Ταυτότητα απόψεων Αναστασιάδη – Γιούνκερ για το ζήτημα των “τεσσάρων ελευθεριών”




Σαράντα πέντε περίπου λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για τις τέσσσερις ελευθερίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι Ν.Αναστασιάδης και Ζ.Κ.Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της λευκής βίβλου του Ζ.Κ.Γιούνκερ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων (αρθρο 3 της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ – θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μαζί του σχετική επιστολή που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τουσκ, αργότερα μέσα στη μέρα).

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ. Το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ζ.Κ.Γιούνκερ για την απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπεζί των συνομιλίων, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει “χέρι με χέρι” με τις διαπραγματεύσεις.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 09/03/2017 14:00

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: