Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Σίνζο ‘Αμπε και η διπλωματία του γκολφ: Από το Όβαλ Όφις στο γήπεδο




Μετά το Οβάλ Γραφείο, στο γήπεδο του γκολφ: Ντόναλντ Τραμπ και Σίνζο Άμπε συναντήθηκαν χθες στη Φλόριντα για να μιλήσουν για τη θέση των ΗΠΑ στην Ασία, ένα θέμα στο οποίο ο αμερικανός πρόεδρος έκανε θεαματική στροφή.

Αφού ταξίδεψαν μαζί προχθες με το Air Force One από την Ουάσινγκτον, οι δύο ηγέτες έπαιξαν γκολφ στο “Trump International Golf Club”, στο Ουέστ Παλμ Μπιτς.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που δήλωσε ότι το επίπεδο που έχει στο γκολφ ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος είναι πολύ υψηλότερο από το δικό του, εξέφρασε χαρά χθες για το παιχνίδι που ανακοινώθηκε ότι θα παίξει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καθώς πίστευε ότι έτσι “θα είχε τον χρόνο να μιλήσει με τον Ντόναλντ για το μέλλον του κόσμου και το μέλλον της περιοχής”.

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναρτήσει και φωτογραφία στο Twitter στην οποία διακρίνεται να φορά λευκό καπελάκι έχοντας απέναντι του τον Άμπε και σε πολύ φιλικό κλίμα του χτυπά το χέρι σε στιλ “κόλλα πέντε”. “Περνώ υπέροχες στιγμές καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Σίνζο ‘Αμπε στις ΗΠΑ!”, έγραψε.

Αυτή η συνάντηση είχε μια ξεχωριστή σημασία για τον Σίνζο Άμπε. Πριν από μισό και πλέον αιώνα, ο παππούς του, πρωθυπουργός Νομπουσούκε Κίσι είχε μοιραστεί τη χαρά του γκολφ με έναν άλλον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα την εγγύτητά του με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Πράγματι, κανένας ξένος ηγέτης δεν έχει περάσει τόσο χρόνο με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ: συνάντηση μέσα στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν λίγο μετά τις εκλογές, πρόσωπο με πρόσωπο χθες στο Οβάλ Γραφείο, γεύμα εργασίας, δείπνο στη Φλόριντα, μια ολόκληρη μέρα στο γρασίδι του γηπέδου…

“Πρωθυπουργός Σίνζο”
Τη στιγμή που όλοι οι πρόεδροι και οι αρχηγοί κυβερνήσεων παγκοσμίως προσπαθούν να κατανοήσουν αυτόν τον ιδιαίτερο και απρόβλεπτο πρόεδρο, ο οποίος διεξάγει ένα μέρος της διπλωματίας του με tweets, αυτή η εγγύτητα είναι πολύτιμη.
Έπειτα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της περιόδου μεταβίβασης της εξουσίας, ο Τραμπ έκανε όσον αφορά την Ασία, μια εντυπωσιακή προσαρμογή το τελευταίο 24ωρο.

Το βράδυ της Πέμπτης, μίλησε για πρώτη φορά τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και υποσχέθηκε να σεβαστεί την “αρχή της μιας Κίνας” που απαγορεύει οποιαδήποτε διπλωματική επαφή με την Ταϊβάν.

Η θέση αυτή, που είναι σύμφωνη με την αμερικανική πολιτική δεκαετιών, συνιστά στροφή 180 μοιρών για τον νέο ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ο οποίος μόλις πριν από μερικές εβδομάδες δήλωνε ότι “όλα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της μιας Κίνας”.

Προχθες το πρωί, ο Τραμπ διαβεβαίωσε τον ιάπωνα πρωθυπουργό ότι η συμμαχία μεταξύ των δυο πρώην εχθρικών χωρών τους είναι “ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού”.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν, σε κοινή ανακοίνωση, ότι η Συνθήκη ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και Ιαπωνίας θα εφαρμοστεί στο αρχιπέλαγος Σενκάκου, το οποίο ονομάζεται Ντιαογιού στα κινεζικά και το διεκδικεί το Πεκίνο. Επίσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους “σε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να αμφισβητήσει” τη διοίκηση των νησιών αυτών από την Ιαπωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αυτός τον οποίον κατά λάθος αποκάλεσε σε ένα tweet ο “πρωθυπουργός Σίνζο”, δεν είχαν προγραμματίσει να κάνουν δηλώσεις σήμερα στον Τύπο.

Οι σύζυγοί τους, η Μελάνια Τραμπ και η Ακίε Αμπε επισκέφθηκαν μαζί τους γιαπωνέζικους κήπους του Μουσείου Μορικάμι στο Παλμ Μπιτς.

12/02/2017 00:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουέστ Παλμ Μπιτς, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: