«Κάηκαν» στην προθέρμανση: Ελευθερίες και ανοικτά θέματα προσγειώνουν προσδοκίες για Γενεύη




Προσγείωση προσδοκιών επιχειρείται στο Κυπριακό ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, που χρονικά τοποθετείται το Μάρτιο. Η επιμονή της Άγκυρας να εφαρμοστούν για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε. αλλά και τα πολλά ανοικτά θέματα σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού περιορίζει τις δυνατότητες να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τούτο το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, που αξιολογούν και τις συζητήσεις στη Λευκωσία διαπιστώνοντας πως αυτές δεν προχωρούν. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, προς τη Λευκωσία υπάρχουν υποδείξεις (κάποιες και εκ των έσω), να βιαστεί να κλείσει όλες τις άλλες πτυχές και να «καθαρίσει» το τοπίο για το θέμα της Ασφάλειας, ώστε να προχωρήσει η προσπάθεια μετά το τουρκικό δημοψήφισμα.

Οι υποδείξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προεδρία (που μπορεί να δοθεί ως αντάλλαγμα για τη Μόρφου, όπως αναφέρουν κάποιες πλευρές) καθώς και στο θέμα των μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Το τελευταίο συνδέεται με την τουρκική αξίωση για τα μικρά βέτο που θα έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ( Να υπάρχει μια τουλάχιστον τ/κ ψήφος στη πλειοψηφία για να λαμβάνονται αποφάσεις).

Στο μεταξύ, όπως συναφώς πληροφορούμαστε «κοινός στόχος» τείνει να καταστεί η προσπάθεια που καταβάλλουν, Τουρκία και Βρετανία για εξασφάλιση καθεστώτος απόλαυσης των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε, για Τούρκους και Βρετανούς πολίτες, αντίστοιχα, ενώ και οι δύο χώρες θα βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εξέλιξη αυτή, του «κοινού στόχου», ισχυροποιεί τη στάση και επιδίωξη των δυο χωρών. Σε σχέση, πάντως, με το τουρκικό αίτημα, η Κομισιόν διατυπώνει «προβληματισμό εκ πρώτης όψεως» για χορήγηση καθεστώτος τεσσάρων ελευθεριών σε 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο, δεν έχει μέχρι στιγμής κλείσει τη πόρτα στο τουρκικό αίτημα, καθώς όπως πληροφορούμαστε, ζητούνται διευκρινίσεις από την Άγκυρα, ενώ παράλληλα οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν και τις νομικές παραμέτρους του ζητήματος, δια της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: