Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό και ειδικότερα η χθεσινή αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προβάλλεται ως κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, το ΓεΣΥ, το φυσικό αέριο, τη νέα υπόθεση που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης με κατηγορούμενους στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και την έναρξη των εορτασμών για το καρναβάλι.

Η “Αλήθεια” με τίτλο στο κύριό της θέμα “Έλα πίσω Μουσταφά” αναφέρει πως υλοποιώντας αυτά που είχε προαναγγείλει ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε χθες από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, με το επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος δεν έδειξε διάθεση για ακύρωση της νομοθεσίας για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χειρόφρενο μέχρι τη Δευτέρα τράβηξαν οι μεταφορείς, κάτι που αυξάνει τα εμφράγματα στην οικονομία. Αλλού γράφει πως τα καρναβάλια ξεκίνησαν, ώρα για διασκέδαση.

Η “Σημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Πήγε γυρεύοντας τρόπο για να φύγει”, και γράφει πως με πρόσχημα τις «ανησυχίες της τ/κ πλευράς για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950», ο Τ/κύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εγκατέλειψε χθες το τραπέζι των συνομιλιών, αφήνοντας να αιωρούνται ερωτήματα για τη συνέχιση του διαλόγου. Σε άλλο θέμα γράφει «για γερά νεύρα οι εξελίξεις στο ΓεΣΥ». Αλλού γράφει ότι ταυτοποιήθηκαν 743 αγνοούμενοι του `63 και του `74.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα “Μετέωρο το επόμενο βήμα” ο “Φιλελεύθερος” γράφει ότι σε μια προσχεδιασμένη κίνηση, η οποία εντάσσεται στην τακτική κλιμάκωσης της έντασης, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποχώρησε χθες από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην τελική ευθεία μπαίνει η νέα διαδικασία για εφοδιασμό της Κύπρου με φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή πριν το 2020. Αλλού γράφει πως λουκέτο μέχρι τη Δευτέρα έβαλαν στο λιμάνι οι μεταφορείς.

Η “Χαραυγή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Εμφραγμα και … μαλάξεις διάσωσης” γράφει ότι έμφραγμα υπέστησαν χθες οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μ. Ακιντζί, όταν ο τελευταίος ζήτησε εξηγήσεις για την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Υπουργός και Κυβέρνηση υψώνουν τα χέρια μπροστά στα προβλήματα του λιμανιού Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τα νομοσχέδια και αναμένει τους Κανονισμούς για αυτονόμηση.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο “`Δεν παγώνουν` οι συνομιλίες παρά την αποχώρηση”, γράφει ότι η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν έχει εκτροχιαστεί, ούτε έχει παγώσει, παρά το κλίμα που επικρατεί σε σχέση με την αμφιλεγόμενη κίνηση της Βουλής την περασμένη βδομάδα για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας παραπέμφθηκε την Πέμπτη η τρίτη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται στελέχη της Τράπεζας Κύπρου, που κατηγορούνται για χειραγώγηση της αγοράς και συνωμοσία για εξαπάτηση των επενδυτών. Αλλού γράφει ότι η Eurogate υπόσχεται καλύτερες υπηρεσίες στους μεταφορείς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με τίτλο “Προειλημμένη η απόφαση για αποχώρηση” αναφέρει ότι προειλημμένη απόφαση θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη χθεσινή συνάντηση, ώστε να δικαιολογείται η στάση που διατηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναβαθμίζονται οι ναυτικές δυνατότητες της Κύπρου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη στο ΚΥΠΕ, ο οποίος δηλώνει ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού δεν συνδέεται με το Κυπριακό.

“Μασκαρεμένος φουστανελάς” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Γνώμης” που γράφει ότι ο Αναστασιάδης στη συνάντηση της Τσικνοπέμπτης με τον Ακιντζί, εκνευρισμένος σηκώθηκε από το τραπέζι, βρόντηξε την πόρτα και πετάχτηκε έξω. Αλλού γράφει ότι παραπαίει ο ΔΗΣΥ ανάμεσα στον εθνικισμό και τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει πως το success story βούλιαξε στο λιμάνι.

Το “Ποντίκι” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Κάλλιο αργά παρά ποτέ” γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομολογεί επιτέλους ότι η τουρκική πλευρά είναι αναξιόπιστη και ανειλικρινής και δεν εννοεί αυτά που δημόσια δηλώνει, ότι δηλαδή επιθυμεί πραγματικά μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει στείλει πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει «οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός east Med».

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Weekly’’ στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Χρειάζονται επειγόντως ηγέτες” και γράφει πως μια διαμάχη σε σχέση με την ταραγμένη ιστορία της Κύπρου οδήγησε χθες σε τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών, αφότου έφυγε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι χρεώσεις στο λιμάνι Λεμεσού θα αυξηθούν μέχρι και κατά 550%. Αλλού προβάλλει φωτογραφία από τη χθεσινή έναρξη των εορτασμών για το καρναβάλι στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/02/2017 08:08

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: