Στον κόσμο του ο Άιντα: Συνεχίζει να μην “βλέπει” ότι το πρόβλημα είναι η κατοχική δύναμη




Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε χαρακτήρισε “ιδιαίτερα σημαντικό” για τον ίδιο και την Ειδική Αντιπρόσωπό του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αλλά και όλους τους αξιωματούχους του ΟΗΕ, που προσπαθούν να υποστηρίξουν την καθοδηγούμενη από τους δύο ηγέτες διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, να αισθάνονται ότι έχουν την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Θα μεταφέρουμε στην Κύπρο αυτό το μήνυμα, που είναι σημαντικό για το έργο μας, αλλά περισσότερο σημαντικό είναι πως αποτελεί μια πολύ ισχυρή ενθάρρυνση προς τους ηγέτες κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίοι επιδεικνύουν πραγματική ηγεσία όλους αυτούς τους 20 μήνες και ιδιαίτερα τους τελευταίους, όπου αμφότεροι συμφώνησαν να ανταλλάξουν χάρτες με πολύ παρόμοια ποσοστά, αλλά και συμφώνησαν να ξεκινήσουν την διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο», είπε ο κ. Έιντε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο ειδικός σύμβουλος τόνισε πως το γεγονός ότι η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο ξεκίνησε σηματοδοτεί μια κεντρική αλλαγή στη διαδικασία, η οποία μέχρι τώρα ήταν διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οι συνομιλίες αυτές ασφαλώς συνεχίζονται, γιατί υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όμως η διάσκεψη τώρα ορίστηκε σε διεθνές επίπεδο, το οποίο σημαίνει ότι τελικά όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι. Και το ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι συμβαίνει γιατί βρισκόμαστε στην τελική φάση», σημείωσε.

Μετά τις επίσημες δηλώσεις του, σε ερώτημά μας αν εννοούσε πως όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Έιντε διευκρίνισε πως εννοούσε «τραπέζια» και πως στη διάσκεψη δεν γίνεται διαπραγμάτευση επί των θεμάτων των πέντε κεφαλαίων.

Ο ειδικός σύμβουλος ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει πόσον καιρό θα διαρκέσει αυτή «η τελική φάση».

«Είχαμε την εναρκτήρια συνεδρίαση στις 12 Δεκεμβρίου και την περασμένη εβδομάδα τη δεύτερη συνεδρίαση, που ήταν πολύ επιτυχής. Ήμουν σε θέση να ενημερώσω το Σ.Α. για το αποτέλεσμα της δεύτερης συνάντησης, όπου προσπαθήσαμε να ταυτοποιήσουμε τα προς συζήτηση θέματα και να θέσουμε επί τάπητος μία καταγραφή πιθανών απαντήσεων σ’ αυτά τα ερωτήματα και πώς θα προετοιμαστούμε τις προσεχείς εβδομάδες για την επανασύγκληση της διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε δήλωσε ενθαρρυμένος και ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως έχουμε μια ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί, γιατί η αποτυχία θα είναι πολύ αρνητική για την Κύπρο, τους Κυπρίους και την περιοχή. Και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί και από όλα τα μέλη τονίστηκε πως υπάρχει συνείδηση ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν κρίσιμα δύσκολα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν από τους ίδιους τους Κυπρίους.

«Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα και ενθαρρύναμε τους ηγέτες να συνεχίσουν το σταθερό έργο τους για το ξεπέρασμα των θεμάτων αυτών μεταξύ τους. Έχουμε επίσης τα διεθνή θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τα οποία είναι μακρά από του να επιλυθούν. Όμως θέλω να σας ενημερώσω ότι αισθάνθηκα πως οι εξωτερικοί παίκτες – οι εγγυήτριες δυνάμεις και η Ε.Ε. που είναι ενδιαφερόμενο μέρος και παρατηρητής – προσέρχονται με ισχυρή δέσμευση για να βρουν λύσεις και όχι να βρουν περαιτέρω προβλήματα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην Κύπρο και είναι καιρός να τα λύσουμε. Είναι δυνατό και επιτεύξιμο και η υποστήριξη εκ μέρους του Συμβουλίου είναι καθοριστική προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Έιντε.

Η ειδική αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ που αναφέρθηκε στα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, χαιρέτισε τη σθεναρή υποστήριξη που εκφράστηκε από τα μέλη του Σ.Α. προς τους ηγέτες «και την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσαν». Υπογράμμισε ακόμη ότι το Σ.Α. χαιρέτισε το ρόλο των εγγυητριών και άλλων σχετικών πρωταγωνιστών και εξέφρασε την σθεναρή υποστήριξη στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, τόσο σε σχέση με την αποστολή των καλών υπηρεσιών στις συνομιλίες, όσο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η κ. Σπέχαρ επίσης ευχαρίστησε το ΣΑ για την πρόθεσή του να ανανεώσει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης.

Αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και υπογραμμίστηκαν από το Σ.Α., όπως τη σημασία της προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και τη σημασία του ρόλου των γυναικών στην ειρήνη και ασφάλεια στις διαπραγματεύσεις και την εφαρμογή της συμφωνίας.

Τέλος, σημείωσε το ενδιαφέρον – εδώ και καιρό – του Συμβουλίου στην προετοιμασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επί του εδάφους για το σχεδιασμό στην περίπτωση μιας διευθέτησης.

«Το θέμα της εφαρμογής κατ’ ακρίβεια αφορά στο πώς οι Κύπριοι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία, όμως μας έχει λεχθεί ξεκάθαρα από τις πλευρές πως θα ήθελαν ισχυρή υποστήριξη από τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας», είπε στις δηλώσεις της.

Πρόσθεσε πως το Σ.Α. τους ενθάρρυνε να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και πως θα συνεχίσουν να το πράττουν, «πάντοτε καθοδηγούμενοι από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και κάποια από τα σοβαρά θέματα που απομένουν ακόμη να συμφωνηθούν και βαρύνουν στην υποστήριξη που θα μπορέσουμε να παράσχουμε. Και ασφαλώς από το τι ακριβώς οι πλευρές θα μας ζητήσουν να πράξουμε ως Ηνωμένα Έθνη. Γιατί καθώς γνωρίζετε, πρόκειται για καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαδικασία και καθοδηγούμαστε από τους ίδιους τους Κυπρίους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΗΠΑ/Ηνωμένα Εθνη 24/01/2017 07:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: