Το Δίκαιο και η Τουρκία: Να καταλάβει ο Ταγίπ ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί ύψιστη αξία




Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης
Πρέσβης επί τιμή

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς για την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ εκζητούμενους Τούρκους αξιωματικούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος (Ταγίπ Ερντογάν) από τη στιγμή που επικοινώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό προσπάθησε με δηλώσεις του να δεσμεύσει ηθικά την ελληνική πλευρά για την έκδοση των «οκτώ».

Ομως η εξαρχής απουσία μιας απερίφραστης ελληνικής δήλωσης ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωνόταν με όποια απόφαση της Δικαιοσύνης -όπως έκανε την παραμονή της αμετάκλητης ετυμηγορίας ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης- έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να εκφράζεται σχεδόν με βεβαιότητα για την έκδοση των «οκτώ».

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται τώρα δυσαρεστημένη. Προφανώς θεωρεί την Ελλάδα εύκολο σημείο πίεσης. Γι’ αυτό οι ποικίλες δηλώσεις και η διατύπωση απειλών, με πρώτο υπονοούμενο την ανατροπή της διμερούς συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και με πρώτη «δοκιμαστική βολή» την απόπειρα προσέγγισης των Ιμίων από σκάφος που μετέφερε τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι αμφίβολο αν η Αγκυρα θα αποπειραθεί αντίστοιχες προκλήσεις έναντι της Γερμανίας, όπου ήδη 40 Τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Γνωρίζοντας τη νοοτροπία της Αγκυρας και τη δυσκολία της για συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας πραγματικού διαχωρισμού της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία, μπορούμε να αντιληφθούμε τη δυσαρέσκειά της. Οφείλουμε, όμως, να της δώσουμε να αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα, στην ΕΕ και στο σύνολο του πολιτισμένου κόσμου, το Κράτος Δικαίου αποτελεί ύψιστη αξία, από την οποία κανένας λεονταρισμός δεν πρόκειται να μας απομακρύνει.

Οσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ας ελπίσουμε ότι είναι ειλικρινής η δήλωση του Τούρκου επιτελάρχη ότι «οι ενέργειες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη θάλασσα του Αιγαίου εστιάζουν πάντα στη φιλία και την ειρήνη». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να εφησυχάζει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: