Πάγωσε τα πάντα στη διαδικασία: Φιρμάνι του Ερντογάν να σταματήσουν όλες οι επαφές




Του Κώστα Βενιζέλου

Τίποτε δεν κινείται στο Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά πάγωσε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα. Πέραν από τις συναντήσεις των Αναστασιάδη και Ακιντζί και των δυο διαπραγματευτών, έχουν ακυρωθεί και οι συναντήσεις όλων των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

Με εντολές της Άγκυρας, από το γραφείο του κατοχικού ηγέτη έχει εκδοθεί φιρμάνι για την αναστολή κάθε ενέργειας, συναντήσεων που αφορούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Τούτο σημαίνει πως η διαδικασία έχει μπει στο ράφι μέχρι νεωτέρας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενέργειες στο παρασκήνιο από τρίτους για επανέναρξη των συνομιλιών, όπως πληροφορούμαστε όλες οι προσπάθειες αντιμετωπίζουν ένα τείχος από την τουρκική πλευρά, η οποία επιμένει στους όρους που έχει θέσει. Δηλαδή, να απολογηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και να αποσυρθεί. Περαιτέρω, τίθενται κι άλλες προϋποθέσεις, που αφορούν την ουσία του Κυπριακού, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, να έχουν δηλαδή το δικαίωμα άσκησης βέτο.

Ο κατοχικός ηγέτης, όπως έγραψε χθες ο «Φ» μεταβαίνει στο Πακιστάν, προσκεκλημένος της κυβέρνησης της χώρας, όπου στις 27 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στην 13η σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα επιστρέψει στις 3 Μαρτίου. Για το ταξίδι του αυτό είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα Ηνωμένα Έθνη, όταν η διαδικασία βρισκόταν εν ζωή. Οι επαφές του με ισλαμικές κυβερνήσεις αποτελεί πρωτοβουλία της Άγκυρας, που έχει εξαγγείλει πως θα αγοράσει κτίριο στο Πακιστάν για το γραφείο του ψευδοκράτους.

Επιμένει και ο Μπουρτζιού

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπορτζιού, σε γραπτή ανακοίνωση του, επιμένει να καλεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία να κατανοήσει τις αντιδράσεις και τα αισθήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και να λάβει συγκεκριμένα βήματα για ακύρωση της απόφασης για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι αυτοί που “σαμποτάρουν” την διαπραγματευτική διαδικασία ακολουθώντας το “φασιστικό” κόμμα ΕΛΑΜ, προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά αντί να διορθώσουν το λάθος τους. Στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ ζήτησε από την Ε.Ε. να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκύπριους για να αλλάξουν την εικόνα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την απόφαση για την ένωση.

Παράλληλα διερωτήθηκε ποια ειρήνη μπόρεσε η Ε.Ε. να προστατεύσει ή σε ποιες προβληματικές καταστάσεις παρείχε ασφάλεια. Όπως είπε, το 1974 η Τουρκία επενέβη γιατί στο νησί επικρατούσε μια αχρειότητα. Στη συνέχεια ισχυρίσθηκε πως «δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες των Τούρκων αδερφών μας αποτελούν κίνδυνο για την ειρήνη στο νησί».

Μήνυμα και από το Παρίσι για συνομιλίες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας σε δήλωση του εξέφρασε τη λύπη του «για την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί (χθες) μεταξύ του κ. Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του κ. Mustafa Akıncı, ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με τη συνάντηση αυτή θα ξεκινούσαν ξανά οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες. Η Γαλλία στηρίζει τα δύο μέρη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επανένωσης, ο οποίος σήμερα φαίνεται ότι είναι εφικτός».
Άνοιγμα κεφαλαίου με αναγνώριση

O Ζοζέφ Μουσκάτ, Πρωθυπουργός της Μάλτας, της χώρα που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, απηύθυνε έκκληση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 24 με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Απευθυνόμενος σε ειδικό ακροατήριο σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) στις Βρυξέλλες, ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός δήλωσε πως συνέλαβε την ιδέα, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

100.000 Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα

Περίπου 100.000 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι μισοί είναι φοιτητές, υπάρχουν στα κατεχόμενα σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΡ και αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος για θέματα εκλογών, Αμντουραχμάν Οζ, τους οποίους προέτρεψε να περάσουν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου από την τουρκική “πρεσβεία” για να εγγραφούν ώστε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ο κ. Οζ επισκέφθηκε μαζί με αντιπροσωπεία του ΑΚΡ, τα γραφεία του τ/κ “πρακτορείου ειδήσεων”, όπου προέβη στην εκτίμηση πως οι Τούρκοι πολίτες που μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία είναι περίπου 100.000.

Από αυτούς οι μισοί είναι φοιτητές στα “πανεπιστήμια” και – πρόσθεσε – γι` αυτό το λόγοι συναντώνται με τους φοιτητές για να τους ενημερώσουν για το δημοψήφισμα. Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι ρώτησε κατά πόσο εκστρατεία για το “ναι” και το “όχι” στο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί και στα κατεχόμενα με τον αξιωματούχο του ΑΚΡ να απαντά ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε την επιθυμία για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα διαφανεί αν γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: