Ο κατοχικός ηγέτης απευθύνεται στον Γ.Γ. του ΟΗΕ με ένα εμπρηστικό κείμενο για τον Αναστασιάδη




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Με ένα εμπρηστικό κείμενο, με το οποίο προβάλλει ως αιτία του Κυπριακού προβλήματος την «Ένωση», που υποστηρίζει ότι η λύση αλλά και η μελλοντική συμβίωση των δυο κοινοτήτων υπονομεύεται από την μνεία στα Σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «κατήγγειλε» στα Ηνωμένα Έθνη την απόφαση της Κυπριακής Βουλής.

Ο κατοχικός ηγέτης μάλιστα με προκλητικό τρόπο επικαλείται ακόμη και τις αποφάσεις του …ΟΗΕ, για να κατηγορήσει τους Ελληνοκύπριους ότι δεν συμβάλλουν στην Λύση, ενώ αποκαλεί τον Νίκο Αναστασιάδη «ομόλογο» και ο ίδιος υπογράφει ως «Προέδρος».

Την επιστολή Ακιντζι κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 14 Φεβρουαρίου ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Γκιουβεν Μπεγκές (A/71/794-S/2017/135) και προκαλεί εντύπωση ότι το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (17 Φεβρουαρίου).

Η επιστολή Ακιντζί αναφέρει τα εξής:
«Σας εφιστώ την προσοχή στην πρόσφατη απόφαση του ελληνοκυπριακού κοινοβουλίου να συμπεριλάβει στις ημερομηνίες που εορτάζονται στα σχολεία στον Νότο, του ούτως λεγόμενου δημοψηφίσματος που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι το 1950 για την Ένωση με την Ελλάδα (Enosis).
Η απόφαση αυτή εάν δεν ανακληθεί θα επιφέρει ένα σοβαρότατο πλήγμα στις προσπάθειες για το κτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο και έτσι θα υπονομεύσει την παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία που στοχεύει στην συνολική λύση του Κυπριακού.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο ελληνοκυπριακός στόχος για Ένωση ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε στο Κυπριακό πρόβλημα και στις συμφορές και στον πόνο στο νησί μας.
Οι Διεθνείς Συνθήκες του 1960 επίσης ρητώς απαγόρευαν την Ένωση.
Είμαι σίγουρος ότι και εσείς είστε έκπληκτος, όπως κι εγώ, μαθαίνοντας ότι μετα από 67 χρόνια το ζήτημα αυτό επανέρχεται από ένα ακροδεξιό εξτρεμιστικό πολιτικό κόμμα, και υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων στον Νότο.
Είναι επίσης λυπηρό ότι το κόμμα του κ. Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ συνέβαλε σε αυτή την απόφαση…
Η απόφαση επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην διαδικασία μας, την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις είναι σε μια πολύ κρίσιμη φάση και είχαμε αποφασίσει να συνεχίσουμε με την Διάσκεψη για το Κυπριακό, τον Μάρτιο.
Η μόρφωση της νεολαίας και η προώθηση της ειρηνικής κουλτούρας είναι υπέρτατης σημασίας, εφόσον θα πρέπει να ζήσουμε σε μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.
Με τον στόχο αυτό έχουμε θεσπίσει μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την εκπαίδευση σαν ένα Μετρό Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αντί να ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση μας, η πρόσφατη απόφαση, η οποία στοχεύει στους αθλητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το μόνο που πετυχαίνει είναι να φυτέψει τους σπόρους του διχασμού στα μυαλά της επόμενης γενιάς και να καταστήσουν όλα τα ΜΟΕ, άνευ περιεχομένου.
Αυτό επίσης είναι εκτός του πλαισίου των εκκλήσεων σας και εκείνων που το ΣΑ εχει κάνει προς τις δυο πλευρές για να κάνουν βήματα που θα βοηθήσουν την εμπιστοσύνη στο νησί και θα προετοιμάσουν τις δυο κοινότητες μας για την Λύση.
Αυτή η απόφαση που συνδυάστηκε με ρατσιστικών κινήτρων επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων που περνούν στον Νότο ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων και ανέδειξε την ανάγκη για έναν μηχανισμό που θα αποτρέψει τέτοιες τάσεις στο πλαίσιο μιας Λύσης.
Αντιλαμβανόμενος τους κινδύνους που το 2017 φέρνει για τις προσπάθειες επίλυσης, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από τέτοιες κινήσεις που κάνουν το ήδη περίπλοκο έργο μας για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης όλο και περισσότερο δύσκολη
Δεν αποτελεί μυστικό ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει βήματα ώστε η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή των δυο πλευρών να μπορεί να διασφαλισθεί… Οι σημαντικές αποφάσεις που έχουμε να λάβουμε στην διάρκεια αυτών των κρίσιμων εβδομάδων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό του μέλλοντος του νησιού μας και των επομένων γενιών..
Γι’ αυτό σας παρακαλώ να καταβάλετε τις μέγιστες προσπάθειες σας για να υπενθυμίσετε στον ομόλογο μου κ. Αναστασιάδη, ότι η προαναφερθείσα απόφαση του ελληνοκυπριακού κοινοβουλίου είναι σε καθαρή αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα όλων των σχετικών κείμενων του ΟΗΕ για την Κύπρο και την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουάριου 2014 και να τον ενθαρρύνετε να επιδείξει τον ηγετικο χαρακτήρα για την ανάκληση της
Μουσταφά Ακιντζί

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ: AKINTZI-UN-EPISTOLH01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: