Με εκδικητική διάθεση ο κατοχικός ηγέτης έναντι του Προέδρου Αναστασιάδη: Θέτει όρους




Tου Κώστα Βενιζέλου

Όρο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αναμένεται να θέσει στο δείπνο που θα γίνει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» στο δείπνο, που εκτιμάται ότι θα γίνει είτε την 31η Μαρτίου είτε την 3η Απριλίου, ο κ. Ακιντζί θα θέσει ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική πλευρά θα ζητά όπως η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και να διενεργηθούν χωριστά δημοψηφίσματα τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κίνηση αυτή αποσκοπεί πρωτίστως στην άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς δηλώνει πως δεν αποδέχεται χρονοδιάγραμμα αλλά και για να τον αφήσει εκτεθειμένο, στα πλαίσια του παιχνιδιού για επίρριψη ευθυνών. Ο κατοχικός ηγέτης, έχει όπως πληροφορούμαστε στήριξη στην επιδίωξη του αυτή από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα και το Λονδίνο. Οι δυο αυτοί παράγοντες προκρίνουν τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος καθώς θεωρούν πως από τη μια η διαδικασία έχει φθάσει σε οριακό σημείο ενώ εκτιμούν πως θα πρέπει να προλάβουν την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και στην περίπτωση που το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, ακύρωση των προεδρικών εκλογών. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες τάσσεται ενάντια στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος.

Πάντως, το σκηνικό επανέναρξης των συνομιλιών στήνεται με τις σχέσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί να είναι κάκιστες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως ο κατοχικός ηγέτης θέτει στις διαπραγματεύσεις «από το παράθυρο» νέες απαιτήσεις, εξουδετερώνοντας συγκλίσεις. Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίζεται σε συνομιλητές του ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον έχει «ξεγελάσει». Υποστηρίζει ότι του υποσχέθηκε να αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία. «Εγώ έχω δώσει χάρτη, αυτός τι έδωσε;», διερωτάται ο Μουσταφά Ακιντζί σε ξένους συνομιλητές του. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ακιντζί είναι τόσο χολωμένος με τον Πρόεδρο, που φέρεται να είπε σε διπλωμάτη πως «ό,τι έκανε ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ πριν τις ‘’προεδρικές’’ σχετικά με τις συγκλίσεις, θα το κάνω εγώ στον Αναστασιάδη»!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: