Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ βεβαιώνει το Τόκιο για την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη




Ο υπουργός Άμυνας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευση της Αμερικής στην αμοιβαία αμυντική συνθήκη της με την Ιαπωνία στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Τόκιο.

Ο Τζιμ Μάτις, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε επικεφαλής του Πενταγώνου, έσπευσε να διαβεβαιώσει την Ιαπωνία για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία ο Τραμπ είχε αμφισβητήσει την αξία των συμμαχιών των ΗΠΑ.

Ο Μάτις είπε πως οι προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη δέσμευση των ΗΠΑ, ένα παρόμοιο μήνυμα με εκείνο το οποίο μετέφερε τις προηγούμενες δύο ημέρες στη Νότια Κορέα.

“Θέλω να διαβεβαιώσω πως το Άρθρο 5 της αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης μας είναι κατανοητό από εμάς σήμερα ως τόσο πραγματικό όσο ήταν πριν από ένα χρόνο, πέντε χρόνια – και όπως θα είναι σε ένα χρόνο, και δέκα χρόνια, από σήμερα”, είπε ο Μάτις.

Το Άρθρο 5 υποχρεώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν περιοχές υπό ιαπωνικό διοικητικό έλεγχο.

Η Ιαπωνία ανέμενε διακαώς διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ ότι θα συνεχίσει την προηγούμενη πολιτική της Ουάσινγκτον η οποία έχει δεσμευθεί στην υπεράσπιση των αμφισβητούμενων νησιών της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας που είναι υπό ιαπωνικό έλεγχο αλλά διεκδικούνται επίσης από την Κίνα.

Ο Άμπε είπε πως είναι πεπεισμένος ότι, με τον Τραμπ και τον Μάτις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μπορούν να δείξουν στον κόσμο την “ακλόνητη συμμαχία” τους.

Ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του αφήνοντας να εννοηθεί ότι επωφελούνται από την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ χωρίς να μοιράζονται επαρκώς το κόστος.

Ο Μάτις αναμένεται να έχει συνομιλίες το Σάββατο με τον υπουργό Άμυνας Τομόμι Ινάντα, ο οποίος έχει πει κατ’ επανάληψη πως η Ιαπωνία καταβάλλει το μερίδιό της στο κόστος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν εκεί και τόνισε πως η συμμαχία είναι καλή και για τα δύο έθνη.

Οι αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας παραμένουν γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι στην Κίνα, η οποία έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη με την Ιαπωνία για τα νησάκια της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, γνωστά ως Σενκάκου στο Τόκιο και Ντιαογιού στο Πεκίνο.

03/02/2017 12:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Τόκιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: