Τζανακόπουλος ή Βερναρδάκης; Το ΔΝΤ και η ζωή μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης




«Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό», ο δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στον «Realfm 97,8».

Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι χωρίς ΔΝΤ δεν κλείνει το πρόγραμμα και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λέει ότι χωρίς αυτά που λέει το ΔΝΤ δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Βερναρδάκης είπε: “Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό”, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως βασική επιδείωξη της κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα.

«Κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και η ένταξη της χώρας εντός του πρώτου τριμήνου του έτους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συνεχίζοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή, ότι θα υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να κλείσει σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο μια συμφωνία για όλα τα ζητήματα, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη και τόνισε ότι σε αυτές τις πρωτοβουλίες, η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει κεντρικό ρόλο.

«Ενόψει του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη έχει διαφανεί η διάθεση εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων να αναληφθούν πρωτοβουλίες έτσι

Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για όλα τα ζητήματα ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε.

«Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς και εκφρασμένες με κατηγορηματικό τρόπο, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να θέτει ως κεντρικό ζήτημα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «όπως απ’ ό,τι φαίνεται και από τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ διαφωνίες δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Ταμείου και θεσμών αλλά και εντός του ίδιου του ΔΝΤ».

«Γι’ αυτό και οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως το ΔΝΤ να σταματήσουν την κωλυσιεργία. Βεβαίως το ΔΝΤ έχει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες, ωστόσο οι διαδικασίες αυτές, δεν μπορούν να οδηγούν σε περαιτέρω καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες δεν συνάδουν και με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε, ότι δεν υπάρχουν σκέψεις στην ελληνική κυβέρνηση για μείωση αφορολογήτου κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί από τη μία πλευρά να λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα στη χώρα και να προτείνει χαμηλότερα πλεονάσματα και από την άλλη να ζητά τη νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις. Πρόκειται για μία πλήρως αντιφατική πολιτική γραμμή, η οποία δεν έχει κανένα λογικό έρεισμα, και γι΄ αυτό τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», υπογράμμισε.

«Δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης», είπε ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία έως το 2018. «Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλα δυο σημεία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, που στο σύνολό τους συγκροτούν την ύλη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει και να συμφωνήσει οτιδήποτε είναι κοινωνικά βιώσιμο και μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», προσέθεσε.

Σφοδρή κριτική από ΝΔ

Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη, για τις σημερινές δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real πως το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο είναι δευτερεύον ζήτημα για την Ελλάδα, ασκεί η ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά τους ως «ανεύθυνη και τυχοδιωκτική».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, επισημαίνεται ότι «ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε, από τον Οκτώβριο του 2016, “απόλυτη ανάγκη” να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση» και πως «ο κ. Δραγασάκης δήλωνε ότι είναι απαραίτητη η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση μέχρι τον Μάρτιο 2017, για να μη χαθεί το χρονοδιάγραμμα εξόδου στις αγορές το 2018».

Στην ανακοίνωση παρουσιάζεται η δήλωση του κ. Βερναρδάκη, με τη ΝΔ να τονίζει πως η συμπεριφορά τους είναι ανεύθυνη και τυχοδιωκτική. «Όλοι τώρα συνειδητοποιούν γιατί, με αυτήν την κυβέρνηση, η χώρα βυθίζεται καθημερινά και δεν μπορεί να βγει από την κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

07/02/2017 16:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: