Η Άγκυρα συζητά ασφάλεια Κύπρου εάν πάρει τις επιδιώξεις της στα άλλα πέντε κεφάλαια




Η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει θέματα Ασφάλειας με σκοπό να διαφοροποιήσει πάγιες διαχρονικές της θέσεις εάν και εφόσον διασφαλίσει επιδιώξεις της στα άλλα πέντε κεφάλαια.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενόψει της νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, που αναμένεται να γίνει εντός Μαρτίου, έχει αρχίσει ένα έντονο παρασκήνιο σε διάφορα επίπεδα με στόχο τη διαμόρφωση διαφόρων ιδεών, που θα επιτρέψει ένα πάρε-δώσε στα ζητήματα της Ασφάλειας.

Πληροφορίες από πηγές του Διεθνούς Οργανισμού σημείωναν προς το «Φ» πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα όσο και άλλοι παράγοντες που εμμέσως εμπλέκονται στο Κυπριακό, προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης στο θέμα της Ασφάλειας.

Το μήνυμα που προκύπτει από άτυπες επαφές είναι πως η Άγκυρα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που ικανοποιηθεί στα άλλα πέντε κεφάλαια, δηλαδή Διακυβέρνησης (εκ περιτροπής προεδρία, αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ στα όργανα-μικρά βέτο), Περιουσιακό ( μείωση του ρόλου του πρόσφυγα στην περιουσία του), εδαφικό, Ε.Ε. (πρωτογενές δίκαιο), Οικονομία. Παράλληλα, είναι προφανές και τούτου έχει καταστεί προς διάφορες κατευθύνσεις σαφές, ότι η τουρκική πλευρά θα επιμένει μέχρι τέλους στην εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. στην Κύπρο για Τούρκους υπηκόους.

Δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την τουρκική αυτή αξίωση παραπλανούν με τον κ. Άιντα να ισχυρίζεται πως με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό οι ελευθερίες. Φαίνεται δε να έχει πείσει και κάποιους στην Κύπρο! Ο κ. Άιντα επικαλείται και σύγκλιση Χριστόφια- Ταλάτ καθώς και συμφωνία για την αναλογία 4:1 για Ελλαδίτες και Τούρκους.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως δεν αποκλείεται η Τουρκία υπάρχει πιθανότητα να συζητήσει το ενδεχόμενο να προβεί σε λίφτινγκ στις πάγιες θέσεις της στο θέμα της Ασφάλειας φτάνει να διασφαλίσει πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της Κύπρου. Μια τέτοια φόρμουλα, ωστόσο, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αλλαγή του εργαλείου ελέγχου της Κύπρου. Όπως πάντως, πληροφορούμαστε η παρουσία στρατιωτικού αποσπάσματος στο νησί μετά την επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτο για τους Τούρκους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: