Από τον Δαρίβα και τον Μπέμπη ως τον Λεμονή και τον Βούζα: Η ιστορία του Ολυμπιακού




Ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του Ολυμπιακού, κλήθηκαν παλιοί άσοι της ομάδας να βγάλουν ως… υπηρεσιακοί προπονητές τα «κάστανα από τη φωτιά».

Συνήθως, η απόλυση του προπονητή στο μέσον ή προς το τέλος της σεζόν, ανάγκαζε τη διοίκηση σε μια λύση «εκ των έσω», αφού και ο χρόνος πίεζε (όπως τώρα δηλαδή…), αλλά και αξιόπιστη λύση στην αγορά δεν βρίσκεις τέτοιες εποχές. Αποφασίζεις λοιπόν μέχρι το τέλος της σεζόν να χρίσεις υπηρεσιακό προποντή τον βοηθό και τα παλαιότερα χρόνια ο βοηθός προπονητή σε μια ομάδα, ήταν ένας παλαίμαχος άσος! 

Στην εποχή μας φυσικά, οι βοηθοί ακολουθούν τον πρώτο προπονητή, έρχονται και φεύγουν μαζί του, οπότε η «εκ των έσω» λύση έρχεται από το τιμ της Ακαδημίας, όπως ακριβώς έγινε με τον Βασίλη Βούζα, τον μόνο μέσα στον πειραϊκό σύλλογο που διαθέτει πτυχίο προπονητή UEFA Pro και ως εκ τούτου τον μόνο που μπορεί να κοουτσάρει την ομάδα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι της με την Μπεσίκτας.

Κατά το παρελθόν υπήρξαν και βοηθοί, που «ειδικεύθηκαν» στο ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή, αφού κλήθηκαν περισσότερες από μία φορές να «σώσουν» την κατάσταση. Και το έκαναν με επιτυχία. Αυτοί ήταν ο Γιώργος Δαρίβας τη δεκαετία του ’70 και ο Θανάσης Μπέμπης τη δεκαετία του ’80. Και οι δύο μεγάλοι άσοι του παρελθόντος, που έγραψαν ξεχωριστή ιστορία ως ποδοσφαιριστές, παρέμειναν για πολλά χρόνια στο τεχνικό επιτελείο του συλλόγου, είχαν δίπλωμα προπονητή κι έτσι, όποτε απολυόταν ο πρώτος προπονητής, αναλάμβαναν επί τόπου. Ο Δαρίβας μάλιστα ευτύχησε να οδηγήσει την ομάδα και στην κατάκτηση πρωταθλήματος.
Από όλες τις περιπτώσεις των υπηρεσιακών προπονητών, μόνο τρεις το κατάφεραν αυτό. Ο Δαρίβας το 1975, ο Τάκης Λεμονής το 2001 και ο Όλεγκ Προτάσοφ το 2003. Για τους δύο τελευταίους, η κατάκτηση του πρωταθλήματος τους αναβάθμισε σε βασικούς προπονητές την επόμενη σεζόν.
Αναλυτικά, όλοι οι υπηρεσιακοί προπονητές του Ολυμπιακού από τότε που καθιερώθηκε η Α’ Εθνική κατηγορία:

Περίοδος 1961-62: Ο σπουδαίος Τζίνα Σιμονόφσκι δεν ολοκληρώνει τη δεύτερη σεζόν της θητείας του στον Ολυμπιακό. Αποχωρεί μετά την 11η αγωνιστική και ο παλιός διεθνής άσος της ομάδας την πρώτη μεταπολεμική περίοδο, Αλέκος Χατζησταυρίδης, που ήταν βοηθός του, αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός. Η ομάδα είχε μείνει πίσω στη βαθμολογία, αλλά ο Χατζησταυρίδης συμμάζεψε τα πράγματα κι έτσι παρέμεινε ως προπονητής όλη την επόμενη σεζόν, κατακτώντας μάλιστα το Κύπελλο.

Περίοδος 1967-68: Η Χούντα αναγκάζει τον μεγάλο Μάρτον Μπούκοβι και τον βοηθό του Λάντος να αποχωρήσουν από τη χώρα κι έτσι την 11η αγωνιστική αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός προπονητής, ο δεύτερος βοηθός του, Θανάσης Σούλης (Κίνλεϊ), διεθνής αμυντικός της ομάδας τη δεκαετία του ’50. Θα παραμείνει ως το τέλος της σεζόν και θα κατακτήσει το Κύπελλο και μάλιστα σε τελικό με τον Παναθηναϊκό, μέσα στη Λ.Αλεξάνδρας.

Περίοδος 1968-69: Η πρώτη φορά που καλείται ο Θανάσης Μπέμπης την 25η αγωνιστική και ως το τέλος να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, που άφησε πίσω του ο Λιούμπισα Σπάιτς.

Περίοδος 1969-70: Ο Στέφαν Μπόμπεκ με την ανανέωση που επιχείρησε στον Παναθηναϊκό δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα τη δεκαετία του ’60, όμως στο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό δεν «έκλεισε» σεζόν. Ένας άλλος μεγάλος άσος της ομάδας, ο Ηλίας Υφαντής, προπονητής επί σειρά ετων στα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου, κοουτσάρει την ομάδα τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές.

Περίοδος 1970-71: Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός θα ολοκληρώσει τη σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή. Ξεκίνησε ο Νταν Γεωργιάδης, που έφυγε άρον-άρον, συνέχισε για λίγο ο Λάκης Πετρόπουλος και την 25η αγωνιστική θα αναλάβει ως υπηρεσιακός ο Γιώργος Δαρίβας.

Περίοδος 1974-75: Η τελευταία χρονιά της μεγάλης ομάδας που είχε δημιουργήσει ο Νίκος Γουλανδρής, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο. Τα προβλήματα όμως έχουν ήδη ξεκινήσει, ο Πετρόπουλος μετά από τρεις πετυχημένες σεζόν αποχωρεί και την 24η αγωνιστική αναλαμβάνει πάλι ο Γιώργος Δαρίβας. Θα οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση και του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.

Περίοδος 1975-76: Ο Βικ Μπάκιγχαμ μένει μόνο 11 αγωνιστικές στο τιμόνι της ομάδας και ο Γιώργος Δαρίβας για τρίτη φορά θα αναλάβει τη δύσκολη αποστολή.

Περίοδος 1979-80: Πρώτη χρονιά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ο νέος πρόεδρος, Σταύρος Νταϊφάς, αποφασίζει την 18η αγωνιστική να διώξει τον Τόζα Βεσελίνοβιτς και να φέρει τον «σοφό» Κάζιμιρ Γκόρσκι, που θα πάρει στο τέλος το πρωτάθλημα. Στο ενδιάμεσο των τριών αγωνιστικών, ως υπηρεσιακός προπονητής κάθεται στον πάγκο ο Θανάσης Μπέμπης.

Περίοδος 1983-84: Ο Ολυμπιακός, προερχόμενος από τέσσερα σερί πρωταθλήματα, αποκλείει τον Άγιαξ στην Ευρώπη, αλλά κάνει άσχημο ξεκίνημα στο εσωτερικό και ο Χάιντς Χέερ αποχωρεί την 11η αγωνιστική. Για μια αγωνιστική η ομάδα στα χέρια του Θανάση Μπέμπη και αναλαμβάνει ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος όμως θα απολυθεί την 24η αγωνιστική και το πρωτάθλημα θα ολοκληρώσει πάλι ο Θανάσης Μπέμπης.

Περίοδος 1984-85: Ο Θανάσης Μπέμπης θα κληθεί και τρίτη συνεχόμενη χρονιά να οδηγήσει την ομάδα ως υπηρεσιακός, αυτή τη φορά στη θέση του αυστηρού για τους παίκτες Γκέοργκ Κέσλερ, που αποχωρεί την 25η αγωνιστική.

Περίοδος 1987-88: Στο μέσον της σεζόν ο Ολυμπιακός περνά στα χέρια του Γιώργου Κοσκωτά και ο Αλκέτας Παναγούλιας είναι το πρώτο «θύμα» της αλλαγής. Ο παλιός άσος της Δόξας Δράμας και του Ολυμπιακού, Παύλος Γρηγοριάδης, αναλαμβάνει για τρεις αγωνιστικές, μέχρι να έρθει ο Τάις Λίμπρεχτς από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος λίγο πριν το τέλος θα αποχωρήσει, οπότε θα κληθεί και πάλι να αναλάβει ο Παύλος Γρηγοριάδης.

Περίοδος 1988-89: Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τον Γιάτσεκ Γκμόχ, συνέχισε με τον παλιό άσο της ομάδας (και του ΠΑΟΚ) Γιάννη Γούναρη και ακριβώς την τελευταία αγωνιστική, στον πάγκο θα καθίσει ως υπηρεσιακός ο Γιώργος Παπαμάλης.

Περίοδος 1992-93: Πρώτη χρονιά του Σωκράτη Κόκκαλη στον Ολυμπιακό και την 19η αγωνιστική αποφασίζει να διώξει τον προπονητή της τελευταίας διετίας Όλεγκ Μπλαχίν και να φέρει τον Λιούμπομιρ Πέτροβιτς. Για μια αγωνιστική (20η) στον πάγκο κάθεται ο προπονητής των τερματοφυλάκων, Αποστόλης Φίλης.

Περίοδος 1993-94: Ο Πέτροβιτς θα μείνει ως τη 10η αγωνιστική και καλείται ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων και παλιός άσος της ομάδας, Κώστας Πολυχρονίου, να κοουτσάρει για δύο παιχνίδια την ομάδα, έως ότου αναλάβει ο Νίκος Αλέφαντος.

Περίοδος 1994-95: Τη νέα σεζόν ο Αλέφαντος θα μείνει μόνο για δύο ματς πρωταθλήματος και ένα ευρωπαϊκό, την εντός έδρας ήττα από τη Μαρσέιγ (1-2), θα απολυθεί κι έτσι για τρία ματς, αλλά και για ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, ως υπηρεσιακός θα αναλάβει ο παλιός μεγάλος άσος Νίκος Γιούτσος. Στη συνέχεια η ομάδα θα περάσει στον Τάις Λίμπρεχτς.

Περίοδος 1995-96: Τέταρτη χρονιά του Σωκράτη Κόκκαλη στην ηγεσία της ομάδας και για 4η σεζόν ο Ολυμπιακός θα βρεθεί με υπηρεσιακό προπονητή. Ο Σταύρος Διαμαντόπουλος απολύεται την 15η αγωνιστική και όλο το β’ γύρο η ομάδα θα πορευθεί με τον βοηθό του Τάκη Περσία, ο οποίος για πολλά χρόνια αργότερα θα γίνει ο στενός συνεργάτης του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Περίοδος 2000-01: Ο Γιάννης Ματζουράκης βλέπει την «πόρτα της εξόδου» την 7η αγωνιστική, ο βοηθός του Τάκης Λεμονής αναλαμβάνει ως υπηρεσιακός, όμως η ομάδα αρχίζει και ανεβαίνει αγωνιστικά, νικά στα ντέρμπι, παίζει και καλό ποδόσφαιρο κι έτσι ο Κόκκαλης αποφασίζει να σταματήσει την αναζήτηση προπονητή. Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα και ο Λεμονής γίνεται πλέον βασικός προπονητής.

Περίοδος 2002-03: Είναι η χρονιά των δύο διαφορετικών υπηρεσιακών προπονητών μέσα σε μια σεζόν! Ο Λεμονής αποχωρεί την 4η αγωνιστική και για δύο παιχνίδια καλείται ο προπονητής της Εθνικής Ελπίδων Γιάννης Κόλλιας να αναλάβει ως υπηρεσιακός, καθώς υπάρχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Στη συνέχεια έρχεται ο Σρέτσκο Κάτανετς, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει «ψύχωση» για το 7ο σερί πρωτάθλημα και «φεύγει νύχτα», οπότε ο Όλεγκ Προτάσοφ καλείται ως έκτακτη λύση. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν αποτελεί προσωρινή ή μόνιμη επιλογή. Ο μεγάλος Ουκρανός άσος του παρελθόντος μένει ως το τέλος, κατακτά το πρωτάθλημα και χρίζεται βασικός προπονητής για την επόμενη σεζόν.

Περίοδος 2009-10: Ο Τιμούρ Κετσπάγια διώχνεται άρον-άρον την 2η αγωνιστική και ο Σέρβος βοηθός του και παλιός παίκτης του Ολυμπιακού, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, κοουτσάρει για ένα παιχνίδι. Αναλαμβάνει ο Ζίκο, μένει ως την 18η αγωνιστική και ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς θα συνεχίσει ως το τέλος της σεζόν.

Περίοδος 2012-13: Εποχή Μαρινάκη πλέον στον Ολυμπιακό, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποχωρεί την 17η αγωνιστική, ο Μίτσελ Γκονζάλες έρχεται την 21η και στο ενδιάμεσο ως υπηρεσιακός για τρία ματς ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Περίοδος 2016-17: Ο Πάουλο Μπέντο είναι ήδη παρελθόν και ο Βασίλης Βούζας ανέλαβε ως λύση ανάγκης. Η ομάδα είναι πρώτη στο πρωτάθλημα και δεν αποκλείεται ο Βούζας να γίνει ο τέταρτος υπηρεσιακός προπονητής που θα καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: