Στο χορό οι εγγυήτριες: Πήγαινε-έλα σε Αθήνα και Άγκυρα, παρέμβαση από το Λονδίνο για Κύπρο




Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα ενόψει της νέας φάσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις. Πριν ταξιδεύσει για την Τουρκία θα συναντηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα με τον προερχόμενο από την Άγκυρα Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν. Ο τελευταίος θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Κοτζιά.

Οι συζητήσεις τους, όπως αυτή που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, αφορούν και τη Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου.

Από τουρκικής πλευράς, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί πως ενδέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Η απόφαση για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία θα δείξει και τις προθέσεις της Άγκυρας. Πλην του Ερντογάν κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ενδιαφέρον έχει η ατζέντα της σημερινής συνάντησης. Θα συζητηθούν εδαφικό, εγγυήσεις, εφαρμογή της λύσης, οικονομική πτυχή και «οργάνωση της δουλειάς» στη Γενεύη. Το τελευταίο θέμα ενδέχεται να αφορά και τη σύνθεση της Διάσκεψης.

Κι αυτό παρόλο που η τουρκική πλευρά θεωρεί πως έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα διά της Συμφωνία του Δείπνου και την ανακοίνωση που εκδόθηκε (πενταμερής διάσκεψη).

Η συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων θα γίνει υπό το φως και των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μια ευρύτερης ομάδας κρατών και Διεθνών Οργανισμών, για την εγγύηση της εφαρμογής της συμφωνίας και όσον αφορά τη σταθερότητα της συνταγματικής τάξης. Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες σκέψεις από κυπριακής πλευράς γίνονται για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων( όπως το περιγράφει ο ΠτΔ), που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη ( χώρες και οργανισμοί).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: