Κλιμακώνει ο Ακιντζί: «Είχα δέκα λόγους να αντιδράσω αλλά δεν το έπραξα», απαντά ο Αναστασιάδης




Του Κώστα Βενιζέλου

Είχε πολλούς λόγους να αντιδράσει στις συνομιλίες και να αποχωρήσει αλλά δεν το έπραξε, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ ΄’Αιντα.

Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, τέθηκαν και οι αντιδράσεις Ακιντζί για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και τις αναταράξεις που προκαλεί η τουρκική πλευρά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος ανέφερε ως παραδείγματα τη διατήρηση της ώρας που ισχύει στην Τουρκία στα κατεχόμενα, που είναι διαφορετική από τις ελεύθερες περιοχές, τη σημαία στον Πενταδάκτυλο, την απαγόρευση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να ελέγξουν τις τράπεζες στα κατεχόμενα, την επιμονή στην τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες, τα πανηγύρια για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πράξη του καταδίκασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας κ.ά.

Ο Έσπεν Μπαρθ ΄Άιντα, που είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, παρουσιάζεται να κατανοεί ότι δεν μπορεί το ζήτημα τούτο και δεν δικαιολογείται να προκαλέσει κατάρρευση της διαδικασίας ή να επιβραδύνει τις προσπάθειες. Σήμερα, πάντως, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τον δεύτερο το θέμα θα τεθεί. Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης έχει δηλώσει πως θα είναι και το μοναδικό θέμα προς συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα αυτό που δεν επηρεάζει τη διαδικασία και δεν αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε αυτή τη φάση η διαδικασία σε αδιέξοδο δεν είναι ορατό καθώς η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να φορτωθεί το αδιέξοδο, αν και είναι ξεκάθαρο πως δεν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία στη συζήτηση των ουσιαστικών θεμάτων, όπως αυτό της Ασφάλειας.

Είναι προφανές, πάντως, ότι η τουρκική πλευρά, διά του κ. Ακιντζί, κλιμακώνει την αντίδραση της και θέτει προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Την περασμένη Δευτέρα, ο κατοχικός ηγέτης, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει την απόφαση της Βουλής. Συνάντησε την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ και ζήτησε την παρέμβαση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενώ χθες απευθύνθηκε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού έχει ζητήσει την παρέμβαση του ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σημειώνει δε πως εάν αυτή η απόφαση δεν ακυρωθεί, θα είναι ένα σοβαρό χτύπημα στις προσπάθειες να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Εξάλλου, χθες κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της κίνησης “Αλληλεγγύη” είπε πως «αυτή η κατάσταση πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα δεν θα έχει νόημα».

Βολές κατά Προέδρου και ΔΗΣΥ

Στην επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι 67 χρόνια μετά αυτό το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από ένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, το ΕΛΑΜ και εγκρίθηκε στην ε/κ – όπως αναφέρει – Βουλή, εκφράζοντας την έκπληξή του γι` αυτό.

Πιο λυπηρό, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, είναι ότι το κόμμα του Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ συνέβαλε στο να ληφθεί αυτή η απόφαση. Όπως υποστήριξε, με την εν λόγω απόφαση της Βουλής στοχεύοντας στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλλιεργεί σπόρους διαίρεσης στο μυαλό των ερχόμενων γενεών και καθιστά χωρίς νόημα τα ΜΟΕ. “Ο στόχος της Ένωσης ήταν το κυριότερο αιτήματα να προκύψει το κυπριακό πρόβλημα και αυτός ο στόχος έφερε στην Κύπρο μόνο θλίψη και πόνο”.

Η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και οι ρατσιστικές επιθέσεις στο “νότο” εναντίον Τ/κ, αυξάνουν τις ανησυχίες ασφάλειας των Τ/κ και ενισχύουν την ανάγκη για έναν μηχανισμό που θα εξυπηρετεί την παρεμπόδιση μιας τέτοιας τάσης, προσθέτει στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες ο Τ/κ ηγέτης.

Παρέπεμψε στη δήλωσή του: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς χθες βράδυ πώς θα αντιδράσει εάν ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακκιντζί θέσει κατά τη σημερινή τους συνάντηση μόνο το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, είπε ότι «έχω τον τρόπο να αντιδράσω. Ήδη η γραπτή μου δήλωση ομιλεί αφ’ εαυτής».

Και εκ περιτροπής προεδρία: O Μουστάφα Ακιντζί ανέφερε χθες πως «περιμένουμε να προετοιμάσει πλέον την κοινότητα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας». Περιμένουν, είπε στη συνέχεια ο κ. Ακιντζί, να γίνουν βήματα ώστε να φανεί ότι οι Ε/κ είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τ/κ την εξουσία.

Για τελευταίο μίλι κάνει λόγο ο κ. Άιντα: «Έχουν τον κύριο λόγο οι ηγέτες, αλλά έχουν ρόλο και άλλοι στο να χτίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και όχι να την γκρεμίσουν»

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε χθες χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί, σε μια προσπάθεια προφανώς να εκτονώσει την προσπάθεια. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντα είπε πως το κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες δεν είναι το ιδανικό αυτή τη στιγμή εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Επεσήμανε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι είναι «απόλυτα εφικτό να επιλυθεί αυτή η διένεξη. Είμαι ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες συνομιλίες μου με την Ελλάδα και την Τουρκία και τους άλλους κύριους διεθνείς παίκτες για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν το έχουμε λύσει -θέλω να είμαι ξεκάθαρος για αυτό- αλλά πιστεύω ότι η λύση είναι στη σφαίρα του εφικτού αν υπάρχει αρκετή θέληση και δημιουργικότητα για να σκεφτόμαστε εκτός του πλαισίου και να δώσουμε νέες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και απαντήσεις σε νέα ερωτήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: