Χαμός στη Γερουσία για υπουργό του Τραμπ που έχει σχέση με Ρώσους μέσω Τράπεζας Κύπρου




Με ψήφους 72 υπέρ έναντι 27 κατά, η Γερουσία ενέκρινε χθες βράδυ το διορισμό του Ουίλμπορ Ρος στη θέση του υπουργού Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ. Η ορκωμοσία του αναμένεται να γίνει σήμερα.

Παρά την άνετη πλειοψηφία που εξασφάλισε, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα. Λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ, έλαβε το λόγο εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του γιατί ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τις γραπτές απαντήσεις που έδωσε ο κ. Ρος στα ερωτήματα δημοκρατικών γερουσιαστών για την Τράπεζα Κύπρου. Οι Δημοκρατικοί είχαν ζητήσει από τον Ουίλμπορ Ρις να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Βίκτωρ Βέκσελμπερ, μέτοχο της Τράπεζας Κύπρου κι όπως περιγράφεται «φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν»..

Ο γερουσιαστής Σούμερ, που καταψήφισε την υποψηφιότητα Ρος, είπε ότι το αίτημά του ήταν απολύτως λογικό, με δεδομένα τα ερωτήματα για τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τη Ρωσία. Και χαρακτήρισε την άρνηση ως ακόμη ένα παράδειγμα «εγκατάλειψης της διαφάνειας» από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο κ. Ρος είχε δηλώσει ότι θα φύγει από την Τράπεζα Κύπρου αν η Γερουσία επικύρωνε το διορισμό του. Ο 79χρος Ρος αναμένεται να είναι από τα ισχυρότερα μέλη της κυβέρνησης και θα ηγηθεί των προσπαθειών των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA.

O δισεκατομμυριούχος νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία, τη WL Ross & Co, που εξειδικεύτηκε σε εξαγορές εργοστασίων χαλυβουργίας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον άνθρακα, στην κλωστοϋφαντουργία κ.α. Η περιουσία του αποτιμάται στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προεκλογικά ήταν υπεύθυνος για την προσέλκυση μεγάλων χρηματοδοτών στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο υποστήριξε εξ αρχής.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ:
Ο δισεκατομμυριούχος Ουίλμπουρ Ρος εξασφάλισε άνετα την έγκριση της Γερουσίας για τον διορισμό του στο αξίωμα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, παρά τα ερωτήματα που τέθηκαν για τους δεσμούς που μπορεί να είχε στο παρελθόν με ρώσους ολιγάρχες.

Συνολικά 72 γερουσιαστές από τους 100, ανάμεσά τους και πολλοί δημοκρατικοί, ενέκριναν τον διορισμό του 79χρονου επιχειρηματία, ο οποίος θα κληθεί να κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ περί τόνωσης της απασχόλησης στη βιομηχανία των ΗΠΑ.

Ο Ρος, ο οποίος διαδέχεται άλλη μια δισεκατομμυριούχο, την Πένι Πρίτσκερ των Δημοκρατικών, θα κληθεί επίσης να συντονίσει την αμερικανική εμπορική πολιτική με τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο, τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, που αναμένει την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία.

Γεννημένος στο Νιού Τζέρσι το 1937, ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ έκανε περιουσία ιδρύοντας μια επενδυτική εταιρεία, τη WL Ross & Co, η οποία ειδικεύεται στη «διάσωση» σιδηρουργείων και χαλυβουργείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Κατόπιν δραστηριοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο στους κλάδους του άνθρακα, των υφασμάτων και των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Συγκέντρωσε έτσι μια περιουσία που το περιοδικό Forbes εκτιμά πως ανέρχεται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, επέκρινε τον διορισμό, κρίνοντας ότι ο Ρος είναι «μια καρικατούρα» ενός «αρπακτικού» της Γουόλ Στριτ. Πολλοί Δημοκρατικοί εξέφρασαν ανησυχίες για τις σχέσεις του με ρώσους ολιγάρχες καθώς ήταν αντιπρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου.

Εξάλλου, κατά στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι εταιρείες του Ρος μετέφεραν περίπου 2.700 θέσεις εργασίας στο εξωτερικό από το 2004.

Τον Ιανουάριο, καταθέτοντας στη Γερουσία, ο Ρος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης Τραμπ θα είναι να τερματίσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας και άλλων χωρών που συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ. Διεμήνυσε πως αν κάποιες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους υφιστάμενους κανόνες του εμπορίου, θα τιμωρούνται. Επέκρινε ειδικά τις κινεζικές χαλυβουργίες για πρακτικές ντάμπινγκ. Ωστόσο υποβάθμισε το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, που αποκάλεσε την «πιο προστατευτική» μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Ορισμένοι πάντως θεωρούν ότι ο Ρος μπορεί να αποτελέσει μια φωνή-αντίβαρο στις εξαιρετικά ριζοσπαστικές προτάσεις του Πίτερ Ναβάρο, του πανεπιστημιακού καθηγητή που ο Τραμπ διόρισε επικεφαλής του νεοπαγούς Συμβουλίου Εμπορίου του Λευκού Οίκου. Ο Ναβάρο έχει εισηγηθεί να επιβληθεί δασμός 45% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, κάτι που είχε απειλήσει να πράξει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

AFP, Reuters, Sputnik, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ,
28/02/2017 03:41
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: