Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σημερινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Μουσταφά Ακιντζί κατά την οποία κρίνεται το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι απαιτήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, η αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας των νοσηλευτών στην Α8 την οποία αποδέχτηκε η Κυβέρνηση και οι υποψηφιότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές 2018 είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ξεκαθαρίζει σήμερα η εικόνα», αναφέρεται σε καθοριστική συνάντηση Έιντε – Ακιντζί σήμερα σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, την ώρα που ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άρχισαν από τώρα να χορεύουν στο ρυθμό των προεδρικών εκλογών του 2018. Αλλού γράφει ότι οι νοσηλευτές πήραν την Α8 και ξεκαθαρίζει την Τρίτη πότε θα γίνει αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Προβληματισμός στα Η. Ε. Για την προοπτική των συνομιλιών», γράφει ότι η σημερινή συνάντηση Έιντε- Ακιντζί κρίνει το μέλλον της διαπραγμάτευσης, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη φοβούνται πλήρη κατάρρευση αν αποτύχει νέο «κοινωνικό δείπνο». Σε άλλο θέμα γράφει ότι πέρασε το αίτημα των νοσηλευτών για την Α8 κλίμακα με την αναγνώριση να γίνεται σε βάθος χρόνου. Αλλού αναφέρεται στην κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου και γράφει ότι είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και όχι προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Εκβιάζει και τα κόμματα», γράφει ότι μέσω εκβιασμών προσπαθεί ο Μουσταφά Ακιντζί να επιτύχει την επάνοδό του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έρχεται να ζητήσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει σε συζήτηση και έγκριση της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, η οποία κατά τον ηγέτη των Τ/κ «μπορεί να διορθώσει το λάθος». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα κάνει λόγο για νέες απανωτές αυξήσεις σε λογαριασμούς ΑΗΚ και αισθητή νέα άνοδο κόστους αλλά και ρήτρας καυσίμων. Αλλού αναφέρεται σε προεκλογικό πυρετό στον ενδιάμεσο χώρο, με την Ελένη Θεοχάρους να μιλά για κοινό υποψήφιο, την υποψηφιότητα Λιλλήκα να παίρνει πορεία και τα σενάρια να φουντώνουν για Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Δικαιώθηκαν οι νοσηλευτές ελέω εκλογών», γράφει ότι στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο αίτημα του νοσηλευτικού κλάδου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «προφανώς στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας την οποία ξεκίνησε νωρίς» να αποδέχεται τα αιτήματά τους τα οποία πριν από λίγους μήνες απέρριπτε κατηγορηματικά. Αλλού γράφει ότι βγάζουν την ψυχή 60χρονης καρκινοπαθούς για να της δώσουν ΕΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνολικά οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται σε 17.054 που αντιστοιχούν στο 40,3% των εγγεγραμμένων ανέργων, κάτι που καθιστά έναν στους τέσσερεις άνεργο πέραν του ενός χρόνου.

Η αγγλογλωσση Cyprus Mail στο κύριο θέμα της γράφει «Οι νοσηλευτές παίρνουν ψηλότερους μισθούς» και γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των νοσηλευτών που υπήρχε εδώ και καιρό για αναβάθμιση της κλίμακας εισδοχής τους, ώστε να ανταποκρίνονται στα πανεπιστημιακού επιπέδου προσόντα τους. Αλλού γράφει ότι το έργο που βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου στην Δρομολαξιά, αφέθηκε να σαπίσει, παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν από το ταμείο συντάξεως της CYTA για την κατασκευή του, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εταιρεία Cobalt γεμίζει το κενό της Ryanair στο δρομολόγιο Πάφος – Αθήνα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/03/2017 09:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: