“Χαρτί και μολύβι” για τα αντισταθμιστικά μέτρα: Εφικτή η τεχνική συμφωνία εκτιμά το Μαξίμου




Του Θανάση Κουκάκη CNN Greece

«Χαρτί και μολύβι» θα πάρουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργιών προκειμένου να υπολογίσουν το κατά πόσο τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αλλά και τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση επηρεάζουν την ανάπτυξη, μέσω των περιβόητων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών και των αυτόματων σταθεροποιητικών.

Αυτό αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), κατά την οποία διαπιστώθηκαν πολλές διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο των αντισταθμιστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι προτάσεις της δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των μεταβιβαστικών πληρωμών, δηλαδή σε πολιτικές που κατευθύνουν την κατανάλωση και τη συνολική ζήτηση προς τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, όταν οι θεσμοί κατά κυβερνητικές πηγές προκρίνουν λύσεις που αυξάνουν την απασχόληση μειώνοντας τη φορολογία των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος τους.

Η κυβέρνηση συμφωνεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μισθωτής εργασίας, αλλά επιμένει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο περιορισμό του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και στην ελάφρυνση των συνταξιούχων μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν υπολογίσει την επίπτωση που θα έχουν η μείωση του αφορολογήτου και η σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένου ότι οδηγούν σε υψηλότερους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και εντείνουν τις υφεσιακές πιέσεις.

Εφικτή η τεχνική συμφωνία εκτιμά η κυβέρνηση

Με εκπεφρασμένη τη βούληση -εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Γιόζεφ Μουσκάτ, δήλωνε: «βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη? σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με ένα θέμα λιγότερο, με μία έγνοια -θα έλεγα- λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν κατέθετε την εκτίμηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία, «αυτή τη στιγμή ο καθένας (σ.σ. στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας) θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Στην κορυφή της σημερινής ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ένα θέμα κατ’ εξοχήν κοινωνικό, που αναμένεται να δώσει, με την εφαρμογή του, σημαντική «ανάσα» στους πολίτες, και δη τους ασθενέστερους. Σε συνέχεια, έτσι, των ανακοινώσεων στο τελευταίο Eurogroup, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

02/03/2017 08:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: