία.

Συζήτησαν μεθοδολογία

Πίεση προς τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κάθισε να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από την ουσία του Κυπριακού και το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Κίνηση που στην ουσία ήθελε να στείλει και εμπράκτως το μήνυμα πως ο ίδιος είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φτάνει και ο κ. Ακιντζί να πράξει κάτι ανάλογο. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αυτός που έχει την μπάλα στο γήπεδό του και θα πρέπει να αποφασίσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στη μεθοδολογία και το πώς οι συνομιλίες θα προχωρήσουν. Ανέπτυξε περαιτέρω τη θέση του περί ετοιμασίας ενός τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονται: α) τα θέματα στα οποία υπήρξε συμφωνία, β) τα θέματα που οι δύο πλευρές έχουν διαφωνίες αλλά βρίσκονται κοντά, και γ) τα θέματα που έχουν διαφωνίες και η απόσταση που τους χωρίζει είναι μεγάλη.

Η συνάντηση, που κράτησε πέραν της μιάμιση ώρας, αναλώθηκε στο να συζητηθούν ένα προς ένα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδεικνύει στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις. Δείχνοντας έτσι και πρακτικά τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη συνέχεια εάν υπάρχει θέληση για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα εμφανίστηκε χθες να θεωρεί την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη υποβοηθητική για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών και ανέλαβε να τη μεταφέρει και στον Μουσταφά Ακιντζί με τον οποίο θα συναντηθεί στις 9 το πρωί. Από τη στάση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα εξαρτηθεί εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σαφές πως δεν τίθεται θέμα ικανοποίησης των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσε η τουρκική πλευρά. Άρα τα πάντα εξαρτώνται από το πώς ο Μουσταφά Ακιντζί θα αντιδράσει.

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος μίλησε δημοσίως για την ανάγκη όπως επανεξεταστεί η μεθοδολογία που ακολουθείται. «Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που συζητήσαμε για κάποιες ιδέες. Αυτές τις ιδέες θα τις συζητήσω και με τον κ. Ακιντζί», είπε και πρόσθεσε ότι αφορούν το πώς μπορούν να δομηθούν τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ούτως ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι σημαντικά και ποια είναι δευτερεύοντα.

Από δικής του πλευράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας μετά τη συνάντηση είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε προς τον κ. Άιντα λύπη για τη μη συνέχιση του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητά του ακόμα και αύριο, «αν υπάρχει ανταπόκριση, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως στη συνάντηση έγινε συζήτηση και στα θέματα ουσίας, δηλαδή τις διαφωνίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, μια στοχευμένη διαδικασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο.

ΚΡΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

Πολιτική ίσων αποστάσεων θέλησε να κρατήσει για άλλη μια φορά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα σ’ ό,τι αφορά στη διακοπή των συνομιλιών ρίχνοντας ουσιαστικά ευθύνες στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του ανέφερε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε την πρόοδο των τελευταίων 22 μηνών να καταστραφεί από κάτι που δεν αφορά τις ίδιες τις συνομιλίες αλλά είναι εξωτερικό θέμα (η τροποποίηση της Βουλής και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν)». Ανέφερε ότι κάποια θέματα, που είναι μεν εκτός των διαπραγματεύσεων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία, ειδικά όταν ξυπνούν φόβους και ανησυχίες στις κοινότητες, και είπε ότι ακόμη και εάν ξεπεραστεί αυτό το τρέχον ζήτημα, μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσπάθειες για να εκτροχιαστεί η διαδικασία.

Σημειώνοντας ότι είναι σεβαστές και οι δύο θέσεις, και εκείνων που θέλουν λύση και εκείνων που είναι εναντίον της λύσης, είπε ότι όσοι εναντιώνονται, θα εξεύρουν τρόπους να οδηγήσουν τις δύο ηγεσίες στο να πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι βασικά πρόβλημα μεταξύ τους και όχι ένα πρόβλημα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ και εκείνων που είναι κατά της λύσης.

Άτυπο δείπνο μόνο εάν συμφωνήσουν

Το κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία για την πραγματοποίηση ενός άτυπου δείπνου, ακόμα και απόψε, θα ξεκαθαρίσει κατά την συνάντηση που θα έχουν το πρωί Μουσταφά Ακιντζί και Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε και χθες στη συνάντηση με τον κ. Άιντα πως είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντάς του πως δεν ήταν ο ίδιος που αποχώρησε αλλά ο κ. Ακιντζί. Γεγονός που σημαίνει ότι εναπόκειται στον ηγέτη των Τ/κ να πει εάν είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ξεκινώντας από ένα άτυπο δείπνο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε χθες να τοποθετηθεί επί του θέματος, τόνισε πως δεν έγινε οποιαδήποτε πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: