Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας από τον Στρατό στη Θεσσαλονίκη




Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού.

Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η όλη επιχείρηση είχε ξεκινήσει στις 11.05. “Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κάποια τελευταία ζητήματα που εμπόδιζαν την έναρξη της επιχείρησης και θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που ακόμα – και είναι ελάχιστοι ευτυχώς – δεν έχουν μετακινηθεί από τη ζώνη εκκένωσης να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα. Αυξημένη κίνηση σημειώνεται αυτή τη στιγμή στις εξόδους από τη ζώνη εκκένωσης, ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Καθυστέρηση λόγω κάμερας

Απομακρύνθηκε κάμερα που εντοπίστηκε στην περιοχή όπου αναμένεται, από λεπτό σε λεπτό, να ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίηση και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσει η επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή Κορδελιού – Ευόσμου, αν δεν απομακρυνθεί κάμερα μέσου ενημέρωσης που έχει τοποθετηθεί στον 4ο όροφο οικοδομής, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση.

Αυτό δήλωσε επισημαίνοντας: “ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει”.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα. Αυξημένη κίνηση σημειώνεται αυτή τη στιγμή στις εξόδους από τη ζώνη εκκένωσης, ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Ψυχραμία΄, λέει ο Τζιτζικώστας

“Ψυχραιμία” συνέστησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο πριν την επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

“Πρώτη φορά, σε περίοδο ειρήνης, γίνεται τόση μεγάλη εκκένωση πληθυσμού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας ο οποίος μετέβη το πρωί στο σημείο όπου βρίσκεται θαμμένη η βόμβα, λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς. ΄Ηδη πάντως, σύμφωνα με τον κ.Τζιτζικώστα, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο περίπου 40 άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

“Όποιος μείνει αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εμείς συνιστούμε να φύγουν όσοι είναι σε ακτίνα 1900 μέτρων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το μεσημέρι θα γυρίσουν σπίτια τους” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφερομένος στα μέτρα ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, διευκρίνισε ότι “δεν είναι υπερβολικά γιατί θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αστικό ιστό, υπάρχουν δίκτυα φυσικού αερίου και δεξαμενές καυσίμου οπότε αν γίνει ένα λάθος μπορεί να έχουμε μείζον ατύχημα”.

“Τηρούμε επακριβώς αυτά που λένε τα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια, που σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοια βόμβα με τέτοια εκρηκτικά προβλέπουν ζώνη ασφαλείας 1,9 χλμ” συμπλήρωσε.

http://mignatiou.com/2017/02/xekinise-i-epichirisi-apomakrinsis-tis-vomvas-kathisterisi-logo-krifis-kameras/

http://mignatiou.com/2017/02/anef-proigoumenou-epichirisi-ekkenosis-72-chiliadon-katikon-stin-periochi-kordeliou/

12/02/2017 11:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: