Η ευθύνη Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τη νομιμοποίηση του κατοχικού ηγέτη Ακιντζί




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τραβά τελικά μεγάλο ζόρι ο γενικός γραμματέας του αριστερού ΑΚΕΛ… Του φταίνε όλα… Προβλήματα στο κόμμα, προβλήματα με τον εταίρο του στον αγώνα επιβολής της «όποιας λύσης» κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προφανώς επειδή δεν έπεισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απολογηθεί στον κατοχικό ηγέτη και στους πάτρωνές του στην Άγκυρα. Παντού προβλήματα, πολιτικά και κομματικά. Και όχι μόνο… 

Τα ίδια και χειρότερα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του δεξιού ΔΗΣΥ. Τα προβλήματα του κ. Νεοφύτου είναι πιο «επιθετικά» επειδή στο κόμμα του συμβαίνει το εξής παράδοξο: Στην ηγεσία βρίθουν οι λεγόμενοι «ενδοτικοί», οι οποίοι επιδιώκουν τη διευθέτηση εδώ και τώρα, και στους οπαδούς κυριαρχούν οι λεγόμενοι «απορριπτικοί» ή, όπως προτιμούν οι ίδιοι να τους ονομάζουν, οι λεγόμενοι «εθνικόφρονες». Περίεργα πράγματα και χρειάζονται ψυχίατροι και ψυχολόγοι να αναλύσουν το φαινόμενο. Οι οπαδοί να συντηρούν ένα κόμμα στην πρώτη θέση και, την ίδια στιγμή, να μην πιστεύουν στις αρχές του για το εθνικό θέμα.

Έχω τοποθετηθεί από την αρχή, χωρίς φόβο και πάθος, και δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη, ότι η ιστορία με το «Ενωτικό Δημοψήφισμα» ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Οι Ελαμίτες, οι οποίοι διατηρούν σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, έπιασαν τα σαΐνια των υπόλοιπων κομμάτων στον ύπνο και βασικά τίναξαν στον αέρα το «αγνό» και «παρθένο» πολιτικό σύστημα της Κύπρου. Στην ουσία το ΕΛΑΜ εξανάγκασε άλλους να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν την πρότασή του, τους Ακελικούς –που τότε πρωτοστάτησαν στο «Ενωτικό Δημοψήφισμα»– να την καταψηφίσουν και τους μωρούς του ΔΗΣΥ να φοβούνται να πάνε στα σπίτια και στα χωριά τους μήπως τους κατσαδιάσουν οι… μανάδες τους και οι ψηφοφόροι τους. Καραγκιοζιλίκια.

Βέβαια, δεν παύει να ισχύει ότι το ακροδεξιό ΕΛΑΜ τούς τύλιξε όλους σε μία κόλλα χαρτί. Την ίδια στιγμή, η κατοχική δύναμη Τουρκία και ο κατοχικός ηγέτης, αυτή η μουσίτσα των κατεχομένων που άφησε εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκμεταλλεύθηκαν την προβοκάτσια –διότι δεν πρόκειται περί απερισκεψίας– των Ελαμιτών και εγκατέλειψαν τις συνομιλίες.

Απ’ εκεί και πέρα, είχαμε την εντελώς λάθος και απαράδεκτη παρέμβαση του ΔΗΣΥ να αλλάξει και αυτήν ακόμα την ιστορία μας, και τον Άντρο Κυπριανού και το κόμμα του, που επιτίθενται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διότι δεν απολογήθηκε στον Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό ακριβώς υποδηλώνουν οι δηλώσεις τους και τίποτα άλλο… Ναι, πρόκειται για απαράδεκτη τακτική και πρακτική.

Πάτε καλά, «σύντροφοι» του ΑΚΕΛ και «παρασύντροφοι» του ΔΗΣΥ; Έχετε εντελώς τρελαθεί; Δεν έχετε κουκούτσι μυαλό να καταλάβετε αυτό που ξέρουν τα νήπια στην Κύπρο, ότι οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι από καιρό να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις; Ειλικρινά, δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο πια και γράφω κάθε λέξη έχοντας επίγνωση της σημασίας της. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φταίει που οι παλαβοί του ΕΛΑΜ κατέθεσαν την πρόταση; Αυτό θα ισχυριστείτε σε λίγο; Η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος σκεφτόταν την «απολογία» αλλά ευτυχώς επικράτησαν –προς το παρόν, διότι είναι άβυσσος η ψυχή του– δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Έβαλε κάτω τα πράγματα και ως γνωστόν 1 συν 1 κάνουν 2, δεν κάνουν… 11.

Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει οτι ο ισλαμοεθνικιστής Ερντογάν δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να κλείσει το Κυπριακό, εκτός εάν κερδίσει όλους τους στόχους του. Για να καταλάβετε, εάν ο κ. Αναστασιάδης ξυπνήσει αύριο το πρωί και αποφασίσει ότι αποδέχεται τις τουρκικές εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και την παραμονή των στρατευμάτων, άντε και κάποια άλλα θέματα, το Κυπριακό έκλεισε μέσα σε μερικές ώρες. Αυτό θέλουν οι επικριτές του, οι οποίοι έβγαλαν και το χαλινάρι. Δεν μπορεί να συμβαίνει σε άλλη χώρα αυτό που ζούμε. Αποκλείεται. Να έχει Ελληνοκύπριους οπαδούς ο Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι μέσα από βλακώδη και ατεκμηρίωτη ανάλυση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι την «εξημέρωση» του θηρίου (την Τουρκία εννοούν) θα την επιτύχουμε και με άλλες υποχωρήσεις. Αυτό υποδηλώνει η στάση των επικριτών του κ. Αναστασιάδη.

Τη γνώμη μου για τον τρόπο διαπραγμάτευσης του Προέδρου της Κύπρου την έχω καταθέσει και είναι άκρως επιθετική και αυστηρή. Διότι εξέθρεψε ο ίδιος το «θηρίο», τον Μουσταφά Ακιντζί, και τώρα τρέχει (και δεν προλαβαίνει) να βρει το λάθος. Αλλά να τον πιέζουν τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου στην ουσία να απολογηθεί στον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος, αυτή ειδικά η εξέλιξη ξεπερνά κάθε όριο. Το αίτημα είναι απαράδεκτο και πυρπολεί τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας και του θεσμού του Προέδρου. Ο Ακιντζί αποχώρησε επειδή αυτό προέβλεπε το σχέδιο της Τουρκίας και εκμεταλλεύθηκε την προβοκάτσια των Ελαμιτών. Μέχρι εκεί, κύριοι. Η προβοκάτσια δεν διορθώνεται με λάθος που εξυπηρετεί μόνο τους κατακτητές. Και αν ήμουν κακός άνθρωπος και προχωρούσα με βάση τον κρυφό συλλογισμό των αντιπάλων του σημερινού Προέδρου της Κύπρου, τον πιέζουν να απολογηθεί για να τον κτυπήσουν στην προεκλογική περίοδο, ότι τάχατες δεν είναι ηγέτης επειδή δεν χειρίστηκε καλά την υπόθεση και στο τέλος απολογήθηκε και τα άλλα γνωστά που λένε οι πολιτικοί. Αρρωστημένες καταστάσεις, χωρίς αμφιβολία…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ΔΕΝ πρέπει να απολογηθεί για την προβοκάτσια της κυπριακής ακροδεξιάς. ΟΧΙ. Δεν έχει την παραμικρή ευθύνη. Έχει δώσει την ψυχή του γι’ αυτήν τη διαπραγμάτευση – και κακώς το έπραξε διότι δεν συγχωρείται να μην έχει αντιληφθεί το παιγνίδι του κατοχικού ηγέτη. Ο κ. Ακιντζί θεατρίνιζε μπροστά στα μάτια του, απαιτούσε πράγματα που υπονόμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία και ο κ. Αναστασιάδης υποχωρούσε μέχρι που τον έκανε… συμπρόεδρο. Διότι έτσι τον αντιμετωπίζουν οι ξένοι.

Αυτό που πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να κάνει ο Πρόεδρος είναι να ηρεμήσει. Μετά να συνεννοηθεί με το κόμμα του, που πήρε δρόμο κατηφορικό, και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους. Ο κ. Αναστασιάδης κατάλαβε ότι απέναντί του, στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, έχει να κάνει με ισλαμοεθνικιστές, άρα παράλογους και επικίνδυνους ανθρώπους, οι οποίοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους… Πόσο μάλλον με τον ίδιο.

Συνένωση δυνάμεων στον ενδιάμεσο χώρο
Επειδή η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018 έχει ήδη αρχίσει, πρέπει να συνεννοηθούν από τώρα οι ηγέτες του λεγόμενου κεντρώου χώρου. Και πρέπει επειγόντως να συνεννοηθούν και «να τα βρουν». Εάν δεν συμφωνηθεί κοινή υποψηφιότητα πάραυτα, το πουλί πέτασε που λένε και στο χωριό μου. Και το πιθανότερο θα είναι να εκλεγεί ένας εκ των υποψηφίων του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ, που σημαίνει ίδιες λανθασμένες πολιτικές στο εθνικό θέμα. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, που ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος στον κεντρώο χώρο έχει τον πρώτο ρόλο και την υποχρέωση να είναι ενωτικός, ώστε να συνεννοηθεί με τους υπόλοιπους. Τα ψέματα τελείωσαν…

ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: