H μάχη των αγωγών και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας




Σε συνέντευξη που παρέθεσε στον ΑΝΤ1 Κύπρου και στον δημοσιογράφο Νικήτα Κυριάκου, ο ειδικός σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Belfer Center στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, κ. Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, ανέφερε ότι:

  • Τα πρόσφατα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med δείχνουν ότι είναι οικονομικά βιώσιμος και τεχνικά υλοποιήσιμος. Το κόστος κατασκευής του αγωγού προϋπολογίστηκε στα $6 δις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κίνητρα μείωσης κόστους και σε ανταγωνιστικούς αγωγούς όπως ο Διαδριατικός αγωγός (TAP), του οποίου το κόστος ανακοινώθηκε ότι θα προσεγγίσει τα $4,5 δις. Η κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom, προθυμοποιήθηκε μάλιστα να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τους αγωγούς TAPκαι Poseidon, που αν υλοποιηθούν θα μεταφέρουν μέσω της Ελλάδας και της Αδριατικής το αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μια τέτοια πρόταση πολύ δύσκολα, όμως, θα γίνει αποδεκτή, καθώς όπως δήλωσε στο Athens EnergyForum 2017 και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, οι ΗΠΑ στηρίζουν τα ενεργειακά έργα που θα διευκολύνουν την απεξάρτηση της Ευρώπης απ’ το ρωσικό αέριο.
  • Η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί μετά τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων στην Κύπρο, είναι πολύ σημαντική και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ενεργειακή σύμπραξη της Exxon-Mobilμε τη Rosneft, δεδομένου ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας φαίνεται να βελτιώνονται λόγω της εκλογής Τραμπ και της επιλογής Rex Tillerson για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Αν και οι τιμές αερίου είναι σχετικά χαμηλές, εφόσον ανευρεθούν νέα σημαντικά κοιτάσματα στην Κύπρο, δεν πρέπει να αποκλείεται η δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης (LNG) στο νησί ή ακόμα και η λύση της δημιουργίας ενός πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU).
  • Για το κοίτασμα Αφροδίτη, υποστήριξε ότι η ανακάλυψη του έβαλε μεν την Κύπρο στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, αλλά παράλληλα υπήρξε και το αναγκαίο όχημα που την ώθησε πρωτίστως να διερευνήσει και ακολούθως να θέσει καινούργιες βάσεις στις σχέσεις της τόσο με τις χώρες της περιοχής όσο και με άλλους δυνατούς παίκτες στο χώρο της ενέργειας. Με τις ανακαλύψεις που επίκεινται, η Κύπρος θα μπορέσει να δει τις επιλογές της πιο ελεύθερα, ξεφεύγοντας από την «αγωγοποίηση» του Κυπριακού και να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., με την οικονομική και ρυθμιστική σταθερότητα που απουσιάζει από τους υπόλοιπους παίκτες, μπορεί να καταστεί η «κλειδόπετρα» στην «καμάρα» της Ανατολικής Μεσογείου. Παρόλο το μικρό της μέγεθος, η κεντρική γεωγραφική της θέση την καθιστά απολύτως αναγκαία για την νέα μεταβατική φάση που διέρχεται η Ανατολική Μεσογείος, η οποία μετά από χρόνια ανασυντίθεται. «Δεν μπορούν να γίνουν όλες οι χώρες ενεργειακοί κόμβοι, αλλά κάθε μία από αυτές πρέπει να αναλάβει το ρόλο της, ώστε να λειτουργήσουν ως μία ολότητα», προσέθεσε ο κ. Παπαλουκάς.
  • Τέλος, ανέφερε, ότι η εκτίμηση που έκανε σχετικά με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να δικαιώνεται. Η μονοπωλιακή φύση της τουρκικής αγοράς φυσικού αερίου που ελέγχεται από την BOTAS, η ευνοιοκρατία, η διαφθορά, οι στοχευμένες επιδοτήσεις και ο καταχρηστικός μηχανισμός του νεο-οθωμανικού κράτους του Ερντογάν, δεν καθιστούν την Τουρκία έναν φάρο ενεργειακής σταθερότητας για την περιοχή. Καθώς, μάλιστα, η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ την Δύση και πλησιάζει τη Ρωσία, αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες οι δύο χώρες να συμπράξουν στον ενεργειακό τομέα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες εξαρτήσεις και εκβιαστικά διλήμματα για την Ευρώπη.

Για τις αναλυτικές δηλώσεις του κ. Παπαλουκά, δείτε το video της συνέντευξης, στο ακόλουθο link:

  • Ο κ. Παπαλουκάς είναι ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Πολιτικής και πρώην επιστημονικός συνεργάτης του Belfer Center στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: