Συμφωνία συνεργασίας αντιμετώπισης της πυρηνικής απειλής Β. Κορέας, από Ν. Κορέα – ΗΠΑ




Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Χουάνγκ Γκιό-αν συμφώνησαν στη ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των κοινής αμυντικής ικανότητας των δύο χωρών κατά της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε έμφαση στην ισχυρή δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε (τη Νότια Κορέα) συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης για ενίσχυση της αποτροπής, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αμυντικών μέσων,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, συζήτησαν την προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου Αμερικανού υπουργού Άμυνας στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει για την ανάπτυξη σε νοτιοκορεατικό έδαφος του αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προστασία κατά πυραυλικών απειλών βαλλιστικού τύπου που ενδεχόμενα να προέλθουν από τη Βόρεια Κορέα.

Αντίθετη άποψη για την ανάπτυξη του αναφερόμενου συστήματος στη Νότια Κορέα έχει η Κίνα καθώς υποστηρίζει ότι το ραντάρ του THAAD θα ελέγχει περιοχές εντός της κινεζικής επικράτειας.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε την 1η Ιανουαρίου ότι η χώρα του βρίσκεται πολύ κοντά στη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας άφησαν να εννοηθεί ότι η πραγματοποίηση μιας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης μπορεί να γίνει οποτεδήποτε.

Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να αναπτύσσει τόσο το πυρηνικό όσο και το πυραυλικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας το πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει ο ΟΗΕ.

30/01/2017 11:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: